pekné obočieAko vás obočie dokáže zmeniť? Hovoria vám, že pôsobíte prísne, naivne, staršie, alebo nedbalo? Môže to mať na svedomí práve vaše obočie. Obočie je nesmierne dôležité a veľkou mierou ovplyvňuje váš výraz tváre, pôvab vašich rysov. Veľa žien si ho upravuje, ale – nesprávne! A čo vy – viete si urobiť pekné obočie?

Obočie je prvkom, ktorého tvar, šírka, oblúk, dáva tvári zachmúrený alebo veselý výraz, elegantný, športový, romantický, alebo prirodzený dojem…

Päť najčastejších chýb pri úprave obočia

  1. Prudko klenuté obočie – dáva tvári večne uvidený výraz, alebo vyzeráte ako po plastike.
  2. Obočie s bičíkom – vyzerá ako prvok s bičíkom. Guľka a bič.
  3. Príliš rovné obočie. Ak ešte vonkajšie kraje klesajú smerom nadol, dáva vám to výraz smutného psíka.
  4. Netvarované obočie. Obočie nemá byť po celej dĺžke rovnako široké. Smerom k vonkajšiemu kútiku sa má zužovať!
  5. Dĺžka obočia – buď máte medzi obočiami príliš veľkú plochu ako pristávaciu dráhu na letisku, alebo zas ho máte príliš pri sebe, čo vám dáva zachmúrený výraz.

1. Prudko klenuté obočie. Obočie je príliš tenké a klenuté do vysokého výrazného oblúka, a ĺa Marlene, alebo ešte viac klenuté – over plucked. Rôzne verzie tohto typu – veľmi zdvihnutého obočia ako po plastike vytvárajú tvár ako vo večnom údive. „Áno, naozaj?“ hovorí taká tvár nonstop.

Takýto typ obočia sa už dávno nenosí a súčasným ženám ani nepristane, ale mnohé si trhajú to svoje do tenučkej čiarky rovnako širokej pri koreni aj na konci a klenutie je prudké ako výstup na Mount Everest. Tento typ obočia vám zaručene pridá roky. Tvár s nedokonalou pleťou a hrubšími rysmi s ním pôsobí vulgárne.

2. Obočie s bičíkom. Obočie je ako čiarka, ktorá začína nádejne, ale odrazu príliš rýchle vyskočí strmo hore a pokračuje tenkou líniou. Alebo pokračuje v miernejšom oblúku, každopádne však odrazu tenkým chvostíkom. Nepomer medzi hrúbkou pri koreni a časťou od vonkajšieho kútika vytvára dojem slzičky s chvostíkom. Niekedy ten začiatok je tenký, niekedy správny, tvarovaný a hrubší – ale odrazu sa prudko stenčí a vyzerá ako bičíkovec, čo má hlavičku a tenké telíčko. Tento typ obočia je veľmi neatraktívny a žiadnej žene na kráse nepridá.

3. Príliš rovné obočie – v rovnej línii ako podľa pravítka sa línie nad okom a ani trošičku nenaznačuje lom či aspoň nádej oblúčika. Tento typ obočia na mužskej tvári neprekáža, ale na ženskej vytvára nepríliš atraktívny vzhľad, tvár bez výrazu. Niekedy je úprava naozaj len o pár chĺpkoch, ktoré tvar a líniu obočia upravia a tvári to prospeje. Z rovného obočia výrazne klenuté nespravíte, ale pár chĺpkov výrazne zmení váš výraz tváre! Rovný typ obočia má naprklad Broke Shields, tá ho má ale upravené.

4. Netvarované obočie – obočie je rovnako široké pri koreni nosa, aj na jeho konci, na vonkajšom kútiku oka. Neupravené obočie.  Napríklad a la Margaux Hemingvay. Tvarované obočie – ale do tenkej čiarky po celej línii.Takéto obočie treba najskôr nechať trochu vyrásť, pretože tu niet z čoho tvarovať.

5. Obočie príliš krátke, alebo príliš dlhé. Obočie končí príliš skoro, alebo si ho naopak niektoré ženy vytiahnu až pomaly za uši. Čo sa hodí pre účely reklamnej fotografie, pri bežnom dennom líčení vyzerá komicky.

Ako si vytvarovať pekné obočie

Ak vaše obočie pinzetu ešte nepoznalo, máte skvelý východiskový bod pre úpravu naozaj pekného obočia. Ak ste už trhali a zle – nechajte si ho trochu vyrásť. Nemusíte až do naturálneho stavu ako na fotografii, ale ak máte upravovať, treba mať čo.

Postup ako na to – 4 kroky

  1. Začiatok Pred trhaním si najskôr nakreslite na tvár, kde má začínať a kde končiť bielou ceruzkou na oči, tak sa nepomýlite. Priložte si ceruzku alebo štetec k nosu a tam kde jeho línia ide popri chrbáte nosa (!), si poznačte čiarku. Oproti starým praktikám prikladania štetca v kolmej línii veľa nozdry tak predídete „ letisku“ pri koreni nosa. Niekto má nozdry úzke, niekto širšie. Ak priložíte štetec kolmo smerom hore a máte široké nozdry, vytrháte si obočie, príliš ďaleko od seba. Ak štetec nachýlite ku chrbátu nosa, ukáže vám to ten správny smer. V praxi to je často ( pri európskych nosoch) akoby ste sa chcela štetcom ťahať za nozdru a štetec nedáte vedľa, ale líniou k vnútornej línii vašej nosnej dierky.

