O farebnej typológii sa už popísalo mnoho. Priznám sa, už som alergická na otrepané neodborné články šíriace „zaručené pravdy“ o jarnom, letnom, jesennom a zimnom type. Omieľanie starých dogiem, ktoré sa v modernej farebnej typológii už vôbec nepoužívajú. Škatuľkovanie ľudí do 4 skupín, ktorým má pristať to isté, ako cez kopirák. Šesť najväčších mýtov o farebnej typológii koluje internetom spolu s mnohými ďalšími ničím nepodloženými tvrdeniami od ľudí neznalých ani základy teórie farieb.

V mysli si často vytvoríme aj také predstavy, ktoré nie sú celkom pravdivé, alebo dokonca sú úplne nepravdivé. Sú to logické omyly, chyby v myslení, ktorých sa dopúšťame všetci. Okolo farebnej typológie stále panuje množstvo falošných mýtov a nereálnych predstáv nezodpovedajúcich skutočnosti.

Nevychádzam z údivu, čo všetko si niektoré ženy myslia o farbách a farebnej typológii. Čím menej toho o niečom viete, tým viac máte pocit aké je to jednoduché a ako to máte v malíčku. Ale ak sa s nejakou témou zoznámite bližšie, obvykle zistíte, že zas až tak jednoduché to nie je a že téma obsahuje mnohé poznatky o ktorých ste doposiaľ vôbec netušili.

Pravda – farebná typológia vychádza z fyziky, optiky, umenia. Nie je to paveda, ani horoskop!

Farebná typológia, náuka o farbách a ich harmonickom ladení má vedecké korene (fyzika) a umelecké zázemie (výtvarné umenie). Nie je to niečo tak jednoduché, aby si farebný typ vedel určiť človek bez kvalifikácie, len tak – podľa jednej knihy, testov na internete akebo podľa nejakého blogu. Poradca v oblasti farieb – colour consultant, typológ, image consultant musí absolvovať tréningový program a naštudovať kopu informácií o farbách, od fyzikálnych až po estetické a psychologické. Kurz farebnej typológie poskytne len základnú orientáciu. Po štúdiu nasleduje obdobie hľadania a trénovania v praxi, čím dlhšie, tým viac sa cibrí zrak aj profesionalita, skúsenosti.

Pri farebnej typológii nejde len o „určenie farebného typu“!

Náuka o farbách je dosť obšírna téma, prečítať si pár článkov či kníh nestačí. K práci treba aj profesionálne vybavenie – farebné sady šatiek zastupujúcich jednotlivé skupiny farieb, vhodné denné alebo špeciálne svetlo na zimné obdobie, profesionálne odborné znalosti o farbách.

Proces farebnej typológie by mala každá žena absolvovať aspoň raz za život. Čím skôr, tým lepšie. Urobí si tak nový obraz o farebnosti odevov aj doplnkov a vyhne sa vyhodeným peniazom za úplne nevhodné nákupy.

Nie je to niečo, na čo chodíte mesačne, ako na kozmetiku, či do kaderníctva. Na farebnú typológiu treba hlavne čas a  otvorenú myseľ, aby ste vnímali všetky vedomosti, s ktorými sa zoznámite. Robí sa od pol hodiny (expresná farebná typológia zameraná prioritne na  určenie farebného typu) do troch hodín. Najčastejšie trvá práve 1,5-3 hodiny, určenie farebného typu je len jedna čast. Tá najdôležitejšia časť farebnej typológie je naučiť vás, ako tie svoje farby vedieť rozpoznať. Spolu s odborníčkou pozorujete ako vyzeráte v rôznych odtieňoch. Dozviete sa oveľa viac ako názov svojho typu – ako svoje farby rozoznať, ako ich používať, ako ich zladiť, kedy ktoré vybrať a mnoho iných užitočných informácií.

