Nedávno som náhodne narazila na video “Prečo nepoužívať farebnú typológiu”, kde autorka (osobná stylistka!) vysvetľuje, ako je farebná typológia k ničomu, obmedzujúca a keď už – tak vraj úplne stačí vedieť či chladné alebo teplé.
Jej tvrdenia a” argumenty” vychádzajú z nedostatočnej znalosti farieb a sú skreslené aj tým, ako sa často farebná typológia prezentuje.
Je smutné a zarážajúce že stylistka neovláda významnú časť stavby imidžu. Farby, strihy, štýl, to je predsa alfa-omega stylistiky a módy!

Skúsim vysvetliť, prečo naopak je farebná typológia veľmi užitočná a hlavne, ako to potom vlastne po farebnej analýze má fungovať.

1. Farieb je veľmi veľa a majú rôzne odtiene. V tom sa bez absolvovania aspoň určitého stupňa VZDELANIA nemôžete vyznať . Pre osobnú potrebu postačuje kvalitná farebná analýza k tej príslušiaci ODBORNÝ VÝKLAD, čo vlastne sledovať. Vysvetlenie VLASTNOSTÍ farieb a následné skúmanie aké ich potrebujete mať VY.

Otázky na ktoré potrebujete vedieť odpoveď :

a) Jasné či tlmené ? A ako veľmi? Akú majú vaše lichotivé odtiene k tvári čistotu? Majú byť sýte, intenzívne, čisté? Majú byť jemnejšie, ale jasné? Majú byť jemne tlmené alebo i viac tlmené ? Majú byť intenzívne, ale nie krikľavé vďaka čiernej prímesi ? Pristanú vám čisté výrazné Hues? Alebo pastelové či jasné Tints? Tlmené Tones? Alebo budú vaše ostré či tmavé Shades ?

b) Chladné alebo teplé ? Ale pozor, sú viac aj menej chladné ! Viac aj menej teplé !
Aj relatívne “neutrálne”,čo znamená len mierne teplé alebo mierne chladné…
c) Svetlé, stredne tmavé alebo tmavé ? Toto rozoznáte najľahšie. Keď mi raz idú svetlé k tvári, nebudem si kupovať tmavé. Ak si ale výnimočne občas niečo tmavé kúpim, napr. Tmavomodré šaty ( s výstrihom a šperkami), svet nespadne. Mojej postave lichotivá, tvári pochopiteľne už nie , ale viem, ako celkový dojem vylepšiť.

d) Bledé nádych farieb, jemnejšie odtiene či viac výrazné? Intenzita , množstvo pigmentu v odtieňoch , ktoré je pre vás lichotivé.
Napríklad moje pásmo je od cca 30 po 60% pigmentu. Vy tie farby merať nebudete, ale na ukážkach vo farebnici uvidíte, ako asi majú vyzerať.

2. Pri farebnej analýze ide teda o VLASTNOSTI farieb, nie o výber doporučených konkrétnych odtieňov. Farby určitých vlastností majú aj typické odtiene, ale tých je množstvo. V obchode NEHĽADÁTE KONKRÉTNY ODTIEŇ . Tam to nie je označené, spoľahnúť sa musíte na svoj mozog a oči. Farebnica je optickým vodítkom ako tie VAŠE farby vyzerajú.

Pre vašu informáciu, Pantone ich má v profesionálnom vzorkovníku viac ako. 2.300!
Ja mám databázu Pantone i tonálne odtiene vytvorené mnou v profesionálnom grafickom programe. Je ich cez 1 .680, celý farebný svet.

Je to obmedzujúce ?
Vybrať si farby vo vlastnostiach , ktoré vám lichotia?
Neplížite sa obchodom s farebnicou v ruke hľadajúc len ten a žiadny iný farebný odtieň z nej, ako si niekto hlúpo predstavuje …

3. Stačí vedieť či chladné( leto, zima) alebo teplé (jar, jeseň)?
To teda vonkoncom nestačí ! Za 1, každá sezóna má odlišný podtón!
Každá sezóna má inú chromu, čistotu farieb. Jar s jeseňou má naprosto odlišné farby !
Rovnako leto so zimou!

Je veľký rozdiel, či vám pristanú k tvári ľahké teplé svieže jasné žltozelené odtiene, alebo bohaté ťažké jesenné olivové, khaki alebo jedovatozelené odtiene jesennej škály.  Oboje sú teplé, ale v iných parametroch sa líšia . Najmä v zásadnej vlastnosti, čistote odtieňov. Jar je z úplne inej škály ako jeseň!

Na mojom profile na Pinterest nájdete bohatý výber ukážok rozmanitých farieb v rôznych škálach .
V špeciálnych  22  skupinách, aj štyroch skupinách JAR , LETO, JESEŇ, ZIMA .

Mudrovať o niečom v čom sa človek nevyzná je hlúpe.
To je akoby kuchár chcel variť, ale nevedel nič o postupoch prípravy jedál,nič o tom čo sa spolu hodí. Aké korenie použiť , keď chce docieliť nejakú chuť .