Máte od prírody do vienka tmavé vlasy a túžite po novej farbe? Každá žena občas zatúži po zmene. V tomto článku vám poradím ako zladiť farbu vlasov s pleťou a očami a neprestreliť to výberom nevhodného odtieňa.

Výber správnej farby vlasov je veľmi dôležitý, pretože farby sa navzájom ovplyvňujú. Každá farba sa vyzerá inak v spoločnosti rôznych farieb. Tak i vaša pleť obklopená farebnosťou vlasov a oblečenia sa môže javiť ružovejšia, žltšia, bledšia, tmavšia…Ak si vyberiete farbu vlasov správne, zvýrazní aj farbu vašich očí a pleť bude vyzerať pekne, čisto, farebne jednotne, nedokonalosti sa opticky stratia a do popredia vystúpia oči.

V prvom rade by ste mali poznať svoj farebný typ a vedieť, čo je pre vás pri výbere farieb dôležité. Je to svetlosť či tmavosť? Ako veľmi svetlé alebo ako veľmi tmavé? Alebo „teplota“ farebných odtieňov, teda podtón studený či teplý? Je u vás markantný, alebo je to sotva rozpoznateľné? Sú typy žien, kde je teplý či studený  podtón výrazný a tiež také, kde je podtón málo zreteľný, ale viac studený, alebo viac teplý. Laik ho nerozpozná vôbec. Pristanú vám farby jasné, žiarivé alebo tlmené?

Farebný typ si sama neurčíte, pretože jednotlivé vlastnosti farby sa v odtieňoch prelínajú a bez tréningu nezistíte čo je pre vás najviac dôležité. Pokúsim sa však dať vám všeobecné rady ohľadom farbenia, vychádzajúc z predpokladu, že máte hnedé, čierne alebo gaštanovohnedé vlasy a rada by ste mala na čas zas niečo iné.

Ak viete aký ste farebný typ, resp. farby akého typu vám pristanú, je rozhodovanie oveľa ľahšie. Farebný typ určím po dlhých rokoch praxe v priebehu 10-30 minút. Na to však človek musí vedieť ako na to, mať potrebné znalosti aj pomôcky a vycvičený zrak. Tak ako človek, ktorý sa živí ochutnávaním vína či jedál a okamžite rozozná jeho kvality, alebo odborník ktorý privoniava k parfémom a vie identifikovať zložky ktoré obsahujú.

Pre väčšinu žien je však veľmi ťažké identifikovať svoj farebný typ a určiť správne farbu svojej pleti, vlasov a očí. Farby, ktoré vám pristanú nemusia byť len opakovaním vašej farebnosti. Také jednoduché to nie je. Farebnosť vašich očí, vlasov, pleti môže byť svetlá a v bledých pasteloch ste nevýrazná, alebo naopak ste celá tmavá, s tmavými očami, vlasmi ale pristanú vám iné farby ako tmavé. Typológie založené na opakovaní farebnosti človeka majú len obmedzený efekt – fungujú len pre určitú časť populácie.

Tonálne typy podľa vzhľadu sa určujú oveľa ľahšie ako tie podľa typu farieb, ktoré vám pristanú. Ak máte tmavé vlasy, oči i pleť ste takmer s istotou tmavý typ. Možno tlmený, možno jasný ( kontrastný), žiarivý, teplý či studený, ale iste aj tmavý. Svetlý nie ste určite. Aj keď sú farebné typy žien, ktorým pristanú najmä svetlé ľadové odtiene, na vlasy sa táto charakteristika nevzťahuje. Tmavým typom sa hodia obvykle len stredne tmavé alebo tmavé odtiene vlasov.

Tmavý typ je protipól svetlého, má tmavé vlasy – gaštanové, tmavohnedé alebo aj čierne. Základ rozhodovania pre výber farby na vlasy je svetlosť resp. tmavosť farby. Tmavým typom svetlé vlasy, ani stredná poloha intenzity farby nepristanú. Ich tvár potrebuje tmavší rámec. 

Na výber však máte množstvo krásnych farieb v odtieňoch od:

  1. Čierna
  2. Modročierna
  3. Tmavohnedá
  4. Stredná hnedá
  5. Svetlohnedá

Farebný typ tmavý môže byť teplý aj studený – tmavá zima, alebo tmavá jeseň. Ja mám ešte farebný typ mierne tmavší, ktorému postačujú odtiene v 6 tkách či 5-kách – tmavé leto.

