Veľa žien má v šatníku záplavu čiernej, bielej, śedej a tmavomodrej. Prípadne ešte jednej či dvoch obľúbených farieb a dosť, lebo nevedia ako farby skombinovať. Tak kupujú stále dokola to isté. Stavajú na istotu, ale potom nastáva únava z neustáleho obmieňania dvoch – troch farieb. Váš šatník potrebuje pestrosť farieb!

Poradím vám čím začať a ako si sama zostavíte základnú minimalistickú zostavu vášho šatníka.

Vychádzajte z toho, že pri tvári by mali byť vaše obľúbené farby a odtiene, ktoré vám pristanú k pleti, vlasom, očiam.

Foto: Marcus Hannerstig

Teda ak vám svedčia jasné výrazné farby, je potreba aby zbytok šatníka s nimi ladil. Ak vám pristanú  jemné svetlé pastelové tóny, ostatné časti šatníka treba s nimi zladiť. Ak vyzeráte dobre v tmavých odtieňoch, treba na to myslieť aj pri kupovaní nohavíc. Ak sú to stredné tóny, v ktorých sa vy rozsvietite, či už žiarivé, alebo tlmené, treba s nimi zladiť ďalšie časti odevov.

Vyberanie farieb a kombinovanie môže byť veľmi zábavné ak viete ako na to a aké farby vám pristanú, aký ste farebný typ. Čo však, ak to zatiaľ neviete?

Ako na to – neviem aký som farebný typ

Existujú aj farby, ktoré sa dajú skombinovať veľmi ľahko, tzv. neutrálne odtiene. Ak si v neutrálnych farbách kúpite sukne, nohavice, svete, saká, kabáty a plášte, ľahko ich zladíte so zbytkom šatníka. A keď zistíte váš typ, nebudú musieť putovať zo šatníka von, zladíte ich so svojimi farbami. Nenáročná na kombinovanie je i tlmená stredne tmavá modrofialová, tú k nim môžete pridať.

Čierna, šedá, hnedá, béžová, tmavá modrá a tlmená modrofialová sú farby, ktoré veľmi ľahko zladíte so zvyškom šatníka. 

Pri nákupe odevov, ktoré nebudete nosiť pri tvári nemusíte skúšať, či vám to pristane k pleti, ale myslite na to, akého druhu budú tie farby čo budete mať na hornej časti tela bezprostredne pri tvári – teda tričká, blúzky, topy, šaty, šáliky, šatky.

Čiernu farbu na nohavice, sukňu si môže vybrať akýkoľvek farebný typ. Zladíte ju s fialovou, modrou, zelenou (áno, toto je netradičná a veľmi efektná kombinácia), červenou, béžovou. Výborne a elegantne vyzerá aj so zvieracími motívmi (napr. leopard). So žltou a oranžovou vytvára veľmi nápadný výrazný kontrast a tak sa táto kombinácia vždy nehodí.

Farby ktoré využijete najviac sú tmavomodrá, tmavofialová, šedá, čokoládovohnedá, uhľová, stredne tmavá šedá, tmavošedá, námornícka modrá (tmavomodrá), khaki.

Svetlejšie odtiene ako béžová a sivá si vyberte na sukňu či nohavice pokiaľ nemáte problematické proporcie práve v tejto oblasti alebo ak vrch odevu bude tiež v svetlej farbe.

Pri správnom strihu a zladení ani svetlé farby na spodnú časť nepredstavujú pre vás takú hrozbu, ako by sa zdalo. Ak máte svetlú časť dole i hore – na saku či svetríku, telo nie je opticky rozdelené a farba vás nerozšíri. Univerzálne je držať sa stredne tmavej alebo tmavšej farby na spodnú časť ako je vrch.

Základný šatník:

