Podľa hlavnej, dominantnej vlastnosti farieb, ktoré vám pristanú, sa dajú vymedziť farebné smery, tonálne farebné typy – svetlý, tmavý, chladný, teplý, tlmený, jasný a žiarivý. Sedem farebných smerov tonálnej typológie. Dnes si predstavíme svetlý farebný typ, resp. typy ktorých prvotným slovom je SVETLÝ, svetlé farebné typy.

I. Svetlé typy – Svetlá jar, Svetlé leto, Svetlé leto pudrové a Svetlá jeseň

Možno ste už zistili i sama, že v niektorých farbách vyzeráte, aj sa cítite lepšie, ako v iných.

Je to tým, že tieto farby vám pristanú – ladia k pleti, očiam, či vlasom. Vytvárajú farebnú harmóniu s vašimi vlastnými pigmentami a preto je váš vzhľad v niektorých farbách oveľa krajší ako v iných!

Ak objavíte čarovný svet farieb a spoznáte svoj farebný typ, otvoria sa vám úžasné možnosti v obliekaní. Hra s farbami vám vnesie radosť do života a úplne vás pohltí. Vstúpme spolu do sveta farieb a zoznámte sa s rozmanitosťou farebných typov a farieb.

V súčasnosti už väčšina farebných typológov pracuje s niektorým zo systémov tonálnej farebnej typológie, ktorá vystriedala štvordielny modul typológie štyroch ročných období.

Farebných typov je dnes minimálne 8, niektoré systémy majú 10, 12, 16, 18, 22 alebo až 24 typov, či farebných skupín. Až po absolútne individuálne zostavy celej farebnej palety na mieru pre každého jednotlivca. Takáto zostava je však veľmi náročná na čas i financie. Hľadať presné odtiene spomedzi tisícov vzoriek a snažiť sa nájsť ich v obchodoch je jednoducho príliš perfekcionistické a pre bežný život aj nereálne. Jednoduchšie je zoskupiť farby podobných vlastností a tie priradiť ku konkrétnemu človeku. Potom už stačí pochopiť aké vlastnosti farieb máte mať a niečo podobné ako máte na ukážkovej škále hľadať v obchode.

Svetlé farebné typy

Dominantná vlastnosť: svetlosť farebných odtieňov k tvári

Teplota, podtón: neutrálny až teplý, neutrálny až chladný. Svetlé typy nie sú ultra chladné, ani ultra teplé.

Svetlý a teplý = Svetlá jar, Svetlá jeseň.

Svetlé, teplé až neutrálne a jasné sú odtiene Svetlej jari. Svetlé, teplé až neutrálne a tlmené sú odtiene Svetlej jesene.

Svetlý a chladný = Svetlé leto, Svetlé leto pudrové.

Svetlé, chladné až neutrálne a jemne jasné sú odtiene Svetlého leta. Svetlé, chladné až neutrálne, veľmi jemne pudrovo tlmené sú odtiene Svetlého leta pudrového.

Vhodné farby k tvári

Svetlá jar – svetlé, mierne teplé až neutrálne + jasné.

Svetlá jeseň – svetlé, mierne teplé až neutrálne + tlmené.

Svetlé leto – svetlé, mierne chladné až neutrálne a jemne jasné.
Svetlé leto pudrové – svetlé, mierne chladné až neutrálne a veľmi slabo tlmené, pudrové pastely. Delikátne odtiene.

Svetlý farebný typ – od delikátnych pastelov po strednú intenzitu jasných farieb.

Je jedno, či je pleť teplá alebo studená, základ určenia je svetlosť pigmentov v očiach, pleti aj vlasoch a hlavne to, že svetlému farebnému typu najlepšie pristanú svetlé farby. Či už jemné a jasné, jemné pudrové, alebo mierne tlmené, hlavne nie pritmavé pri tvári! Jemné pigmenty, delikátne farby až po stredne intenzívne odtiene sú pre tieto ženy najlepším výberom.

Žena svetlého farebného typu je svetlá platinová, či zlatistá blondínka, plavovláska alebo svetlejšia brunetka sýtych plavých tónov a vlasy sú medové, plavé alebo až svetlo orieškové so svetlými očami modrej, zelenej, alebo svetlej jantárovej či svetlej orieškovej farby.

Vlasy svetlého farebného typu teda nemusia byť len ultra svetlé. Celebrity, ktoré sa často ako príklady svetlých farebných typov uvádzajú, ich majú často zosvetlené. Samozrejme, sú aj ženy tohto typu ktoré sú celkovo svetlé už od prírody. Škála svetlosti prírodných vlasov je od stupňa 12 až po 7. Od veľmi svetlých blond po mierne tmavšiu blond, ktorú už bežný človek vníma ako svetlohnedú. Je to hnedastá blond, neutrálna plavá, medovo plavá označovaná ako „blond“ a niekedy ako „pravá najsvetlejšia hnedá“. Častejšie sú však vlasy svetlých typov v detskej blond, svetlej alebo strednej blond po stupeň 8.

