Tvár v šestnástich, dvadsiatke, je iná ako v 30- tke, 40-tke, 50-tke alebo 60-tke. S pribúdajúcimi rokmi sa objavujú vrásky, pigmentácie, ochabnutie pleti, kruhy a opuchy pod očami. Aké líčenie je vhodné pre 40 ročnú ženu? Kladiete si otázku sa líčiť po štyridsiatke?  Pozrite si prirodzené líčenie ženy po štyridsiatke a inšpirujte sa!

Je to samozrejme individuálne, ale všeobecne vo veku okolo 25 rokov pleť začína javiť známky starnutia. A preto aj líčenie treba prispôsobiť.

Zrelej žene väčšinou už nepristanú úlety šestnásťročných, ani extavagantné líčenie. Pokiaľ nie ste súčasťou show biznisu, nápadné veľmi výrazné kreatívne štýly líčenia si veľmi neužijete.

Ak nepatríte k celebritám, alebo k ženám mimoriadne mladistvo vyzerajúcim, je namieste prirodzené líčenie. Prirodzený štýl líčenia sa vyznačuje tým, že je modelujúci a korekčný, jemne modeluje vašu tvár a oči a zvýrazňuje vaše oči a tvár bez toho, aby na seba strhával pozornosť. Prirodzené líčenie je decentné a nenápadné, jeho cieľom je skrášliť vašu tvár tak, aby ani nebolo veľmi vidieť, že ste nalíčená. Až pri bližšom pohľade. Vaša tvár pôsobí upravene, pekne a prirodzene.

Základom je perfekná korekcia pleti a jemné vrstvičky

Na večer si môžete dovoliť aj iné štýly. Často však používam prirodzený spôsob líčenia ktorý razí úžasný americký vizážista Robert Jones aj na večer. Len samozrejme pridám na intenzite líčenia očí, pier a líčok.

Prirodzené líčenie je líčenie ktoré spočíva v perfektnej korekcii pleti, jemnom modelovaní tváre tenučkými vrstvičkami a líčení očnými tieňmi v hnedých, zlatých, broskyňových, marhuľových, béžových farbách jemným tieňovaním oka.

Prirodzené líčenie sa robí podľa tvaru očí. Nepoužívajú sa modré, zelené, fialové, ružové tiene. Samozrejme, môžete zvoliť aj tie a urobiť si jemné farebné líčenie, to je už ale iný typ líčenia.

Pre zrelú tvár je dôležité dosiahnuť prirodzený svieži vzhľad, zvýrazniť farbu očí a neprehnať to s farbami.

Používať make up, myslím podkladovú bázu po 40 – tke? Samozrejme áno! Jednoznačne. Vysvetlím vám prečo.

K tomuto článku ma inšpiroval názor, s ktorým som na nedávno stretla na internete v jednom ženskom časopise: na make up po 40 tke vraj treba zabudnúť, aby tvár nevyzerala ako maska. Chápem z čoho pramení tento názor, ale nie je správny, naopak, tvrdí nezmysel.

Po úspešnej prvej knihe môjho obľúbeného vizážistu Roberta Jonesa vydavateľstva Ikar „Dokonalé premeny s make upom“ sa objavila u nás na trhu v poradí už druhá skvelá kniha Roberta Jonesa, tentoraz v edícii Press „Vypadej mladší!“ zameraná práve na líčenie s účelom omladenia žien po 30-tke, pre dámy v zrelom veku. Knihu vrele odporúčam najmä začínajúcim vizážistkám, ale aj všetkým ženám, ktoré preferujú prirodzené a skrášľujúce líčenie a chcú si v tomto smere doplniť vedomosti.

Robert Jones kladie veľký dôraz na dokonalé korekcie pleti a považuje za veľmi dôležité vytvoriť bezchybnú pleť. S týmto názorom naprosto súhlasím. „Prípravu plátna“ považujem za najdôležitejšiu, alebo jeden z najdôležitejších krokov v líčení. Zvlášť pre dámy po 40- tke.