  1. 2- 3 sukne v neutrálnych, ľahko kombinovateľných farbách. K tým sa budú na horné časti hodiť všetky farby a nebudete si musieť lámať hlavu, ako to skombinovať.
  2. Čierna, šedá, hnedá, béžová, tmavá modrá – námornícka modrá, kaki sú farby, ktoré veľmi ľahko zladíte takmer so všetkým. Podľa mojich skúseností sa výborne kombinuje aj tlmená fialová.
  3. 2- 3 nohavice tiež v neutrálnych farbách.
  4. Na blúzky, košele, tričká, pulóvre, topy sa pozrite po slušivých odtieňoch fialovej, modrej, zelenej, žltej, oranžovej, červenej a bielej. Ďalej si môžete vybrať z červenofialových, modrofialových, modrozelených alebo žltozelených, žltooranžových, červenooranžových a ak vám pristanú aj z béžových či hnedých farebných odtieňov.
  5. Vyberte si nielen kostým, ale aj samostatné saká: jedno – dve, najlepšie tiež v niektorej z neutrálnych farieb kvôli ľahkému kombinovaniu. Doplňte ešte aspoň jeden svetrík. Ak bude v niektorej z neutrálnych farieb, ľahko ho zladíte so zbytkom odevov.
  6. Jedny denné jednofarebné šaty v decentnej fialovej, modrej, červenej, šedej alebo čiernej sa vám vždy zídu – do práce, i do spoločnosti. Vyberte si farbu, v ktorej sa dobre cítite. Môžete pridať aj béžovú, pastelovú žltú alebo zelenkavú.
  7. Čierna a hnedá kabelka spolu s čiernymi a hnedými lodičkami sú základom doplnkov.
  8. Obuv. Lodičky môžete nosiť k sukni, kostýmu, šatám, na bežný deň aj do spoločnosti. Aspoň jedny mokasíny ľahko zladíte so športovo-elegantným štýlom alebo s džínsami. Samozrejme ešte niečo na voľný čas, tenisky, sandále. Do práce si vyberte sandále s uzavretou špicou, najmä ak pracujete v konzervatívnej oblasti, banky, poisťovne alebo zastávate vedúcu funkciu vo firme. Na zimné obdobie čižmičky krátke a vysoké k sukni.
  9. Kabát a plášť voľte tiež v niektorej z neutrálnych farieb. Červený kabát môže vyzerať úžasne, ale celkom určite sa vám nebude hodiť ku všetkému. Kabát a plášť v uhľovej, žltobéžovej, sivobéžovej, čokoládovohnedej, alebo v inom odtieni neutrálnych farieb využijete k celému svojmu šatníku.
  10. Okrem farby je samozrejme potrebné všímať si aj materiál. Ak si zvolíte 2- 3 štýly, ktoré budete najviac nosiť, je dosť pravdepodobné, že sa vám jednotlivé veci budú k sebe hodiť.

Zhrnutie ako na to:

Začnite neutrálnymi farbami: čierna, uhľová, svetlosivá, stredne tmavá šedá, tmavošedá, čokoládovohnedá, námornícka modrá (tmavomodrá), kaki(hnedozelená), béžová.

Kúpte si 2-3 sukne a 2-3 nohavice v týchto neutrálnych farbách, jednofarebné.

Pridajte 6-7 vrškov, teda vrchných častí (blúzky, tričká, košele, topy, pulóvre) v odtieňoch fialovej, modrej, zelenej, žltej, oranžovej, červenej a samozrejme z toho jednu klasiku – bielu blúzku. Tu už je treba odtiene starostlivo vybrať, aby vám pristali k tvári.

Kostým jeden, ak nechodíte často do spoločnosti. Dva – tri kusy, ak to vyžaduje vaša práca, alebo spoločenské podujatia, ktorých sa zúčastňujete. Čierna farba je univerzálna, ak máte čierne vlasy. Ak ste blondínka, alebo svetlejšia brunetka, vyberte si radšej uhľovú, stredne tmavú šedú alebo tmavošedý antracit. Alebo inú neutrálnu farbu, napríklad stredne tmavú modrofialovú.

Doplnky v minimálnej zostave si kúpte čierne a hnedé. Neskôr k nim pridáte ďalšie farby.

V základnej zostave by mal byť:

kostým sukňový

kostým nohavicový

nohavice

sukňa

samostatné sako

sveter

pulóver

tričko s dlhým rukávom

tričko s krátkym rukávom

blúzka s dlhým rukávom

top bez rukáva

pančuchy v telovej farbe

pančuchy v antracitovej (tmavošedej) farbe k tmavej sukni

klasické lodičky

mokasíny

sandále

čižmy

plášť

kabát

šatka

ponožky telovej farby

ponožky tmavošedej a čiernej farby

šál

rukavičky.

Kúpte si viac vrškov ako spodných častí!

Základná neutrálna zostava spodných častí a vrchného oblečenia vám vytvorí ľahko kombinovateľnú zostavu šatníka.

Aké farby sú vo vašom šatníku? Máte kombinovateľné sukne/nohavice a topy/blúzky/pulóvriky? Alebo nosíte jednu sukňu k tej jednej blúzke tú ďalšiu k tej ďalšej … Všetko ladiť nemusí, ale k jednému spodku by ste mali zladiť viacero vrchných častí.