Farebná typológia – to vám možno čosi hovorí. Ale čo je Chytrá farebná typológia? Je to nový systém farebného poradenstva, ktorý vychádza z iného základu, ako teória ročných období.

Nový systém farebnej typológie – inteligentné delenie farieb, flexibilný individuálny prístup

Farby som dekonštruovala na ich podstatu a vytvorila som jednoduchý systém tonálnych farebných paliet, ktoré na seba nadväzujú a farebne ladia. Farebné palety sa dajú rôzne kombinovať a poskladať do individuálnej zostavy pre vás osobne. Na Pinterest som vytvorila 22 farebných skupín v boardoch na inšpiráciu. Po konzultácii dostanete odporučenie, ktoré boardy sledovať.

Farby sú ako hudba. Dvadsaťštyri až 36 farebných tónov v rôznych tonálnych podobách predstavuje zjednodušene celé pestré farebné spektrum.

Namiesto farebných typov – farebné skupiny!

Farby  sa dajú podeliť na skupiny podľa rôznych kritérií, vlastností. Jedným z nich je čistota farby (chroma). Čistý farebný tón bez bielej, sivej či čiernej sa nazýva v angličtine HUE. Na obrázkoch vidíte ilustračnú ukážku štyroch farebných skupín podľa čistoty farieb.

V odborných knihách o farbách pre grafikov, dizajnérov, profesionálov s farbami býva farebný kruh 12 dielny so znázornením 3 skupín: tints, hues a shades.

Na mojich obrázkoch nižšie vidíte všetky štyri skupiny farieb: 1. Sýte farebné tóny, HUES, 2. Svetlé jasné odtiene, TINTS, 3. Tlmené odtiene, TONES, 4. Farebné tóny s prímesou čiernej, SHADES.

 

Štyri základné tonálne skupiny farieb – hues, tints, tones, shades. Viete ktorá je tá vaša?

Chytrá farebná typológia - čisté farby, sýte a výrazné

Hues – čisté výrazné farby

Chytrá farebná typológia - farby s bielou

Tints – svetlé a jasné farby

Chytrá farebná typológia - farby so sivou, tlmené farby

Tones – tlmené farby

Chytrá farebná typológia - shades, tmavé farby

Shades – tmavé farby

V princípe sú 4 základné tonálne skupiny farieb podľa čistoty (chromy).

Sú to farby najviac sýte – jasné až žiarivé čisté farebné tóny – HUES. 

Ak farebné tóny zmiešame s bielou, dostaneme okruh svetlých odtieňov TINTS. Farebná škála tints je široká, od bledých pastelov až po výrazné jasné odtiene.

Farebné tóny lomené sivou sú odtiene nazývané TONES. Podiel sivej vo farbe môže byť nízky aj vyšší. Tieto odtiene vnímame ako tlmené. Farebná škála je opäť široká, od bledých tlmených odtieňov až po tmavé tlmené odtiene.

Ak farebné tóny zmiešame s čiernou, dostaneme SHADES. Tieto farby vnímame ako tmavé ak obsahujú čiernej viac. Ak je jej málo, farba je sýta a zároveň mierne tlmená čiernou prímesou, pôsobí však živo. Farebná šála je tiež široká, od pomerne živo pôsobiacich odtieňov len mierne lomených čiernou až po ultratmavé tóny.

Je to jednoduché – ktorá zo štyroch skupín sa hodí vám? 

1. čisté farebné tóny. Sýte, jasné a žiarivé. Základné farby. Napríklad žltá, červená, modrá, zelená. Často sa používajú v dizajne hračiek pre deti. Farebné tóny sú fialová, modrá, zelená, žltá, oranžová, červená… a ich zmiešané podoby – fialovomodrá, modrofialová, zelenomodrá, žltozelená, žltooranžová, oranžovožltá, červenooranžová, oranžovočervená …

2. farby lomené bielou. Svetlé, nádychy farieb až jasné, v rôznom rozpätí sýtosti pigmentov. Pastely, napríklad ružová, mätová, lila…ale patria sem aj viac výrazné odtiene s menším podielom bielej. Koralová, melónová…

3. farby so sivou prímesou. Tlmené. Môzu byť bledé, svetlé, pudrové, stredne tmavé až mierne tmavé. Napríklad bodliaková, belasá kvetu pamaku, staroružová, sivomodrá, khaki…

4. farby s čiernou prímesou. Tmavé, alebo len mierne lomené čiernou. Vínová, bordová, námornícka modrá, horká čokoláda, olivová.