Cieľ líčenia 40 ročnej ženy – vytvoriť mladistvý a svieži prirodzený vzhľad

Uprednostňujem líčenie ktoré ženu skrášli a umožní jej vyniknúť a vyzerať krásne. Bez ohľadu na vek! Práve v neskoršom veku je veľmi dôležité vytvoriť tenučkými vrstvičkami, kvalitným makeupom a excelentnou technikou zdravý, mladistvý a žiarivý krásny vzhľad!

V praxi najčastejšie líčim práve dámy okolo 30 tky a 40 tky. V líčení 20 ročnej modelky s hladkou mladou pleťou a dámy po 40 tke, 50 tke, či 60 tke je veľký rozdiel.

Osvojila som si postupy, ako dosiahnuť, aby žena vyzerala mladšie, krajšie, sviežo a nezmaľovane, čo hlavne pre dámy nad 40 považujem za dôležité. Preštudovala som množstvo kníh a zhliadla množstvo výukových videí. A hlavne, mám bohatú prax práve s líčením žien v zrelom veku. A v líčení je prax nesmierne dôležitá. Často vidím, že šikovné mladé vizážistky nádherne spravia rôzne kreatívne líčenia, perfektne nalíčia dievčatá alebo veľmi mladé ženy. Ale keď príde žena po 30 tke, 40- tke, či 50-tke, líčia ju rovnako ako mladú modelku. Pestrofarebne, silno, bez potrebných korekcíi pleti, poklesnutých očných viečok, kamufláže vrásočiek okolo očí. Výsledom je, že dáma je síce upravená, ale líčenie na nej pôsobí ťažko, žena nevyzerá sviežo a mladšie.

Vysvetlím vám, prečo je tak dôležité použiť make up, hlavne ak máte nad 30 a viac.

Mladá, pekná pleť sa bez make upu zaobíde, postačí naniesť hydratačný krém a prepudrovať, najmä v letných mesiacoch. Ak nemáte rada make up, použite tónovací hydratačný krém v jemnej vrstvičke – ako krém. Tvár zľahka prepudrujte zhora dole.

V zrelom veku na pleti postupne pribúdajú jemné, či výraznejšie vrásočky, pigmentácie, cievky, pleť ochabuje, stráca elasticitu, kontúry tváre už môžu byť poklesnuté. U každej ženy je starnutie pleti individuálne, nemusí vôbec zodpovedať fyzickému veku.

Make up je veľmi dôležitý práve pre ženy po 40- tke a 50 tke, pretože pokožka má vekom viac nezrovnalostí, pigmentácií a je dôležité dosiahnuť práve jej hladký a farebne rovnomerný vzhľad. A ten bez podkladového makeupu žena nedosiahne. Mladistvý vzhľad má pleť ktorá je farebne konzistentná, bez pigmentácií, farebných a povrchových nedokonalostí, hladká a napnutá. Treba vedieť ako makeupovú podkladovú bázu naniesť, ale nie ju úplne vynechať.

Práve vytvorenie dokonalej pleti je zásadným krokom k vašej mladistvo vyzerajúcej a krásnej tvári.

Pleť, ktorá už obvykle má nejaké tie jemnejšie i výraznejšie vrásočky, prekryjeme makeupom len zľahka – tak nezvýrazníme vrásky a vek. Čím dokonalejšie korekcie, tým krajší konečný výsledok!

Čo je dôležité pri líčení štyridsaťročnej ženy

1. Vybrať si nielen správnu farbu, ale aj správny typ makeupu pre váš typ pleti. To je dôležité pre všetky vekové kategórie, ale čo znesie mladá tvár dievčaťa, alebo ženy do tridsiatky, pre dospelú ženu už je úplne neprijateľné. Hlavne priliš tmavé odtiene make upu pridávajú vek a preto voľte radšej o mierne svetlejší odtieň ako by to malo byť pritmavé. Žiadne egyptské hlinky vytvárajúce dojem prepraženej pleti. Nadmerné solárium z vás tiež urobí starenu!

Podkladové bázy existujú v rôznych konzistenciách. Tekutej – transparentnej, penovej, krémovej, krémovo-pudrovej, zmatňujúcej, tuhej v tyčinke.

