Vyzerať krajšie a bez náročných finančných nákladov môžete celkom jednoducho – ak nosíte k tvári farebné odtiene, ktoré vám pristanú. Pristanú k vašej pleti, očiam, vlasom.

Už vás priam počujem ako mi hovoríte “ mne pristane červená“, “ zelená mi nepristane“,  alebo niečo podobné. To zažívam bežne pri práci – akonáhle začnem hovoriť o výbere farieb, ženy takto podobne reagujú. Je to prirodzené, každá máte nejakú vlastnú skúsenosť s farbami, máte vyskúšané, že niektoré odtiene vám nepristali a v iných ste vyzerali výborne. Ale farba a farebný odtieň nie je to isté. Aj keď v bežnej reči sa slovom farba označujú odtiene. Napríklad banánová, vanilková, citrónová sú vlastne len rôzne odtiene žltej farby.

Farba je červená, jahodovočervená je odtieň červenej farby.

foto: Tammy Manet

Nie je to o tom, že vám pristane lepšie modrá ako fialová, ružová ako zelená a podobne!

Každá z farieb – fialová, modrá, zelená, žltá, oranžová, červená, hnedá má mnoho odtieňov a to je to podstatné! Z každej farby sa nájdu odtiene, ktoré vašej pleti svedčia. Druhá vec je, že niektoré sa vám nepáčia. Tie jednoducho vynechajte z repertoáru, noste tie, ktoré sú vám sympatické. Ale niekedy zistíte, že farebný odtieň, ktorá vás veľmi ani neláka dokáže vás samu tak rozžiariť, že si ho obľúbite, preto nerobte unáhlené závery.

Dôležité okrem toho, aby vám to svedčalo je aj to, aby ste sa vo vybranej farbe a jej odtieni cítila dobre. Teda nie len to, či vám to svedčí, ale na akú farbu máte náladu. Farby sú mocné čarodejky, budem o nich písať viac aj v ďalších článkoch. Najskôr si prejdime spolu prakticky, čo treba robiť, aby ste utrácali peniaze za odevy pre radosť z nákupu aj nosenia odevu.

 

 

 

 

Každá farba má rôzne odtiene – pastelové, sýte, tlmené, jasné, žiarivé, svetlé, tmavé …

10 tipov ku kráse správnymi farbami

  1. Ak si kupujete veci, ktoré sa vám páčia a nepristanú vám, utrácate svoje peniaze v prospech obchodníkov, nie seba. Kupujte to, čo potrebujete vy!
  2. Robte si radosť trvalú – nielen chvíľkovú pri nakupovaní, ale aj pri nosení toho, čo ste doniesli! Veľa žien nakupuje impulzívne – vyzbrojenú plánom vás vaše túžby nezaskočia!
  3. Napíšte si doma čo máte v skrini – obliekať sa bez plánu je ako stavať dom bez projektu. Nakupujte spontánne, ale majte “ zmapované“ čo vlastníte.
  4. Svoj plánik si dajte do kabelky – ak vás prepadnú nákupné chute, nebráňte sa. Prejdite obchody a popozerajte čo majú – je tam niečo, čo by sa vám hodilo do vašej zostavy? Desiata čierna sukňa, ani ôsmy biely pulóvrik váš šatník neoživí. Pozrite farby, ktoré ešte nemáte!
  5. Ušetrite – nakupujte v čase obchodných sezónnych zliav. Ak nevyberáte módne výstrelky, nemusíte sa obávať, nakúpené vzhľadom k skorým termínom výpredajov využijete ešte aj v sezóne a v budúcej prídete do vašej skrine na hotové! Kupujte si veci na viac rokov, nie na jednu sezónu.
  6. Nákladnejšie kusy ako sú kostýmy, kabáty, obuv, doplnky sú kúpte v najlepšej kvalite, akú si môžete dovoliť! Tričko za 10 eur vám spraví radosť, ale lacný nekvalitný kostým ťažko!
  7. Ak váš šatník má pevnú kostru z takzvaných neutrálnych farieb a nadčasovej elegancie, ľahko ho sezónne doplníte a máte vždy čo na seba.
  8. V trende je baklažánová, aj sa vám páči, ale viete že vám nepristane. Žiadny problém – kúpte si vo farbe, čo vám nesvedčí sukňu, nohavice, topánky, kabelku. Kus, ktorý nie je v blízkosti vašej tváre. Ten nemusí byť vo farbe, ktorá vám pristane k pleti!
  9. Ak máte možnosť investujte do farebného poradenstva – ušetrí vám vyhodené peniaze za nevhodné nákupy, otvorí vám oči, čo sa týka farieb. Uvidíte sama seba aj celý svet akoby inými očami! Vaše pigmenty sa síce mierne menia (opálením, vekom), ale nie natoľko, aby to zmenilo zásadné pravidlá. Svetlý, tmavý, jasný, tlmený, žiarivý, studený či teplý typ môže nosiť úplne odlišné odtiene takzvaných sezónnych paliet (jarný, letný, jesenný aj zimný typ má tri podstatne odlišné podoby).
  10. Farebný šatník vám prinesie radosť do života, obohaťte ho o svoje obľúbené farby a nebojte sa aj nezvyčajných kombinácií. Ak si neviete rady, skombinujte jednu farbu v rôznych odtieňoch – tie spolu ladia vždy!

Čítajte viac zo série článkov:

  1. 10 tipov ako zlepšiť kondíciu svojich vlasov
  2. 10 tipov ako zlepšiť kondíciu svojej pleti
  3. 10 tipov ako zvýrazniť krásu svojej tváre jemným a nenáročným líčením
  4. 10 tipov ako vyzerať krajšia aj bez líčenia – vo farbách odevov, ktoré s vami ladia
  5. 10 tipov ako vyzerať krajšie vďaka správnym strihom