II. Tmavé typy – Tmavá zima, Tmavé leto,Tmavá jeseň

Tmavý farebný typ je protipól svetlého typu. Má hnedé, gaštanové, tmavohnedé alebo čierne vlasy a väčšinou i tmavo-béžovú alebo snedú olivovú pleť (aj čiernu). Nie je kontrastný, pôsobí skôr celkovo intenzívne tmavým dojmom. Oči môžu byť tmavo orieškovo hnedé, tmavo hnedé, tmavo zelené, tmavé khaki (hnedozelené alebo zeleno-hnedé), tmavé modré. Najčastejšie pre tmavý tonálny typ sú tmavé hnedé, ale bez kontrastu, jasu, matné.

Mediteránsky typ ženy (stredomorský) je typický tmavý tlmený typ, má tmavé vlasy aj oči. Tento typ býva nazývaný tiež južanský.

TMAVÉ FAREBNÉ TYPY

Dominantná vlastnosť: vyššia intenzita pigmentov + tmavosť farebných odtieňov k tvári

Teplota, podtón: neutrálny až teplý, neutrálny až chladný

Tmavý a neutrálny, mierne chladný  –  najtmavší tlmený letný typ – Tmavé leto, mediteránsky typ. Tmavé leto má 3 podtypy: neutrálne Tmavé leto/Tlmená jeseň a Tmavé leto/Tmavá jeseň. Chladný Tmavé leto/Tmavá zima.

Tmavý chladný typ – Tmavá zima.

Tmavý a teplý až neutrálny – Tmavá jeseň.

Vhodné farby k tvári

TMAVÉ LETO – mierne tmavšie tlmené až tmavé letné odtiene, mäkké, zamatovo tlmené. Neutrálne až mierne chladné odtiene zo skupín TONES a SHADES (napr. tmavohnedá odtieňa horkej čokolády, ružovohnedá, tlmená malinová, námornícka modrá, tmavá morská zelená, vínovočervená). Najtmavšie farby „letnej“ škály.
TMAVÁ ZIMA – tmavé, chladné až neutrálne. Sýte chladné odtiene stlmené čiernou prímesou zo skupiny SHADES. Pôsobia ostro, sýto a výrazne, ale nežiaria ako čisté sýte farby, HUES. Čím viac čiernej je v odtieňoch, tým sú tmavšie. Tmavej zime stačí malé množstvo čiernej prímesi.

TMAVÁ JESEŇ – mierne tmavšie až tmavé, teplé až neutrálne zo skupín TONES a tmavé SHADES.

 

Tmavý farebný typ môže byt teplý alebo studený

Teplý tmavý typ je jesenný, studené sú zimný a letný. Letný typ je o niečo svetlejší ako zimný typ, ultra tmavé farby alebo ostré odtiene shades mu už nepristanú. Spoločné majú tmavé farebné typy jedno – vo farbách ktoré nemajú dosť pigmentu vyzerajú mdlo. Najlepšie im pristanú farby s vyšším množstvom pigmentu a zároveň trochu tlmené. Tmavé odtiene, tlmené tmavšie farby, či už studené aleto teplé.

Kým tmavé leto môže úspešne nosiť i niektoré jesenné farby, ako baklažánovú, olivovú, khaki, petrolejovú, tmavá zima v nich pekne nevyzerá, potrebuje studené sýte odtiene.

Tmavosť vlasov či očí neznamená aicky priradenie k tmavému farebnému typu, dôležité sú reakcie pleti, očí na farebné podnety.

Vlasy letného a jesenného typu nie sú až tak veľmi tmavé ako u zimy, môžu byt svetlohnedé, stredne tmavé hnedé alebo tmavohnedé. Čierne vlasy má len zimný typ.

Farby pre ženu tmavého typu nie sú len tmavé. Neznamená to, že farebný tmavý typ bude chodiť od hlavy po päty len v tmavých farbách. Tmavé a mierne tmavšie alebo sýte odtiene lomené čiernou sa kombinujú v rôznych škálach. Vizuálne tmavý typ ženy môže byť podľa typológie aj jasným, žiarivým, tmavším tlmeným, alebo studeným typom. Priradenie k tmavému typu len na základe vonkajších znakov, teda tmavé vlasy plus tmavé oči môže, ale nemusí korešpondovať s farebným typom.

Zimné tmavé typy majú vlasy od čiernych až po stredne tmavé hnedé.