Tekuté bázy sú veľmi vhodné najmä pre ľahké prekrytie pehavej pleti, kde chcete ponechať prirodzený vzhľad, alebo pre ľahké farebné vyrovnanie pleti. Staršia pleť obvykle potrebuje väčšiu kryciu schopnosť a tak sú vhodnejšie hydratačné makeupy, alebo na mastnejšiu pleť krémovo-pudrové.

Z mojej obľúbenej značky Sothys sa rad Lift Defense hodí hlavne pre normálnu a suchú pleť, podklad má vypínací a ošetrujúci protivráskový efekt.

Pre mastný typ pleti – takú môžete mať aj vo vyššom veku – je najvhodnejší rad Oxyliance, ktorý povzbudzuje kyslíkovú výmenu a pomáha pleti odbúravať toxíny. Má matujúci efekt.

Najmä na letné mesiace je vhodná zvlhčujúca textúra hydratačných podkladových makeupov, ale ak vykazuje vaša pleť známky dehydratácie, môžete ho používať po celý rok. Má konzistenciu a efekt podobný tónovaciemu krému. Ja osobne mám najradšej práve hydratačný, dáva pocit akoby ste sa natrela len krémom. Je skvelý, ak je vaša pleť dehydrovaná, suchá so šupinkami.

2. Pripraviť vašu pleť na líčenie.

Ak je suchá a sú na nej šupinky, make up s púdrom to zvýrazní. Dôležité je preto čistiť pleť denne a k tomu i hĺbkovo a pribrať aj týždňové alebo dvojtýždňové cykly pílingu. Pravidelné odstránenie odumretých buniek z pokožky výrazne vyhladí a omladí vašu pleť, dodá jej mladistvý žiarivý vzhľad.

3. Make up si naneste prstami, navhlhčenou hubkou alebo štetcom – dôležité je, aby bol v odtieni vašej pleti a v tenkej vrstvičke.

Hlavne v oblastiach, kde sa tvoria vrásky, okolo očí, pier, na čele, okolo úst. Na miestach výskytu vrások ho naneste minimálne!

Môžete ho premiešať s hydratačným krémom. Púder je na fixáciu make upu a vyhladenie pleti, dodá je rovnomerný zamatový vzhľad a zafixuje vaše líčenie. Predpokladom k skvelému výsledku je veľmi ľahké precízne nanesenie čo najmenšieho množstva!

4. Po 40 tke v žiadnom prípade neodporúčam techniku, ktorú používajú niektorí vizážisti na ochranu pred napadanými tieňmi z líčenia – hojné napudrovanie oblasti pod očami a následné oprášenie. To je v poriadku na mladej modelke. 

Tento spôsob , ktorý môže fungovať skvele pri módnych prehliadkach, líčení modeliek, je pre pleť s vráskami absolútne nevhodný. Radšej si pri líčení pridržte pod okom papierový obrúsok alebo si túto časť dorobte až po nalíčení očí.

Ak použijete kvalitné očné tiene SOTHYS s krémovopráškovou konzistenciou namiesto klasických sypkých, či zlisovaných práškových, garantujem vám, že pod okom nebudú žiadne napadané vrstvy, možno nejaké to zrnko, ktoré ľahko odstránite vatovou tyčinkou navlhčenou v odličovači!

Vaše tiene pekne zostanú tam, kam ich nanášate. A pri správnom postupe nebudú ani putovať po viečku.

Základný postup líčenia si môžete prečítať v článku 10 tipov ku kráse jednoduchým líčením.

Na fotografiách v článku vidíte broskyňový tieň, orieškový, tmavohnedý Sothys. K prirodzenému líčeniu potrebujete 3  tiene:

1. svetlý tieň ( pod obočie, na vnútorný kútik oka), napríklad broskyňový, biely, svetložltý, banánový…nie perleťový!

2. stredne intenzívny tieň, napríklad orieškový

3. kontúrovací tieň, napríklad tmavohnedý, zelenohnedý…

dáma pred a po líčení, takéto líčenie je vhodné najmä pre ženy, ktoré nie sú zvyknuté sa líčiť a chcú vyzerať maximálne prirodzene.