III. Teplé typy, výrazne teplé –  teplá jar, teplá jeseň

Teplý farebný typ má vlasy vo farbách žiarivo-zlatej blond, jahodovej blond, medenej, svetlogaštanovej. Oči svetlé modré, zelené alebo svetlo-orieškové a pleť posiatu pehami, na slnku sa ľahko spáli.

Charakteristická je svetlá pleť, vlasy hrajú prirodzene do červena alebo zlata. Dôležité je teplý podtón farby, farby si môže vyberať len z jarnej alebo jesennej palety, teda z teplých farebných odtieňov.

Teplým farebným typom je v podstate každý jarný typ aj každý jesenný typ. Rozhoduje o tom podtón (teplota) v odtieňoch farieb, prímes teplých žltých, oranžových alebo červených pigmentov v ich zložení.

Vy ich tam nevidíte, vidíte len červenú, fialovú, modrú, žltú, ružovú, hnedú  či zelenú farbu, ale to, ako tá červená, modrá, žltá  či zelená vyzerá, záleží práve na jej odtieni, zložení pigmentov. Paradajkovú červenú tvorí z veľkej časti aj žltý pigment, v petrolejovej je tiež, avokádová zelená je žlto – zelená.

 

TEPLÉ FAREBNÉ TYPY

Dominantná vlastnosť: výrazne teplý podtón farebných odtieňov k tvári

Jas alebo tlmenosť:

Teplý a jasný  – Teplá jar. Teplý a tlmený – Teplá jeseň.

Vhodné farby k tvári

TEPLÁ JAR – ultra teplé a teplé jasné odtiene jarnej škály skupiny TINTS.  Aj tlmené béžové a zlatohnedé odtiene, zo skupín TONES a SHADES.
TEPLÁ JESEŇ – teplé a len mierne tlmené odtiene zo skupín TONES a SHADES.

Teplý typ môže byť jarný a jesenný. Teplé leto ani teplá zima neexistuje, pretože rozdelenie farieb na teplé a studené je identické s rozdelením na jarné/jesenné a letné/zimné.

Teplá jar a Teplá jeseň je v inom zmysle každý teplý farebný typ, ktorý nemôže siahnuť k tvári aj po vyslovene studených odtieňov. U početných farebných typov to tak je, že síce ich podtón je teplý, ale môžu nosiť aj niektoré studené farby. Výsostne teplé typy by mali siahať len po teplých tónoch na odevy či doplnky v blízkosti tváre.

Teplý farebný typ teda môže byť:

a)   jarný – výrazne teplá jar, svetlejší teplý typ. Teplý jasný. 

b)   jesenný – výrazne teplá jeseň, tmavší teplý typ. Teplý tlmený. 

 

 

TEPLÁ JAR

Teplá jar, Warm Spring, zo známych osobností napríklad:

Nicole Kidman by Daniel Kruczynski

Amy Adams

Reba McEntire by gerrybuckel

Teplá jar máva topásové, orieškové, olivovozelené  alebo modré oči  a vlasy výrazne zlaté blond, zlato hnedasté, po zlatú blond, jahodovú blond, alebo svetlé blond medené. Teplý jarný typ pripomína jasný jesenný, aj obe škály sú si blízke.

Farby teplej jarnej palety sú výrazne teplé, jasné teplé odtiene doplnené zlatohnedými a zlatistými béžovými tónmi.

 

TEPLÁ JESEŇ

Teplý jesenný typ je tmavším teplým farebným typom ako jar. Pristanú mu výrazne sýte, intenzívne teplé odtiene ktoré sú len zľahka tlmené, lomené troškou čiernej, shades. Hrdzavohnedé, žltozelené, zelenomodré, teplé červenofialové, žlté, oranžové odtiene. Aj teplé mierne tlmené tones, ktoré sú svetlejšie

Na rozdiel od tlmených typov jesene (Tlmená jeseň, Tmavá  jeseň) sú najlepšie farby tohto typu viac čisté odtiene z jesenných farieb. Mierne tlmené tóny, napríklad jedovatá žltozelená tomuto typu zvlášť pristanú.

Vlasy tohto farebného typu sú sýto zlaté blond, stredne zlatohnedé, medenné až po gaštanové.

Oči bývajú hnedé, zelené alebo tmavšie orieškovohnedé, modrozelené.

Teplá jeseň, Warm Autumn, zo známych osobností napríklad:

Marcia Cross

Julianne Moore by vidmon, Julianne Moore by csztova

Debra Messing

Jayma Mays (foto vľavo), foto hore