Pre určenie farebného typu je dôležitý typ farieb, v ktorých vyzeráte najlepšie. A to je pre brunetky a tmavovlásky individuálne. Kým jednej najlepšie pristanú žiarivé alebo jasné chladné odtiene, iná vyzerá lepšie v tmavých. Niektorým ultra tmavé farby už nepristanú a stačí im len miernejšia tmavosť farieb. Tmavým typom môžu byť i brunetky už od svetlohnedých vlasov, ak je pre ne dôležitá práve sýtosť, intenzita farby, množstvo pigmentu. Aj v tmavom type je určitá škála odtieňov a stupňovanie intenzity presne tak ako v svetlom, ktorý môže byť od ultra svetlých nordických typov až po strednú intenzitu odtieňa vlasov v plavých tónoch, ktoré už väčšina ľudí vníma ako tie najsvetlejšie hnedé. Tmavý farebný typ môže mať vlasy od svetlohnedej až po čiernu.

Teplým jesenným typom sa hodia len niektoré farby zo studenej sýtej farebnej škály. Studené si zas naopak môžu ” vypožičať” niektoré farby i z teplej škály, ak nepatria k vyhranene studeným tmavým typom, ktorým sú najčastejšie práve tmavé zimné typy.

Farebný tmavý typ je teda buď teplý (tmavá jeseň) alebo studený až neutrálny (tmavá zima, tmavé leto).

TMAVÁ JESEŇ

Tmavý jesenný typ je teplým tmavým typom, pristanú mu farby teplej farebnej škály, pestré a sýte odtiene jesennej prírody.  Tmavý jesenný typ má hnedé oči a vlasy vždy s teplými odleskami, najčastejšie v sýtej medenej, gaštanovohnedej alebo zlatohnedej farbe.

Na fotografii vpravo vidíte že mierne presvetlenie jednotlivých pramienkov tmavému typu neublíži, pokiaľ tvári zostane stále tmavší rámec.

Tmavému jesennému typu pristane napríklad baklažánová, tmavá petrolejová, paradajková, tmavá machovozelená, gaštanovohnedá, sýta kukuričná žltá, gerberová oranžová…

Fotografie Tmavý a teplý farebný typ, TMAVÁ JESEŇ.

Ashley Greene by Gerald Geronim, vľavo hore

Foto Eva Mendes by Nicolan Genin

Foto Natalie Portman by Matt DeTurck

 

 

 

 

 

Tmavá zima

Tmavá zima je presne tá zima, ktorá unesie tie najviac tmavé aj intenzívne sýte odtiene studenej farebnej škály zmiešané s čiernou. Ženám tmavého zimného  farebného typu pristane čierna aj priamo k tvári, aj ďalšie sýte intenzívne farby studenej palety lomené čiernou, ako parížska modrá, fľašková zelená, višňovočervená, cyklámenová, enciánovomodrá…

Niektorým ženám však napriek tomu, že sú tmavou zimou, havrania čierna nepristane a vhodnejšia je uhľovočierna, navy, ostatné farby tiež nie tak ultra tmavé, skôr intenzívne a ostré. Sýte odtiene len trochu pritlmené čiernou a len mierne tmavšie farby niektorým ženám vyhovujú lepšie.

Tmavej zime pristanú k tvári práve tmavé a sýte tlmené farby, odtiene čo majú veľa pigmentu a trochu čiernej prímesi.

 

TMAVÉ LETO

Tmavé leto a jeseň sú veľmi podobné. Napríklad Jenifer Garner, Cindy Crawford.

Tmavé leto je tlmeným a tmavým typom. Obe vlastnosti sa v jeho farebnosti spájajú. Tmavé leto v sebe spája tlmenosť aj mierne vyššiu tmavosť farieb.

Intenzita farebnosti tmavého letného typu je nižšia ako u tmavej zimy. Tmavé leto je tmavšie ako Tlmené leto ale nie je až tak tmavé ako zimné typy a veľmi časté  je, že mu pristanú aj farby jesennej škály. To sú práve podtypy Tmavé leto/Tlmená jeseň a Tmavé leto/Tmavá jeseň. Pre zimné typy sú jesenné farby pohromou. Čierna farba pre tmavé leto je  už príliš tmavá, ale v antracitovej, tmavošedej, námorníckej modrej, vínovej, či tlmenej modrofialovej, tmavohnedej, vo všetkých tmavších letných farbách krásne vynikne.