Šesť najväčších mýtov o farebnej typológii kolujúcich internetom

1.    Farebný  typ si môžete určiť sama doma, stačí, keď použijete náš návod… dá sa to nájsť aj na internete a zadarmo…

Zdanlivo úžasne jednoduché. Stačí si prečítať krátky článok v časopise alebo na blogu, prípadne vyplniť formulár a je to! Dostaví sa osvietenie v podobe určenia vášho farebného typu. Bez toho aby vás niekto videl, skúmal a nebodaj testoval s nejakými šatkami.

Lacné amatérske rady. Staré koncepcie, schémy, ktoré sa už dávno nepoužívajú, je ich plný internet. Ani rôzne dotazníky nie sú spoľahlivé, už len preto, že svoju farebnosť nedokážete vyhodnotiť odborne, nerozoznáte vlastnosti odtieňov. Neviete správne určiť presný odtieň vašej pleti, vlasov ani očí. A nejaká tabuľka s popisom farieb pleti, očí a vlasov veru k určeniu farieb ktoré vám pristanú nestačí.

Či navštívite odborníka, alebo sa pustíte do nákupov podľa odhadu, je len a len vaše rozhodnutie. Určovanie farebného typu bez potrebných odborných znalostí a vybavenia je len hádanie, tipovanie. Nikdy nebudete mať istotu a je vysoko pravdepodobné že si vyberiete zle a potom aj zle nakúpite.

2.    Nikdy som sa v žiadnom type nenašla, mám dojem že mi pristanú niektoré farby studené, ale aj teplé, vždy nejaké konkrétne…

Ak nepoznáte vlastnosti farieb, neviete ich odlíšiť, tak vlastne len testujete naslepo či uhádnete alebo nie farbu, ktorá vám pristane. V tom neóne v obchode to aj môže vyzerať nádejne, ale doma zistíte, že to nie je ono. A zas pribudne ďalší kus, ktorý nebudete nosiť.

Máte aj vy niečo čo nenosíte? Ktovie prečo? Možno sa v tom kuse necítite dobre práve kvôli nevhodnej farbe. A navyše – to zdĺhavé frustrujúce skúšanie z množstva farieb…

3.   Hlavné je vedieť, či si teplý nebo studený farebný typ…

No, to je len jedna z vlastností farieb. Naviac – farby nie sú len „teplé alebo studené“. Teplota farby je stupnica, od ultra chladnej po ultra teplú. A teplotu farieb laik nevie posúdiť.

Pre niektoré farebné typy je prioritne dôležitá iná vlastnosť farieb, než teplota. Svetlosť, tmavosť, jas alebo tlmenosť, intenzita… Teplota odtieňov je len jedno z kritérí.

Záleží na ďalších vlastnostiach farieb, nielen na podtóne. Veľakrát ukazujem ako je pre klientku viac dôležité niečo iné ako to, či je farba studená, či teplá.

4.    „…keď potom žena dostane kartičku s typmi farieb, a kupuje oblečenie presne podľa kartičky a nie inak, tak to je trochu priveľa…“

Tak toto ma dostalo! Jasné, chytráčka si dá určiť diagnózu, ale liečiť sa bude inak než ako jej odborník doporučil. Stupidita najvyššieho rangu.

Má si azda žena po absolvovaní farebnej typológie naďalej znovu a znovu kupovať skupiny farieb, ktoré jej vôbec nepristanú, ani sa navzájom nedajú skombinovať? Pisateľka zjavne nevie ako to funguje, alebo ju za pultom rozčuľuje keď sa niekto domáha „svojej ružovej“ a nedá si vnútiť tú, čo ponúka ona.

Myslím že je v tom aj skrytá obava z toho, že jej niekto zakáže nosiť jej obľúbené farby. Alebo bude prikazovať nosiť to, čo by nosiť nechcela. Predstava plížiacej sa zákazníčky s kartičkou ktorá sa domáha len odtieňov podobných ako na kartičke, asi straší nejednu predavačku. Ale keď mi raz žltozelené nejdú, tak si ich vnútiť nenechám!

