Vybrať si správny odtieň farby na vlasy vôbec nie je jednoduché. V prvom rade by ste mali poznať svoj farebný typ a vedieť, čo je pre vás pri výbere farieb dôležité. Možno sú pre vás dôležité všetky parametre, možno len jeden, či dva. Je to svetlosť? Tmavosť? Alebo „teplota“ farebných odtieňov, teda podtón studený či teplý? Pristanú vám farby jasného alebo tlmeného typu?  A viete ich identifikovať?

Ak viete aký ste farebný typ, resp. farby akého typu vám pristanú, je rozhodovanie oveľa ľahšie.

Pre väčšinu žien je veľmi ťažké identifikovať farebný typ jarný, letný , jesenný či zimný , nieto ešte ich ďalšie podoby. Isté je len jedno – ak máte blond vlasy, zimný typ nebudete. To však neznamená, že by ste sa nutne museli vzdať zimných farieb. Ja som jarný typ a nosím jarné, letné, jesenné i zimné farby – samozrejme nie všetky! Kedysi som skúmala moje vlasy možno tak ako práve vy teraz a nevedela som prísť na to, či sú teda teplé, jarné alebo studené, letné. Proste bez profesionálnych znalostí a cvičeného oka na farby som sa raz prikláňala k jednému, raz k druhému typu.

Aké farby na vlasy sú pre svetlé farebné typy žien?

Svetlému typu pristanú svetlé  až stredne tmavé farby vlasov, ktoré nie sú príliš tmavé siahajte teda skôr po svetlejších odtieňoch. Svetlým typom pristane aj zosvetlenie prirodzenej farby vlasov. Svetlé farebné typy sú jarné a niektoré letné typy žien. Aj Svetlá jeseň má svetlejšie vlasy, ale skôr k tomu tmavšiemu koncu škály.

Ak vaše pôvodné  vlasy sú tmavé, tmavohnedé alebo čierne a túžite sa stať blondínkou, so zosvetľovaním si počínajte opatrne, vyberte si aspoň vhodnú teplotu – studený či teplý správne. Niekedy ženy chcú byť  blond, i keď ich farba vlasov je tmavá. Ak zladíte podtón farby, výsledok môže byť uspokojivý, ak to zo zosvetlením nepreženiete. Ak je váš farebný smer tmavý, príliš svetlým farbám na vlasy by ste sa mali úplne vyhnúť. Pri tmavom type tvár potrebuje tmavší rámec, vašu túžbu po blond možno uspokojí plavý odtieň zakomponovaný vo vlasoch sýtejšej farby.

Prirodzená farba vlasov svetlého typu je  od detskej blond, veľmi svetlej blond až po plavé odtiene, medovo plavé alebo studené plavé. Plavú farbu často už vnímame ako najsvetlejšiu svetlohnedú, plavovlásku veľa ľudí označí za brunetku. Pozrite si farbu lesného medu v pohári, presne taká je farba vlasov jarného typu ak ide do sýtejších tónov.

Svetlý typ môže byť teplý aj studený . Ak ste farebný typ svetlý, môžete vašu prirodzenú farbu vlasov zosvetliť. Svetlým typom veľmi pristane zosvetlenie prirodzenej farby vlasov. Svetlé blond vlasy alebo plavé odtiene farby vlasov pristanú k svetlým očiam modrej, zelenej, alebo svetlej jantárovej či svetlej orieškovej farby. Dôležitá je u väčšiny žien i voľba studených alebo teplých farieb.

Podľa toho či vám pristanú studené tóny vlasov alebo teplé so zlatistými odleskami by ste si mali vybrať farby z týchto odtieňov:

7. stredná blond ( najsvetlejšia “ pravá“ hnedá)

8. plavá blond

9. svetlá blond

10. svetloplavá blond

Ak sa rozhodnete pre farbu z drogérie, doporučujem L´ORÉAL, alebo Garnier.

ako si vybrať farbu na vlasy - svetlý farebný typ - jarný typ

teplá blond 9.3

Jarným typom pristanú odtiene s teplým, zlatým alebo jemne medeným tónom. Teplota farby môže byť výrazne teplá – ultra teplá, teplá, mierne teplá, až neutrálna. Názvy farieb ako veľmi svetlá zlatá blond, svetlá zlatá blond, zlatá blond alebo prírodná blond či veľmi svetlá blond medená, svetlá blond medená, svetlá medená, medovoplavá sú pre vás tie najvhodnejšie odtiene k výberu.

Ak vám pristanú teplé zlatisté odtiene, vyberte si teda farby ako veľmi veľmi svetlá zlatistá blond , veľmi svetlá blond zlatá , svetlá medenozlatá  sa hodí len pre Teplú jar, medový odtieň hnedastej blond, obilie , karamelová blond, lesný med, prírodná veľmi svetlá blond. Jarným typom pristanú odtiene so zlatým alebo medeným tónom. 7.3, 8.3, 9.3 , 10.3, 11.3. 12.3. Mierne teplé 7.03, 8.03, 9.03,  a veľmi teplé s medeným tónom pre Teplú jar 7.34, 8.34, 9.34.. Vhodné budú aj neutrálne 10.0,  9.0, 8.0, 7.0. Pri farbení si uvedomte, že vaše vlasy nebudú ako na krabičke. Záleží aký máte podklad, svoj vlas a podľa toho vám farby chatí!

ako si vybrať farbu na vlasy - svetlý typ - chladný, letný

chladná blond – svetloplavá 8

Letným typom pristanú farby s chladným, mierne chladným alebo neutrálnym podtónom. Teplota farby teda môže byť výrazne studená – ultra chladná, chladná, mierne chladná, až neutrálna. Ak vám pristanú mierne studené odtiene hľadajte platinovú, 9.13 ( veľmi svetlú blond dúhovú), neutrálnu 9.0 prírodnú svetlú blond, 9.01 prírodnú svetlú popolavú blond, 8.0, mierne chladnú 8.01, 8.13. svetlú ľadovú blond (na fotke), vanilkovú blond…

Chladné odtiene ako veľmi, veľmi svetlá popolavá blond, svetlá popolavá blond, popolavá blond alebo aj prírodná blond, plavá sú pre vás tie najvhodnejšie odtiene k výberu.

Svetlé letné typy nemusia mať výrazne chladnú farbu, naopak, mierne chladná, alebo zmiešaná zlato-popolavá im pristane obvykle viac.

Ak si nie ste istá, či máte teplé alebo chladné pigmenty, siahnite po neutrálnych -12.0, 11.0, 10.0, 9.0, 8.0, 7.0. Nemusí to byť váš najlepší odtieň, ale tak nič nepokazíte. Potom je dôležité vybrať si len správny stupeň svetlosti/tmavosti.

Pozor 7- mičky už blond nenazvete! Chladné farby vyzerajú vždy tmavšie!

Ak chcete byť blond v bežnom ponímaní, voľte svetlejšie tóny. Od 8 nižšie.