Ste spokojná so svojou postavou? Čo by ste na sebe zmenili?

Genetické danosti sa dajú cvičením korigovať, ale nie zmeniť úplne.

Každá doba má svoj ideál krásy. Grécky kánon krásy definoval ideálnu ženskú postavu ako sedem a pol násobok dĺžky hlavy od vrchu až po členky.

Módne ilustrácie vyzerajú skvele na predĺžených siluetách ktoré predstavujú osem a pol násobok dĺžky hlavy. Bábika Barbie má tiež úplne nereálne proporcie. Ultra štíhle modelky nepredstavujú bežnú ženskú postavu. Ideálnu osmičku, presýpacie hodiny v štíhlej podobe na ulici tak často nestretnete.

Základné typy ženských postáv sú osmička (presýpacie hodiny), plnšie presýpacie hodiny, obdĺžnik ( rovná postava), zúžený obdĺžnik, hruška s vysoko posadenými bokmi, hruška s nízko posadenými bokmi, jablko, trojuholník na špici, diamant, váza.

Ale postavu môžeme typizovať aj inak – podľa proporcií a stavby tela, nielen podľa tvaru siluety.

Tvarovanie postavy a doporučenia strihov robím inak ako je obvyké. Nepostupujem len podľa typu postavy, siluety. Všeobecné odporúčania podľa typu postavy vám nemusia sedieť. Nestačí vymenovať pár tipov pre hrušku, obdĺžnik, trojuholník a myslieť si že to platí univerzálne.

Všímam si jednotlivé proporcie v kontexte celkového tvaru postavy, jej výšku pomery jednotlivých častí. A kreslím strihy pre každú individuálnu postavu tak, aby jej pomohli. Beriem do úvahy všetky okolnosti – výšku postavy, tvar tela, pomery horizontálne i vertikálne, tvary jednotlivých proporcií.

Je to tvorivá práca, nie mechanické aplikovanie pár pravidiel, ktoré nájdete v množstve časopisov i na internete. Toto je pravdaže premetom platenej konzultácie. Na webe môžu byť len všeobecné rady, či tipy.

Skúste dostať hranatý kváder do okrúhleho sáčku, guľu do úzkeho rovného! Šaty vytvárajú obal vášho tela a ak ten obal tvarovo nesedí, nepristane vám. Nie je to samozrejme len o tom, aby ste sa do šiat zmestili. Ide o to, ako v nich vyzeráte. Vyzeráte vo vašich šatách tučne? Neforemne? Máte v nich malé prsia? Neviete ako tie priveľké boky, zadok či stehná zamaskovať?

Pozrite sa na tento obrázok. Ktorá čiara je dlhšia? Ktorá vyzerá, že je dlhšia? Už chápete? Všetko je optický klam. Vďaka takýmto a zložitejším trikom sa dá docieliť, že vašu postavu vytvarujete smerom k tej predstave, ako by ste si priali vyzerať.

Je to jednoduché. Pozrite sa na seba v zrkadle, ale nie len spredu! Prezrite sa zhora dole, zboku, zozadu!

Vaše telo nie je ploché, je trojrozmerné. Preto odev musí sedieť nielen obrysu, ale aj bočnej siluete, výške.