Ide o to, aby si zákazníčka nakúpila odtiene k tvári, ktoré jej pristanú, kartička je len farebná pomôcka, podľa ktorej vidí, že sa tie farby na vešiakoch podobajú. A od tváre farby, ktoré ľahko skombinuje s tými k tvári. Treba tiež chápať a vidieť vlastnosti odtieňov – a to sa dá naučiť. Pri farebnej typológii vám mozog nikto nevyoperuje!

Farebná škála pre módu a interiér má asi 2300 farieb. Vy určite nebudete behať po predajni s takýmto profesionálnym vzorkovníkom, ani hľadať len konkrétne odtiene s názvom a číslom. Farebnica je ukážkou tonality vašich odtieňov. Ak raz pochopíte čo majú a nemajú mať vaše farby, vyhrali ste. Je to proste o VLASTNOSTIACH odtieňov.

5.    Aj tak si myslím, že väčšina žien vycíti, ktoré farby im pristanú. Nepotrebujem poznať svoju typológiu k výberu farieb a oblečenia, myslím, že sama mám nejaký vkus.

No myslieť si to milá pisateľka môže, ale to ešte vôbec neznamená, že to tak aj je! Ja so 14 ročnou praxou tvrdím, že niektoré ženy intuitívne tiahnu k svojim najlepším farbám, ale mnohé majú v šatníku farebný chaos vzájomne nekombinovateľných kusov alebo stereotypnú nudu. Dobrý vkus pomôže so zladením farieb na sebe, ale aj keď je outfit zladený, nemusí v ňom nositeľka vyzerať úplne najlepšie. Celok môže pôsobiť dobre, ale ak pri tvári nie sú odtiene vytvárajúce lichotiaci odraz na tvár, výsledok nikdy nie je taký, ako za použitia ideálnych odtieňov!

Farebná typológia nie je len o vkuse! Je o znalostiach a skúsenosti s farbami u profesionála, všetko vnímate a vidíte na vlastné oči.

Väščina žien nosí aj úplne nevhodné farby a nevedome si tak ubližuje. Je málo žien, ktoré majú taký cit pre farby a estetiku, že sa dokážu skvele obliecť a zladiť len tak intuitívne. Väčšina k tomu potrebuje pomôcku.

Mnoho ľudí nerozozná napríklad fialovomodrú a modrú. Žltozelenú a zelenú. Teplú žltú a studenú žltú. Vy áno? Ak niečo ovládate, tak sa s riešením popasujete oveľa rýchlejšie a úspešnejšie ako niekto, kto sa spolieha len na intuíciu.

Žena ktorá má väčšiu schopnosť vnímania farieb trafí častejšie do čierneho, to je celé. Aj v kasíne niekto vyhráva častejšie. Ale ani tá s dobrým vkusom nepozná všetky svoje možnosti, najlepšie odtiene a cestu k ešte lepšiemu vzhľadu.

6.    Načo typológia – keby mi niekto určil iné farby než tie, na ktoré som zvyknutá a v ktorých sa cítim dobre, aj tak by som v tom nechodila.

Tak toto sú celkom prirodzené obavy, ale úplne neopodstatnené! Nikto na svete vás neprinúti nosiť farby, v ktorých by ste sa dobre necítili.

Pokiaľ navštívite skutočného odborníka, nebude vám nič vnucovať, ale ukáže vám množstvo odtieňov a spolu budete pozorovať čo s vami robia. Typológ bude sledovať reakcie očí, pleti, zmeny vo vašej tvári a upozorní vás na ne. Profesionál sa zaujíma o to, aké farby máte rada vy osobne! Ukáže vám odtiene aj z vašich obľúbených farieb.

Na záver len toľko. Všetko má svoje hranice. Len ľudská hlúposť je nevyčerpateľná. Nenechajte sa ovplyvniť názormi ľudí ktorí o farbách nič nevedia!

A čo vy? Boli ste na farebnej typológii? Boli ste spokojné? Pomohlo vám to? Aké máte skúsenosti vy?