Farebný typ JASNÝ  môže byť chladný alebo teplý.  Jasné a chladné sú Jasné leto a Jasná zima. Odlišujú sa v stupni kontrastu. Jasná zima má väčší kontrast vo svojom vlastnom sfarbení pleti, očí a vlasov, aj v kombináciách farieb v ktorých vynikne.

Jasné leto, Jasná zima sú chladné farebné typy. Teplým jasným typom je  Jasná jar.

JASNÉ LETO je výraznejším a obvykle i viac chladným pokračovaním farebnosti Svetlého leta smerom k Jasnej zime.

Podtón, teplota farebných tónov (undertone, hue): chladné

Jas/tlmenosť (clarity, chroma): stredne, mierne viac sýte tints. Jasné chladné farby.

Svetlosť/tmavosť (value): svetlé, stredne sýte odtiene

Jasným letom môžu byť blondínky i brunetky. Pre blondínky je vyhovujúca jeho škála k tvári v kombinácii s farbami svetlého leta od tváre. Pre brunetky je kontrast vyšší, ale predsa nie tak vysoký, ako u zimných typov. Vlasy nikdy nie sú čierne, ani tmavohnedé. Sú buď blond  alebo plavé až svetlohnedé. Tento farebný typ nabúrava tradičnú predstavu o tom, že letné typy sú len tlmené. V dôsledku tejto predstavy  aicky všetky blondínky alebo plavovlásky  chladnejšieho podtónu sú zaraďované chybne k tlmeným typom alebo im typológovia ponúkajú ako alternatívu k tlmeným letným farbám  príliš kontrastnú kombináciu sýtych intenzívnych a tmavých farieb zo zimných paliet. Oboje týmto ženám neprospieva. Jedno je fádne, druhé už príliš výrazné, príliš kontrastné.

Jasné leto by sme mohli nazvať “ leto do zimy“.
Kým farebná škála Chladného leta je pomerne málo tlmená, ale predsa len tlmená je, tieto farby tlmené nie sú. Sú jasné, podobne ako odtiene jasnej zimy a niektoré sú i spoločné. Jasné leto nedosahuje až takú sýtosť ako zima, ale približuje sa k nej.

Čo presne škála Jasného leta obsahuje, aký je rozdiel oproti svetlému letu alebo jasnej zime sa dozviete pri farebnej typológii (v prípade, že patríte k tomuto typu). Dozviete sa aj to, ako farby kombinovať a aká miera kontrastu je vhodná práve pre vás osobne.

Dôležité pre jasný typ je to, aby farby pri tvári neboli tlmené. Najdôležitejšia vlastnosť je teda jas farieb pri tvári. Prirodzene nemusíte chodiť oblečená v jasných farbách od hlavy po päty, práve naopak. Aké farby doplniť k vašej škály ku tvári vám bude úplne jasné po absolvovaní konzultácie, kedy dostanete svoju sadu paletiek na ľahké kombinovanie.

Najväčšou pohromou sú pre ženy jasnej zimy farby opačných vlastností – teplé a tlmené, alebo teplé a tmavé. Aj krásne ženy ak zvolia nevhodnú farbu odevu, vyzerajú mdlo a nezdravo.

Celebrity jasného chladného typu – Jasné leto

Predstaviteľkami sú Brooke Shields (obvykle uvádzaná ako chladná zima), Emily Deschanel, Elizabeth Hurley. Podobne ako u Tmavého leta, je tažké nájsť vhodné celebrity ako príklad, pretože tento farebný typ sa v žiadnej zahraničnej typológii nevyskytuje, alebo aspoň nie je publikovaný. 

Vyberám preto ako ukážku ženy, ktoré sú často uvádzané ako Chladná zima alebo Jasná/Kontrastná zima a predsa ich sfarbenie nie je typicky zimné tmavé a kontrastné. Takto podobne vyzerajú aj ženy Jasného leta. Spoločné majú jas a chladnosť.

Pozrite si aj tipy pre Jasné leto na Pinterest