Farby môžeme skúmať z hľadiska fyziky, psychológie, dizajnu, výtvarného umenia, fyziologických účinkov na človeka…

Z fyzikálneho hľadiska je farebné videnie vizualizáciou svetelnej energie. Každá farba záleží na spektrálnom zložení dopadajúceho svetla a na tom, ktorú časť farebného spektra predmet odráža. Na to, aby ste sa vedeli vhodne farebne obliecť, nepotrebujete poznať fyzikálne definície ani zložité teórie. Postačí vám tento jednoduchý základ a farebná analýza vašich pigmentov, preskúmanie skupín farieb ktoré vašej pleti lichotia a robia wau efekt.

Vyberieme vašu najlepšiu skupinu farebných odtieňov

V  štyroch tonálnych skupinách farieb nájdeme množstvo rôznych tónov a ich odtieňov. Každá skupina má širokú škálu – od najsvetlejších po najtmavšie, najmenej sýtych po sýtejšie odtiene.

Je pre vás dôležité vedieť, z ktorej skupiny si vyberať farby, najmä k tvári.

Pristanú vám farby s bielou? Farby lomené sivou? Výrazné sýte odtiene? Alebo farby s dotykom čiernej, či dokonca tmavé? A v akej intenzite? Teplé, či chladnejšie?

Odtiene každej skupiny sú tu zobrazené reprezentatívne, ilustratívne pre účely blogu. V každej skupine je pomerne široká škála – tints sú úplne bledé pastely aj výraznejšie jasné odtiene. Treba vedieť, koľko tej bielej má byť vo vašich farbách.

Podobne je to aj v ďalších skupinách.

Ak farby a odtiene ladia s vašou farebnosťou, vyzeráte krásne. Ak neladia – zvýraznia všetky nedokonalosti pleti, namiesto očí sa zvýrazní váš nos a brada! Správne, ladiace odtiene zvýraznia a rozžiaria vaše oči, zjemnia rysy vašej tváre. Každý človek má svoj individuálny farebný kolorit. Farby a odtiene ktoré ladia s vašou pleťou vás skutočne rozžiaria! Farebne vhodné odtiene vás urobia krajšou!

Každá zo štyroch tonálnych skupín sa dá ďalej rozdeliť na studené a teplé odtiene – a neutrálne, ktoré sú medzi nimi, mierne chladné, alebo mierne studené.

Čo je farba a čo odtieň?

Farba, hue je fialová, modrá, zelená, žtá, oranžová, červená, modrofialová, fialovomodrá, žltozelená, modrozelená, zelenomodrá, žltooranžová, oranžovožltá, červenooranžová, oranžovočervená..
Odtieň žltozelenej farby je napríklad lipová, olivová…odtieň fialovej je napríklad lila, fialková, orgovánová, odtieň oranžovožltej medová… Terminológia vo svete farieb je podobná ako v hudbe, farebný tón, harmónia…

Systémy a farebné priestory sú rozmanité, farebný priestor RGB, CMYK, Lab. Zo súčasných sa za najviac podobný ľudskému vnímaniu farieb považuje grafický priestor Lab.

Čím má farba v sebe viac bielej, je menej sýta a súčasne je svetlejšia. Čím má viac čiernej, tmavne. Tlmené odtiene môzu obsahovať rôzne množstvo čistých pigmentov a málo alebo viac šedej. Čím je farba viac zašedlá, tým je tlmenejšia.

Štyri kroky k výberu atraktívnych farieb:

  1. váš podtón –  teplota farebných tónov na škále od studené po teplé. To nie sú dve strany mince! Je to odstupňovaná škála od ultra teplých tónov po ultra chladné. Ultra teplé farby majú vyhranene teplé typy, Teplá jar a Teplá jeseň. Ultra chladné majú vyhranene studené typy, Studené leto a Studená zima. Medzitým sú farebné tóny mierne studené, mierne teplé a v strede neutrálne pásmo.
  2. vaše najsvetlejšie až najtmavšie odtiene, škála od-do.
  3. vaša sýtosť farieb (individuálna škála od-do), jas či tlmenosť (chroma). Výber jednej zo štyroch tonálnych skupín(tint, tone, hue, shade a upresnenie).
  4. Intenzita farieb, množstvo pigmentu

Preskúmame z ktorých skupín môžete nosiť farby a ako. Dostanete škály k nákupom s konkrétnymi ukážkami.

Chatrá farebná typológia

Chytrá farebná typológia – princípy

 Takto prepracovaný systém farebnej typológie je unikátny a umožňuje ľahké pričleňovanie farebných škál individuálne a pre klientov predstavuje jednoduché kombinovanie.

Tipy na kombinovanie pre jednotlivé farebné typy si môžete pozrieť aj na Pintereste. Ak viete, ktoré farby najlepšie pristanú vám osobne, je ľahké sledovať tipy na Facebooku aj Pintereste. Viete, čo sa týka vás osobne a pri konzultácii dostanete presné inštrukcie, ktoré boardy je pre vás vhodné sledovať.