V. Jasné typy –  jasné leto, jasná zima, jasná jar

 

Farebný typ jasný môže byť jasný a studený alebo jasný a teplý.

Jasný typ má viac či menej výrazný kontrast medzi očami, pleťou a vlasmi. Vlasy má tmavé hnedé, čierne, alebo žiarivé zlatisté blond. Pleť je slonovinová, porcelánová, svetlo béžová, perlovo biela a niekedy aj ružová. Oči môžu byť svetlo modré, jasné zelené, modro-zelené, oceánovo zelenomodré – tyrkysové, oceľovo-sivé alebo iskrivé čierne, orieškové s modrozelenou, zelenomodrou dúhovkou okolo. Modrozelené, sivomodrozelené menia farbu podľa svetla.

Farebný typ JASNÝ môže byť blondínka, brunetka i čiernovláska.

Pre tento typ žien je dôležité, aby farby pri tvári boli jasné. Jasné farby majú veľmi širokú škálu od svetlých ľadových tónov, tých najjemnejších farieb, až po výrazné, sýte odtiene farieb. Jasný farebný typ je opakom tlmeného typu, je často výrazný a kontrastný, nie je to však podmienka. Typické sú jasné oči. Ani tie však nemusia nutne u každej ženy jasného typu nápadne svietiť.

Niektorým ženám pristanú jasné farby a oči im z tváre nesvietia – atraktivita farieb sa presne zistí len pri analýze, farebnej typológii. Jasným typom sú často i blondínky s tmavšími modrými očami.

Farebná škála jasného typu môže byť veľmi široká – od svetlých ľadových odtieňov až po výrazné živé farby. Niektoré jasné farebné typy majú svoju škálu špecifikovanú od výraznejšej sýtosti farieb a ľadové odtiene sú pre nich fádne, iným najviac pristanú práve menej intenzívne jemnejšie jasné odtiene a ďalším výraznejšie pestré farby.

 

 

 

 

Ilustračné obrázky jasných farieb

JASNÉ FAREBNÉ TYPY

Dominantná vlastnosť: jas farebných odtieňov k tvári, k tomu vysoký kontrast u zimy. Jasná zima nemá až tak výrazné farby ako zima žiarivá, je jemnejšia. Je to „svetlá“ zima, v zmysle svetlosti farieb k tvári. Prirodzene, ženy tohto typu majú tmavé vlasy (hnedé až čierne) a kontrast medzi pleťou, vlasmi a očami.

Teplota, podtón: teplý, chladný

Jasný a studený – svetlejší a menej kontrastný –  Jasné leto, tmavší a viac kontrastný –  Jasná zima.

Jasný a teplý – Jasná jar.

Vhodné farby k tvári

JASNÉ LETO – jasné chladné farby. Blondínky doplnia od tváre tlmené svetlé až stredne tmavé letné farby. Brunetky potrebujú mierne vyšší kontrast a k jasným chladným farbám k tvári si doplnia od tváre farby z palety so stredne tmavými a tmavými farbami letnej škály.
JASNÁ ZIMA – jasné chladné farby vo vysokom kontraste s tmavými farbami vášho oblečenia zo zimnej palety od tváre. Najvyššia miera kontrastu zo všetkých jasných typov. K tvári chladné odtiene.

JASNÁ JAR – jasné teplé až neutrálne a niektoré i mierne chladnejšie odtiene.

 

Jasný typ v sezónnych typoch môže byť zimná Snehulienka s belostnou pleťou, ale aj hnedovlasá letná brunetka s jagavými očami. Jasný typ môže byť aj zlatovlasý jarný. Klasická jemná a jasná jar, jasné leto, ľadová svetlá zima, alebo výraznejšia jasná zima – najlepšie vyzerá v jasných, čistých farbách. Buď sú to jemné a jasné odtiene alebo výraznejšie sýtejšie jasné farby. Farebná škála jasného typu sa môže pohybovať individuálne od najsvetlejších jemných farieb až po viac výrazné tints. Farby s najviac výraznou intenzitou sýtosti i jasu spadajú už do skupiny žiarivých. Pre jasné typy takýto stupeň jasu/žiarivosti je už priveľa.

Jasný typ sa delí na teplý a studený

a) studený – Jasné leto, Jasná zima. Jasné a studené farby.

b) teplý –  Jasná jar. Jasné a teplé farby.