Svetlé typy žien – Taylor Swift, Heather Locklear, Naomi Wats.

Svetlú jeseň reprezentuje Ashley Olsen.

 

 

SVETLÁ JAR

Svetlý teplý farebný typ - Svetlá jar

Svetlý teplý  –  Svetlá jar, Light Spring, zo známych osobností napríklad:

Svetlý jarný typ má modré, zelené alebo orieškové, jantárové svetlohnedé  oči, vlasy od veľmi svetlej svetlozlatistej blond až po medovo plavé, pleť je svetlá slonovinová, ivory, líčka môžu mať jemne broskyňový nádych.

Na svetlej pleti sa často objavujú po opaľovaní pehy. Na rozdiel od citlivej bledej pleti jesenných typov sa jarný typ nemusí slnku úplne vyhýbať a opáli sa. U žien svetlej pleti je však nutné používať vyšší faktor.

Svetlým jarným typom pristanú jemné teplé farby. Jemné pastely s teplým podtónom sú pre ženy tohto typu najlepšie, v svetlých teplých farbách vyzerajú najkrajšie. Môžu siahnuť aj po niektorých farbách z palety Svetlého leta a samozrejme, prijateľné sú aj farby z iných jarných typov. Ďalej od tváre sa s jarnou škálou dá krásne zladiť paleta Svetlej jesene.

Ženy svetlého jarného typu by sa mali vystríhať tmavých a veľmi chladných farieb pri tvári. Svoje jemné pastely si môžu doplniť ďalšími farbami jarnej aj jesennej palety podľa farebných harmónií a postavy. Svetlá jar je podobná ako svetlé leto a preto väčšina žien môže nosiť i niektoré svetlé farby studenej palety.

 

SVETLÉ LETO – jemne jasné, alebo pudrové

Reese-Witherspoon by Tony Shek

Svetlý letný typ je podobný ako jarný, odlišujú sa len podtónom, teplotou farebných odtieňov. Oba typy však môžu byť dosť neutrálne a tak rozpoznať či podtón je viac na chladnú alebo teplú stranu môže byť obtiažne.

Svetlé leto má tiež veľmi svetlú pleť, ale s chladnejším podtónom, čo laik nepozná, dá sa to zistiť len odborne pri farebnej typológii.

Oči letného typu sú modré alebo zelené, vlasy sú svetlé až plavé, majú mierne chladnejšie alebo neutrálne blond odtiene. Vlasy oboch typov – jari i leta, majú obvykle neutrálny podtón, nie sú výrazne teplé ani studené. Často sa dokonca u svetlého leta vo vlasoch objavujú aj výrazne teplé pigmenty.

Pokožka môže byť mliečnobiela, porcelánová, aj s ľahko naružovelým nádychom. Pehy svetlého leta nie sú ničím neobvyklým, nedajú sa považovať za indikátor teplého typu.

Svetlé leto alebo „Jemné jasné leto“ býva často zamieňané za jarný typ.

Ženám svetlého letného typu pristanú jemné pastelové odtiene a jemné jasné farby lomené bielou.  Niektoré ženy si môžu požičať aj niektoré odtiene jarnej palety, ako je broskyňová, aqua, camel.

Svetlé leto pudrové má tie najviac delikátne jemné odtiene. Lastúrovoružovú, pudrovú modrú, pudrovú fialkastú, pudrovú žltú, pastelové jemné odtiene. Zároveň i odtiene chladné, svetlé a veľmi jemne, sotva postrehnuteľne tlmené. Dôležitá je ich svetlosť, mierna chladnosť a jemnosť.

Svetlý studený  – Svetlé leto/Jemné jasné leto, Light Summer, zo známych osobností napríklad:

Reese-Witherspoon by Tony Shek

Svetlé typy sú teda rozmanité a pristanú im aj rôzne palety farieb, podobné v svetlosti, ale odlišné v ďalších vladtnostiach farieb.

Aj malý rozdiel vo farebnom odtieni môže rozhodovať či vám to pristane, alebo nie! Či sa vaše oči rozsvietia, alebo vás nové tričko nerozsvieti. Je to dôležité, vhodný odtieň úplne zmení výraz a vzhľad vašej tváre!

Farby jednotlivých svetlých typov majú  širokú škálu odtieňov, je to pásmo od bledých delikátnych nádychov farieb, cez pastely, jemné jasné farby, až po stredne intenzívne sýte jasné odtiene farieb.

Svetlým typom príliš výrazné, sýte a žiarivé odtiene už nepristanú, potrebujú jemnosť.

Tmavých farieb v blízkosti tváre by sa mali vystríhať.