Stojíte pred skriňou a nemáte čo na seba? Je tam všetko možné, len nie to, čo by ste práve potrebovali?

Poradím vám ako na to. Čím začať, aby ste mali vždy čo na seba.

Základný šatník je minimalistická zostava v ktorej je všetko! V minimálnej zostave takmer všetko so všetkým ladí. Začnite základom variabilného obliekania.

foto: Closet Factory

Čím začať? Najskôr sa zamyslite, ako vlastne žijete, ako trávite svoj čas.

Ukážem vám, ako zlepšiť svoj vzhľad a mať vždy čo na seba.

Aj ja som kedysi stála pred skriňou a nemala si čo obliecť, aj keď skriňa bola plná. Dôverne to poznám „Mám sukňu, nemám vrch“. „Mám vrch, ale nemám spodok“. A skriňa praská vo švíkoch.

Pomôžem vám ako na, čo môžete urobiť samé i bez odborných konzultácií. V praxi zostavujem šatník na rôzne farebné typy, pre rôzne typy osobnosti, čo samozrejme v článku byť nemôže, len “ šité na mieru“ ale stále je mnoho toho, čo platí aj univerzálne a z čoho sa môžete inšpirovať.

Napíšem vám praktické vizážistické rady, ktoré môže využiť každá žena.

Diagram vášho času a šatníka

Nakreslite si kruh, alebo si ho predstavte  – to je 100 %.

Koľko z toho času strávite v práci, koľko v divadle, v lese, s deťmi, v spoločnosti? Nemusíte zakresľovať presné výseče, len približne si naznačte veľkosť každého času – príležitosti na ktorú potrebujete byť oblečená. Je to polovica? Tretina? Či len úzky pásik – raz za rok, alebo to zrátate na prstoch jednej ruky?

Možno ste sa nad tým nikdy doposiaľ nezamysleli, ale zodpovedá skladba vašich odevoch v skrini veľkosti času ktorý v nich ročne strávite?

Alebo len plníte skriňu a keď niekam máte ísť stojíte pred dilemou čo na seba? Kopa športových odevov, ale vôbec nič na oslavu, na ktorú vás práve pozvali? Samé nohavice, ale šaty tam proste nevydolujete? Alebo je tam kopa sukní, aj vrškov, ale k sebe akosi nepasujú?

„Mám sukňu, ale nemám vrch, mám vrch, ale nemám čo na spodok.“

Ak máte príliš veľa rôznorodých vecí v rôznych štýloch, ťažko ich zladiť dokopy.

Napíšte si všetky vaše príležitosti, okruh záujmov, trávenia voľného času podľa toho ako žijete, čo máte rada, napr.:

  1. práca
  2. doma
  3. divadlo, spoločenské príležitosti
  4. záhradka
  5. deti
  6. škola
  7. cestovanie, dovolenky
  8. prechádzky v prírode
  9. nákupy…

Aby ste mali naozaj vždy čo na sebe, treba nielen, aby ste mala pekné veci a také ktoré k sebe farebne, materiálovo a štýlovo ladia, ale aj aby bolo v skrini zastúpené oblečenie podľa vášho diagramu na všetky príležitosti.

Viac odevov na obľúbené aktivity

Ak do divadla chodíte raz ročne, ale zato v lese ste ako doma, treba mať viac kusov do lesa a do spoločnosti vám postačí pár kvalitných univerzálnych kúskov. Ak rada varíte, kúpte si pekné oblečenie pre radosť na doma do kuchyne. Ak chodíte často na oslavy, rôzne spoločenské stretnutia, potrebujete viac variabilných kúskov aby to nevyzeralo, že chodíte všade v tom istom. Lepšie sa vám bude cvičiť v odeve vašej obľúbenej farby.

Proste si doprajte viac odevov na činnosti, ktoré máte rada. Sú naozaj činnosti najviac odkrajujúce z vášho kruhového koláča naozaj tie obľúbené? Nie je čas s tým niečo urobiť?

TIPY ako na to :

  1. Vyberte si všetky veci zo skrine, uložte napríklad na posteľ a kriticky prezrite.
  2. Pouvažujte komu by sa hodili tie ktoré vôbec nenosíte.
  3. Vyberte tie kusy, ktoré rada nosíte. Prizrite sa im lepšie. Akú majú farbu, strih, materiál? Sú vám veľkostne dobré? Ak nie, nahraďte ich novými podobnými odevmi, ktoré vám padnú.
  4. Začnite dobrou bielizňou. Tá vám dodá sebavedomie! Základ je dobrá a veľkostne naozaj zodpovedajúca podprsenka. K tomu nohavičky, ktoré nie sú pod sukňou či nohavicami viditeľné.
  5. Urobte si orientačný diagram vašich aktivít. Naznačte si približne, koľko času trávite v práci, v kuchyni, v záhradke, v divadle, na prechádzkach, s deťmi…Stačí sa zamyslieť a v hlave si urobiť schému čo vlastne potrebujete a v akom množstve.
  6. Máte jasno v tom, čoho potrebujete veľa, čoho málo, podľa toho aj nakupujte. Tak budete mať vždy čo na seba!
  7. Vyberte si 2-3 štýly, ktoré najviac využijete. Tak sa vám veci budú hodiť nielen farebne, ale aj materiálovo. Nemusíte sa „zaškatuľkovať“ len do jedného štýlu. Prílišná rôznorodosť je však ťažko kombinovateľná. Každá žena si po zamyslení nad tým v čom sa vlastne dobre cíti a čo rada nosila v minulosti nakoniec vie určiť tie dva – tri štýly, ktoré sú jej príjemné.