 Žiarivosť je pre tento typ obvykle už priveľa. Najlepšie farby sú len jemné a  jasné, alebo jasné ale nie vyslovene krikľavé, neónové.  Sýte intenzívne  žiarivé farby sa hodia žiarivým typom. Väčšina jasných typov znesie i jemnú žiarivosť farby, ale výrazne veľmi intenzívne žiarivé a zároveň aj sýte odtiene sa hodia len niektorým, skôr žiarivým kontrastným typom.  Čím viac pigmentu vo vlasoch, v pleti, očiach, tým väčšiu intenzitu farieb žena znesie. Jasným až žiarivým typom je napríklad známa americká moderátorka Oprah Winfrey.

Jasnému farebnému typu pristanú farby jasné, menej či viac výrazné.

Jasný typ potrebuje stredný a vysoký kontrast a preto jasné farby k tvári treba kombinovať s mierne tmavšími alebo tmavými farbami kostýmov, svetríkov, kabátov, búnd, sukní a nohavíc.

Ako jasný  typ (kontrastný) uvádzajú konzultanti CMB ženy so svetlou pleťou a očami a tmavými vlasmi, hnedými alebo čiernymi. Napríklad monacká princezná Caroline, Elle McPherson, Oprah Winfrey, Courtney Cox Arquette ( Monika zo seriálu Priatelia), Megan Fox, Liv Tyler, Elizabeth Taylor. V tejto typológii je v jasnom smere teplý a studený typ, teda  jar a zima. Jasným farebným typom však môže byť i žena, ktorá napohľad nevyzerá až tak kontrastne. Pristanú jej však práve jasné farby. V mojej typológii je jasný typ definovaný atraktivitou jasných farieb, teda vlastnosťou farieb pre ženu tohto typu dôležitou najviac.

JASNÉ LETO

Jasný letný typ je svetlejší ako jasná zima, môže byť blond, plavý i hnedovlasý. Oči sú modré, zelené, alebo modro-zelené, často orieškové s modrozelenou, zelenomodrou dúhovkou okolo. Napohľad letný typ sa odlišuje od tlmeného leta práve tým, že v tlmených odtieňoch, (ktoré mu obvykle typológovia používajúci starší 4 dielny systém sezónnej typológie prisúdia), nevyzerá vôbec najlepšie, naopak – fádne a nevýrazne. V čistých studených odtieňom lomených bielou tento typ ženy úplne ožije. Vo farbách však nesmie tej bielej byť priveľa. Pastely sú fádne. Jasné leto má svoje pásmo intenzity. Tak ako každý typ.

Pre tento typ sú tie pravé studené farby, ale nie tlmené! V pudrových farbách oči zanikajú, žena vyzerá fádne. Potrebuje mierne výraznejšie, stredne intenzívne pekné jasné farby.

Kontrast je iný pre blondínky a iný pre brunetky. Brunetky majú stredný až mierne vyšší kontrast, nikdy však nie tvrdý vysoký kontrast zimy.

Jasné leto sa v systéme CMB nenachádza (určité paralely má Studený letný typ, Cool Summer, ktorý uvádzajú ako kontrastné leto, to je však veľmi jemne tlmené)

JASNÁ ZIMA

Jasný zimný typ má hnedé až čierne vlasy, svetlú pleť a oči najčastejšie modré, fialovomodré alebo zelené. Zriedkavejšie i hnedé, skoro čierne, iskrivé. Pleť má od svetlejších tónov až po čiernu.

Jasnému zimnému typu nepristanú k tvári sýte tmavé hlboké odtiene čiernej, fľaškovozelenej, či polnočnej modrej. Skvele ale vyzerá, ak si zo studenej škály odtieňov vyberie jasné farby a skombinuje ich s tmavými shades zo zimnej palety.

Jasná zima na rozdiel od tmavej zimy nevyzerá dobre v havranej čiernej pri tvári. Môžete byť teda zimný typ a čierna vám  i tak nepristane. Jasná zima ju môže nosiť na svetríky, kabáty, kostýmy, alebo sukne či nohavice.

K tvári jej pristanú ľadové odtiene svetlej zimy alebo výraznejšie fialové, modré, zelené, žlté, červené odtiene. Vždy chladné jasné odtiene zo všetkých farieb. Teplým a tlmeným farbám k tvári sa treba vyhnúť. 

