Kreatívny štýl miluje originalitu, voľnosť, dekoratívnosť. Patrí sem etno, boho, hippie… je to nekonvenčný, umelecký štýl.

IVKO – kreatívny štýl

Žena kreatívneho štýlu si často spomenie, že už v mladosti niečo tvorila – šila, štrikovala, navliekala gorálky, vyrábala bižutériu, alebo niečo iné. Tvorivosť má jednoducho v sebe, aj keď niekedy na to mnohé ženy v neskorších rokoch tak nejako zabudnú.

Pri konzultáciách začínam vždy so zoznamovacím rozhovorom. Predtým ako začneme riešiť napríklad farebnú typológiu, chcem klientku trochu spoznať.  Neverili by ste, koľko žien si až u mňa konečne dopraje čas aj na seba samu. Na zamyslenie nad sebou a svojím životom. Mnohé ženy venujú úplne všetok čas bezo zbytku rodine, deťom, manželovi, práci … a na seba, na svoje záujmy im nezostane ani malý kúsok času. Samozrejme, že tak sa cítia skôr či neskôr frustrované. Dávať môžete z nadbytku, nie z jadra!

Pred konzultáciou venujem čas spoznaniu klientky, zisťujem čo má rada, čo nemá rada. Od oblečenia sa dostaneme aj k iným oblastiam života, k jej životnému štýlu. A odtiaľ už je len krok k osobnosti, zisteniu čomu dáva prednosť. Aké hodnoty vyznáva, čo je pre ňu dôležité.

Postupne sa prepracujeme aj k štýlu odievania. A ten určuje nielen ako vyzeráte, váš zovňajšok, ale hlavne to, ako to cítite – vaše vnútorné JA.

Ako by ste sa obliekali, keby ste neboli ničím zviazaná? Spoločenskou etiketou odievania, vašim pracovným dress codom? Nosili by ste to, čo nosíte teraz? Alebo by ste siahli po iných kusoch odevu, v ktorom by ste sa cítili slobodná a zároveň pohodlne?

Pouvažujte nad tým – ako by ste sa obliekali, ak by vám nikto neprikazoval, čo máte nosiť? Mohli by ste si kúpiť, obliecť čokoľvek bez obáv, že vás okolie bude kritizovať. Čo by to bolo? V čom by ste cítili že to ste VY?

Neverili by ste, ale často sa s tým stretávam – že klientka nemá odvahu si obliecť to, čo sa jej páči, lebo sa bojí, že bude terčom kritiky, hodnotenia iných. Vy však žijete svoj život, nie život iných.

Ženy kreatívneho typu sú často ezotericky zamerané. Zaujímajú sa o veci „medzi nebom a zemou“, zdravý životný štýl, ekológiu.

Farebnosť, odevy a doplnky. Kde nájdete kreatívny štýl?

Farby kreatívneho štýlu sú pestré, vzorované sukne alebo šaty môžete doplniť aj jednofarebnými kusmi.

Obuv kreatívneho štýlu je nápadná, pohodlná a často tiež rôznofarebná.

Žena so vzťahom k tvorivosti, umeniu má rada nekonformné štýly. Bežná konfekcia jej nevyhovuje, potrebuje voľnosť, nekonvenčnosť, rada aj sama tvorí. Kreatívny štýl nájdete v originálnej srbskej značke IVKO, Butiku Twiggi v Bratislave, rôznych etno butikoch a e-shopoch.

V tomto štýle nájdete batikované sukne, tričká, tuniky, nohavice, šaty, výšivky, maľbu na hodvábe, ručne štrikované alebo háčkované plédy, svetre, šatky.

Kreatívny štýl – obrazová prílohakreatívny štýl dámskeho odievania

Množstvo oblečenia kreatívneho štýlu objavíte na stránkach ettnosumba.sk, syluska.cz a tiež v mojom boarde na PINTEREST.

Prezrite si obrázky a nechajte ich na seba pôsobiť – oslovuje vás tento štýl?  Cítite nejaké vnútorné chvenie, či nič?

Ak sa vám kreatívny štýl zapáči, máte veľa možností. Môžete ho nosiť ako svoj hlavný štýl i do práce – v prípade že máte zamestanie v kreatívnej alebo inej voľnej oblasti. Na voľný čas, ak do práce potrebujete iný štýl. Prvky kreatívneho štýlu môžete zakomponovať do svojich outfitov aj v iných štýloch.

Pri konzultácii vám poradím čo sa bude hodiť práve vám a spoločne preskúmame, ktorý štýl vám osobne najviac sadne. Dôležité je vybrať si odevy nielen vhodného štýlu, ale aj farebnosti a strihov.

V rámci kreatívneho štýlu je viacero možností. Etno – štýly rôznych kultúr, boho, hippie, gypsy…

Kreatívny štýl – typické strihy, siluety

Odevy tohto štýlu sú väčšinou z prírodných materiálov a pohodlného voľného strihu.

Typické sú dlhé volánové sukne, dlhé aj krátke šaty s výšivkami, potlačou, batikované… Kreatívny štýl je podobne ako romanticý dosť ženský.

Zdobnosti na odevoch, doplnkoch, kabelkách je viac než dosť. Bižutéria je nápadná a nekonvenčná, materiálom sú gorálky, kov, pierka, mušle…

Bižutéria je pre ženy kreatívneho štýlu zvlášť dôležitá. Má v sebe prvky ručnej práce, naturálnych materiálov.

Veľmi často sú odevy alebo doplnky v zemitých jesenných farbách, hlavne v etno predajniach.. Ale ak ste chladný typ, takého farby sa vám nehodia. Odevy aj bižutériu kreatívneho štýlu nájdete aj v chladných farbách, napríklad v Bijoux Brigitte objavíte krásne náušnice alebo náhrdelník ako na obrázkoch.