Farebný typ TMAVÝ môže byť teplý i studený. Kým tmavé letné typy a Tmavá zima sú neutrálne až chladné, TMAVÁ JESEŇ je tmavý a teplý farebný typ. Jej farebná škála je na teplú stranu od neutrálnej teploty farieb. Tmavá jeseň je teda tmavý a teplý farebný typ.

Podtón, teplota farebných tónov (undertone, hue): neutrálne až teplé

Jas/tlmenosť (clarity, chroma): tlmenosť a vyššia tmavosť. Tmavšie odtiene zo skupiny shades, aj tmavšie tones.

Svetlosť/tmavosť (value): tmavšie až tmavé farby

Vhodné farby k tvári:

Tmavšie tlmené až tmavé mierne teplé odtiene. Dôležité pre tmavý jesenný typ je hlavne to, aby farby pri tvári pod bradou neboli svetlé, jasné a studené. Najhorším výberom pre tmavý jesenný typ sú farby zo skupiny svetlého leta – svetlé, chladné a jasné. Všetky tri opačné vlastnosti.

Celebrity tmavého teplého typu – Tmavá jeseň

Príklady zo sveta slávnych:

Eva Longoria, Eva-Mendes, Natalie Portman, Ashley Green, Emma Watson…

Najdôležitejšia vlastnosť je teda vyššia miera tmavosti a tlmenosť farieb pri tvári.

Jasné chladné farby sú pre tento typ žien nevhodné, urobia ich staršie, fľakaté. Ich intenzívne tlmené a tmavé sfarbenie potrebuje adekvátne decentné odtiene v tlmených a tmavých odtieňoch. Krikľavé, ani ostré zimné tóny ženám tmavej jesene nepristanú. V príliš chladných odtieňoch ich pleť dobre nepôsobí, pretože sa bije podtón.

Mierne chladné neutrálne tmavé odtiene sú pre tmavú jeseň prijateľné a väčšinu môže zaradiť k svojim teplým farbám.

Všetky jesenné typy sú teplé, chladná jeseň neexistuje. Miera teploty však môže kolísať na stupnici od ultra teplých tónov (Teplá jeseň) po neutrálne pásmo a niektoré jesenné typy si môžu k svojej palete teplejších odtieňov pridať aj neutrálne až mierne chladné farby.

Vaše romantické, dramatické, formálne, relaxačné, energizujúce, upokojujúce farby

Viete ktoré farby si vybrať na romantické chvíle, ktoré na pracovný pohovor alebo prezentáciu? V ktorých budete vyzerať dobre a cítiť sa uvoľnene pri oddychu?

Ktorá farba vám ráno dodá potrebnú energiu keď sa necítite najlepšie?

Ako tmavá jeseň nebudete nosiť len tmavé farby. Treba vedieť nielen, aké farby kúpiť, ale aj ako ich nosiť a kombinovať aby ste sa vo svojom oblečení cítili príjemne a sebavedome.

Pozrite si aj tipy farebnej skupiny Tmavá jeseň na Pinterest!