Známe osobnosti farebného typu Jasná zima, Clear Winter, ako ich uvádzajú zahraniční imidž konzultanti:

Courtney Cox , množstvo fotografií si môžete prezrieť na internete kliknutím na meno, malé  foto

Megan Fox

Liv Tyler

Elizabeth Taylor

Fotografie, ktoré nie sú k voľnému použitiu si môžete prezieť na webe kliknutím na meno.

JASNÁ JAR

Jasná jar je klasický jarný typ, pristanú jej jemné jasné teplé farby a môže si priradiť i niekoľko farieb studenej škály, sú to práve tie jemnejšie letné alebo zimné jasné odtiene. Nepristanú jej tmavé farby, ani tlmené.

Oči jasného jarného typu sú tyrkysovomodré, zelené, topásové. Vlasy sú od svetlej blond po medovoplavú, najsvetlejšiu hnedastoplavú.

Známe osobnosti farebného typu Clear Spring, čo zodpovedá jasnej jari, ako ich uvádzajú zahraniční imidž konzultanti:

Jenny McCarthy

Emilie De Ravin, foto

 

Fotografie verejne známych osobností, ktoré nie sú k voľnému použitiu si môžete prezieť na webe kliknutím na meno. Stačí kliknúť na meno a ste na linku v googli, kde vidíte množstvo fotiek z vyhľadávača.

Ako jasný farebný typ je pomenovaný aj jesenný typ, ktorého jas farieb je len relatívny, Jasná jeseň. Farby tohto typu pristanú teplej jari, aj špecifickému jesennému typu Jasná jeseň. Tento typ je výrazne teplý a jeho farebnosť je na rozhraní jari a jesene. K svojej farebnej škále si ich môžu pridať obvykle ženy teplého jarného typu, aj ženy jesenného vzhľadu, ktoré majú v sebe vyššiu mieru jasu a svetlosti, než je obvyklé u jesenných typov. Samozrejme sú aj typy žien ktorým úplne najlepšie pristane práve táto paleta špecifických farieb.

Stupňovanie sýtosti, množstva pigmentu alebo jasu vo farbách vedie k najviac výraznej, sýtej, svietivej skupine farieb – žiarivým odtieňom. Niektoré typológie majú jasné farby spolu so žiarivými. Počas praxe som sa veľakrát presvedčila že celá škála jasných farieb od tých jemnejších až po živú žiarivosť čistých, sýtych farieb obvykle jednej žene nepristane. Je to príliš široké pásmo s odlišnou čistotou odtieňov. Je veľký rozdiel medzi jemnou a jasnou farbou a farbou neónovo svietivou. Je veľký rozdiel medi ľadovou ružovou a sýtou, neónovo svietivou magentou. Preto najviac výrazné farby sú v skupine zvlášť.

Rozdiel medzi jasnými a žiarivými farbami je v miere sýtosti a tiež jasu/žiarivosti. V skupine Žiarivé sú veľmi výrazné, neónovo svietivé odtiene alebo čisté sýte farebné tóny. Viac sýte jasné farby.

VI. ŽIARIVÉ FAREBNÉ TYPY

Dominantná vlastnosť: vysoká sýtosť, žiarivosť farebných odtieňov  k tvári, vysoký kontrast u zimy. Rozdiel medzi jasnými a žiarivými farbami je v miere sýtosti a jasu/žiarivosti. Žiarivé sú veľmi výrazné, neónovo svietivé odtiene alebo čisté sýte farebné tóny. Sýte jasné odtiene blížiace sa čistým farbám.

Teplota, podtón: teplý, chladný

Žiarivý a studený – kontrastná Žiarivá zima.

Žiarivý a teplý – sýta Žiarivá jar.

Vhodné farby k tvári

ŽIARIVÁ ZIMA, kontrastná – žiarivé a intenzívne sýte chladné farby nosené vo vysokom kontraste s tmavými farbami od tváre. Čisté sýte farebné tóny alebo svietivo neónovo žiarivé farby s menším množstvom pigmentu, ale zato s vysokou mierou svietivosti.

ŽIARIVÁ JAR – žiarivé, čisté a jasné sýte teplé odtiene.