Zimným typom pristanú chladné farby hnedé až čierne. Nie všetkým zimným typom žien pristanú čierne vlasy! Mladej tvári čierna tak neuškodí, ale ak máte nad 30 a ostré rysy tváre radšej si vyskúšajte čierny príčes priložiť k tvári, či nerobí vašu tvár ostrou, tvrdou, neženskou. Mäkké črty a hladká tvár bez vrások sa s čiernou majú radšej aj v prípade, ak nie je vašou prirodzenou farbou vlasov. Gotický styling pristane i letným typom, ale chce to mladú hladkú tvár, pekné rysy tváre. Môžete sa pokojne naštylizovať aj na iný farebný typ ako je ten váš od prírody, len to treba dotiahnuť i s líčením, oblečením a doplnkami. Ak sa vám objavujú už prvé vrásky, nos vyzerá akoby ste bola príbuzná s orlami, tvrdému stylingu do čiernej sa vyhnite. Tmavá hnedá chytá obvykle tak, že vyzerá skoro ako čierna a predsa nevytvára ten tvrdý dojem.

Názvy farieb ako svetlohnedá a stredná hnedá berte s rezervou. Svetlohnedá obvykle vyzerá pre laika ako tmavohnedá. Nedajte sa zlákať ani poetickým názvom na krabičke či krásnou farbou modelky, ktorá ju predáva. Čísla sú najpresnejšie. Takže – podľa toho ako veľmi chcete mať vlasy tmavé si vyberte číslo vašej farby. Pozor, nie všetky značky používajú tento systém!

Ak sa vám zdá, že vaše vlasy pripomínajú farbu gaštanov vyberte si teplé hnedé farby ako zlatohnedá, gaštanová. Ak ste studený typ, hľadajte mahagónovú či chladnú hnedú, dúhovú hnedú. Pre tmavý typ je dôležité práve to, aby ste vlasy príliš nezosvetlili, vaša tvár potrebuje tmavší rámec!

Pre tmavé leto je väčšinou jedno, či odtieň bude mierne teplý alebo mierne studený, dôležité je len to by nebol svetlý. Neutrálne odtiene sú ideálne. Pre tmavú zimu sú vhodné viac studené odtiene, treba sa vyhnúť teplým zlatým či medeným odtieňom aj v melíri. Len zima si môže dovoliť siahnuť i po čiernej, modročiernej alebo purpurových odtieňoch. Odtiene, ktoré vám k tvári nepristanú sa môžu objaviť vo vašom „ melíri“, pár pramienkov zlatej blond oživí teplú čokoládovú hnedú a vyzerá krásne, len si ich dajte spraviť ďalej od tváre. To platí pre teplé alebo teplotne neutrálne typy, tmavé letá.

Jesenný typ vynikne len v teplých zlatohnedých alebo hnedočervených gaštanových odtieňoch.

Niektoré typy žien sú ako chameleón, môžu meniť farby vlasov od svetlých blond cez červené až po čierne a stále vyzerajú úžasne! Väčšine však najlepšie pristanú farby, ktoré sú len o 2-3 stupne odlišné od ich vlastných. Posuňte teda váš predošlý odtieň do svetlejšej či tmavšej a pridajte k tomu nový odtieň vo vašej škále.

Zelené oči zvýraznia červenkasté vlasy, ak ste teplý tmavý typ – medené alebo gaštanové, ak ste studený typ tak červenohnedé alebo mahagónové. K modrým očiam sa hodia perfektne studené a teplé hnedé odtiene. Zelená – červená a modrá – žltá , hnedá sú komplementárne farby, ktoré sa najviac zvýraznia navzájom. K hnedým očiam pristanú všetky farby vlasov.

Ak ste rozhodnutá, že blond sa nevzdáte i napriek tomu že ste tmavý typ, je dôležité vybrať si aspoň ladiaci podtón – teda či tá blond bude teplá alebo studená!

0.1  – popolavý

0.2  Dúhový

0.3  Zlatý ( = teplý)

0.4  Medený ( teplá červenkastá)

0.5  Magagónový ( studená červená)

0.6  Červený intenzívny

Známe osobnosti tmavého farebného typu : Kim Kardashian, Demi Moore, Eva Longoria, Julia Roberts, Eva Mendes, Natalie Portman.

Prezrite si fotografie známych žien tmavého typu ako ich uvádza Color Me Beautifull  a inšpirujte sa.