10 tipov ako vyzerať krajšie – správne strihy formujú postavu

  1. Kupujte si odevy strihov, ktoré prospejú vašej postave! Ich cena je rovnaká ako kusov ktoré sú na iný typ postavy ako máte vy a vyzeráte v nich nepríťažlivo! Dobrý strih vám okamžite zoberie aj 5 – 10 kíl, alebo pridá krivky tam kde potrebujete.
  2. Ak sa nemôžete objednať na odbornú konzultáciu formovania postavy strihmi,  skúste si určiť aspoň typ postavy sama.
  3. Odfoťte sa, alebo niekoho požiadajte, aby vás odfotil v niečom priliehavom, tak najlepšie uvidíte reálne tvary vašej postavy.
  4. Obkreslite vonkajší obrys. Čo vám pripomína tvar vášho trupu? Kruh – jabĺčko? Hrušku? Osu alebo osmičku? (Plné prsia, úzky driek, sexi boky) Kváder- obdĺžnik? Trojuholník? Kde je najviac hmoty? V páse, na brušku, alebo na bokoch hneď od pása, či až stehnách v oblasti kyčlí? Pozrite sa na sebe v zrkadle aj zboku. Ste plochá, alebo máte zadoček guľatý a v páse je vaša chrbtica prehnutá? Alebo to vyzerá skôr ako pravítko? Hrudník je plochý, primeraný k postave, alebo máte problém ako vtesnať prsia do vhodného typu podprsenky? Skúste sa nakresliť! Tie isté proporcie vyzerajú inak ak meriate 155 cm a inak ak máte 175 cm. Fotografiu ukážte viacerým blízkym, alebo kolegyniam aby ste mali reálnu odozvu, či sa vidíte správne.
  5. Pozrite se na fotku znovu a rozdeľte si postavu horizontálne – od hlavy k členkom. Je rozkrok niekde uprostred, alebo je oveľa vyššie s dlhými nohami? Je driek dlhý a nohy vyzerajú akési krátke?
  6. Ak svoju postavu určíte sledujte ďalšie moje rady na stránkach, na fan stránke facebook a na Pinterest.
  7. Pri nákupe v obchode si nenechajte poblázniť zmysly úžasným dezénom látky, či farbou, ale prizrite sa aj bližšie, ako je odev postrihaný a zošitý. To rozhoduje o tom, pre aký typ bol šitý a teda, či máte šancu vyzerať v ňom „k svetu“. Cena modelu nezohráva v tomto žiadnu rolu.
  8. Plné prsia a obliny potrebujú takmer vždy vytvarovanie, geometrické príliš voľné strihy im pridajú pekných pár kíl navyše. Dôležitý je nielen základný tvar tela, ale aj proporcie, posadenie poprsia, ruky a nohy, výška a hlavne pás je kľúčovým prvom. Hruška ho môže mať celkom štíhly, ale aj plný. V zásade rovné tvary vyzerajú dobre v rovnejších, teda i geometrických strihoch, v tvaroch typických pre jednoduchú eleganciu, športový štýl. Čím viac zaoblenejšie krivky, tým viac postave svedčia ženské prvky v detailoch, strihoch či štýle. Štýl si môžete vybrať podľa svojho vkusu a prispôsobiť, ale tvary odevu musia rešpektovať vaše vlastné siluety. Je to zložitejšie, ale bez toho, aby som vás videla sa dajú uviesť len všeobecné rady, ktoré nemusia byť všetky pre vás použiteľné.
  9. Chlapčenská postava potrebuje celkom iný strih ako ultra femínna s osím pásom ako vystrihnutá z komiksu. To sú dve krajné polohy ženských postáv. Medzitým je množstvo rôznych iných kombinácií hrán a kriviek.
  10. Ak môžete, investujte do odborného poradenstva, ktoré vám ukáže nielen to, čo už máte osobne vyskúšané, ale všetky možnosti čo vám pristanú. Tvar vášho tela sa časom mení, aj keď geneticky dané základné proporcie pretrvávajú. Niektoré ženy si postavu viac – menej udržia roky a iné žiaľ vekom priberú. Potom sa treba držať pravidiel pre plnú, alebo plnoštíhlu postavu. Ale tá môže byť plná v odlišných partiách a tak to treba diferencovať. Dôležitý je nielen tiež tvar, ale aj výška postavy!

Ak si musíte poradiť sama, inšpirujte sa radami online a pri nákupe si dobre prezrite aj strih, skôr než sa s celou kopou vyberiete do kabínky skúšať.  Poradenstvo strihy – formovanie postavy sa dá objednať aj online, stačí sa odfotiť, odmerať podľa pokynov a zaslať objednavku, podklady a platbu. Informujte sa mailom.

 


Čítajte viac zo série článkov:

  1. 10 tipov ako zlepšiť kondíciu svojich vlasov
  2. 10 tipov ako zlepšiť kondíciu svojej pleti
  3. 10 tipov ako zvýrazniť krásu svojej tváre jemným a nenáročným líčením
  4. 10 tipov ako vyzerať krajšia aj bez líčenia – vo farbách odevov, ktoré s vami ladia
  5. 10 tipov ako vyzerať krajšie vďaka správnym strihom