2. Koniec obočia. Priložte si štetec k nozdre a vytočte ho okolo vonkajšej línie oka, to vám hore ukáže bod, kde by malo vaše obočie končiť.

3. Lom obočia, tvar. Či si prajete obočie viac oblé alebo lomené, záleží na vašom vkuse a tiež črtách vašej tváre. Začiatok a koniec už máte, ale čo si počať medzi nimi? Naznačte si bod, kde sa váš tvar vášho obočia zmení smer. Bod lomu, či už je ostrejší, alebo oblý. Štetec opäť priložíte k nosu a vediete ho tesne okolo dúhovky. Tam kde pretne vaše obočie je ten bod. Naznačte si tam čiarku.

4. Ako ďalej? Máte už začiatok, lom i koniec. Učešte si dobre obočie a začnite tvarovať. Obočie smerom k strednému bodu ( pozor nenachádza sa v strede!, ale skôr tak v 2/3 dĺžky) tvarujte v línii smerom hore a potom smerom dole. Samozrejme nie ostro ako fajku! Bod je len orientačnou pomôckou, ktorý vedie vašu ruku a predstavivosť.

Podľa vášho vkusu a tváre môže byť obočie hrubšie, tenšie, viac alebo menej lomené. Vždy však tvarované, prirodzené je pri koreni hrubšie a na konci najtenšie.

Ako vyzerá hrubší prirodzený tvar obočia PRED vidíte hore. Na fotografii PO je už obočie vytvarované do prirodzeného a hrubšieho tvaru. Človek by ani neveril, že to je to isté oko, však?

Oslovila som pár klientov s prosbou o testimonialy na stránku. Pani Alena mi napísala tak krásny príbeh svojej premeny, že mi nedá aby som sa s vami oň nepodelila aj tu v článku k obočiu. To práve zohrávalo hlavnú rolu v našom príbehu premeny.

Pani Alena je veľmi príjemná, sympatická a aktívna mladá žena, ktorá má vo svojom srdci strašne veľa lásky a pohody pre druhých. Jej krásne vnútro i vonkajšia krása ale pri našom prvom stretnutí boli akoby „ zamaskované“ pod nevhodnými farbami, okuliarmi a hlavne veľmi hrubým obočím, ktoré tvári dodávalo drsný výraz.

Referencia

Pani Alena mi poslala svoj príbeh:

Po 15-tich rokoch života v rehoľnej komunite som sa rozhodla radikálne zmeniť svoj život a odísť. V 35 rokoch som začala odznova. Bola som zvyknutá obliekať si v podstate tie isté šaty, nemaľovala som sa a neriešila som účes, lebo vlasy som mala schované pod závojom. Teraz som chcela na začiatok získať nové zamestnanie, cítiť sa dobre, zapadnúť…

Uvedomila som si, že napriek dobrým radám blízkych ako sa namaľovať nikdy som s tým nebola spokojná a necítila som sa v tom sama sebou. Tie rady na mňa nezaberali. Cítila som, že nemám toľko času ako ostatní skúšať spôsobom pokus – omyl čo mi sadne. Jednak som na to nemala peniaze a jednak keď sa v 35 rokoch človek nevie upraviť je to o dosť horšie, ako keď to nevyjde sedemnástke.

Stretnutie s pani Adrianou mne osobne veľmi pomohlo, dodalo odvahu, cítila som sa veľmi príjemne ako doma v súkromí. Bol to veľmi individuálny prístup v ktorom bolo dôležité to ako sa cítim, čo chcem, kam smerujem. Stretla som sa u nej s ochotou, umením a povedala by som aj veľkou dávkou psychológie a životnej skúsenosti. Mohla som sa úprimne zdôveriť čo sa mi na mne nepáči s čím nie som spokojná a vedela som, že to ostáva medzi nami a že to vieme spolu vyriešiť.

Farebné poradenstvo mi pomohlo aj neskôr keď som si zariaďovala svoj byt. Poradenstvo mi okrem výberu farieb môjho oblečenia pomohlo aj v iných situáciách. Nešlo len o to nalíčiť sa, ale vedieť to zvládnuť v rôznych okolnostiach, samostatne. A vedieť aj improvizovať  Až po stretnutí u pani Adriany som videla že sa to dá zvládnuť,.

Viem, že sa na ňu môžem aj teraz obrátiť a určite to ešte využijem. Odporúčala by som ju určite ľuďom, ktorý nehľadajú len lacné a rýchle riešenia podľa šablóny, ale svoj vlastný jedinečný životný štýl ktorý si v podstate v sebe nesú len ho potrebujú zrealizovať aj navonok. .

Alena Paulovičová

P.S. posielam aj moju fotku predtým ako som vyzerala, najmä to moje obočie 🙂

A ešte pripájam fotku čo som sa už líčila neskôr sama po absolvovaní kurzu líčenia.

Pani Alena má už slušivé okuliare, vytvarované obočie a jemnučké líčenie zodpovedajúce jej naturelu, ktoré si spravila už celkom sama.Neskôr zmenila i farby šálikov pri tvári, pretože je svetlý typ a pristanú jej pastely.

Môžu vari make up, farby, či strihy zmeniť váš život?

Áno – keď sa cítite šťastná a sebavedomá, mení sa i váš život!