Farebná typológia 12 farebných typov sa mení! Ak túžite vyzerať krásne, mlado, sviežo a atraktívne, treba k tvári vybrať vhodné odtiene farieb v súlade s vašimi vlastnými pigmentami podľa farebnej typológie. Vhodné odtiene farieb spravia prirodzený lifting tváre – opticky vyhladia vrásky, pleť spravia zdravšou, krajšou a mladšou! Vaše oči sa zrazu zdajú výraznejšie, ich farba výraznejšia! Namiesto plastic surgery – plastickej operácie zvoľte color surgery!

Čo je color surgery?

Ak sa blížite k tridsiatke, je najvyšší čas nakupovať nielen podľa toho, čo sa vám páči na vešiaku, ale aj podľa toho čo vám pristane.

farebná typológia 12 farebných typov sa mení

Štyri okruhy farieb – hues, tints, tones, shades

O tom, že farby v blízkosti tváre majú moc urobiť vás krajšou, mladšou a zdravo vyzerajúcou, dokonca i šťastnejšou, ste už možno čítali.

Prečo nová farebná typológia?

Každý človek je originál a má svoje špecifické sfarbenie a škálu farieb ktoré mu pristanú.

Preto som farebné škály prepracovala a systém farebnej typológie som upravila tak, aby sa pre každú osobnosť dali poskladať škály úplne na mieru.

V 90 tych rokoch nahradili starú štvordielnu farebnú typológiu štyroch ročných období (jar, leto, jeseň a zima) tzv. flow farebné typológie 12 farebných typov.

Systémov 12 dielnych farebných typológí je viac, Colour Me Beautiful, SCI/Art a ďalšie. Dvanásť farebných typov Modernej farebnej typológie používam už od roku 2003. Postupne som však došla k tomu, ze mi akosi ani tých 12 typov nestačí.

Nová farebná typológia vychádza zdanlivo z toho istého základu – z delenia farieb na skupiny podľa ich vlastností. Ale úplne inak! Farby sa delia na štyri skupiny aj podľa inej vlastnosti ako je podtón, ktorý je hlavným kľúčom k rozdeleniu farieb podľa teórie ročných období.

Teória ročných období je umelecká, nevedecká. Nie je presná, rozdelenie je založené na asociáciách s prírodou.

Presný a jednoducho pochopiteľný princíp delenia farieb zaručí vyvarovanie sa omylom vo výbere

Štyri základné tonálne skupiny farieb rozdelené podľa chromy (tint, tone, shade, hues) sa dajú podeliť ďalej. Tieto 4 skupiny sú iné ako 4 známe typologické rozdelenie na „jarné, letné, jesenné a zimné“ farby. Sú to čisté farebné tóny, ich odtiene zmiešané s bielou, šedou alebo čiernou.

farebná typológia 12 farebných typov sa mení

Štyri skupiny farieb rozdelené na teplé a chladné podskupiny

Každá takáto skupina sa dá podeliť na teplé a studené odtiene, tak dostaneme 8 tonálnych skupín, ktoré vidíte ilustračne na obrázku. Tie môžu byť špecifikované zase ďalej a tak sa vytvoria rôzne tonálne farebné škály.

V súčasnosti vo svete nájdete napríklad 16 dielny systém CMAS so 4 typmi neovplyvnenými inou sezónou:
pravá zima – True Winter
pravé leto – True Summer
pravá jeseň – True Autumn
pravá jar – True Spring.

K tomu má každá zo sezón ešte 3 typy flow typology, kedy nesú odtiene „sezóny“ vplyv iného ročného obdobia: jar do leta, jar do zimy, jar do jesene, leto do jesene, leto do jari, leto do zimy, jeseň do zimy, jeseň do leta, jeseň do jari, zima do jari, zima do leta, zima do jesene.

Beatrice Barden z Color Me Beautiful už hovorí o 24 farebných typoch.

Chytrá farebná typológia má 22 farebných skupín. Na Pintereste nájdete 22 boardov farebných skupín.

Farby sa dajú podeliť na skupiny rôznymi spôsobmi.

Novšie systémy podelenia farieb na viac, 16 – 24 skupín sú dokonalejšie a presnejšie. Dôraz je na individualitu, viac farebných škál prináša aj viac individuality. Niektoré typy sú podobné, ale predsa len majú nejaké odlišnosti v skladbe farebných odtieňov, takto rozdelené škály sú preto presnejšie. Niektoré farebné typy môžu nosiť farby aj z viacerých škál.

Môj systém práce je individuálny a tak každej klientke vytvorím zostavu paletiek na mieru.

Podľa farebnej typológie, postavy, osobnosti – každý človek je originál.

Pre účely ukážok známych osobností pre farebné typy na mojom blogu boli vybrané najviac zodpovedajúce typy žien. Ich farebné škály v iných typoch farebnej typológie (Color me Beautiful, Color Me a Season, SCI/ART … ) sú odlišné, v niečom sú podobnosti, ale zostava i definovanie farieb je individuálne podľa koncepcie konkrétnej typológie. To podstatné je, aby bol systém dostatočne široký a pružný, aby práca s ním umožnila vám vybrať tie najkrajšie farby pre vás. Štvordielny dielny systém ako základ vyhovuje, ale žiadnemu človeku nepristanú najlepšie všetky farby niektorej skupiny takto široko spektrálnej.

Pôvodné typy z mojej 12 dielnej farebnej typológie, každý typ má svoju zostavu farieb k tvári, aj doplnkových farieb na kombinovanie odevov i doplnkov, každý typ má farebnicu so škálou 48 farebných odtieňov k tvári a ďalšiu škálu 48 odtieňov doplnkových farieb na ľahké kombinovanie od tváre:

Jarné typy: svetlá jar – jasná jar  – žiarivá jar

Letné typy: tlmené leto – jasné leto (podtyp jemné jasné leto) – tmavé leto

Zimné typy: tmavá zimajasná zima – žiarivá zima

Jesenné typy: tmavá jeseňžiarivá jeseňsvetlá jeseň/tlmená jeseň

Ak ešte stále neviete, ktoré sú vaše najlepšie odtiene, ako ich rozoznať a nosiť, je najvyšší čas zoznámiť sa s farbami bližšie a využiť ich veľkú moc pre seba.