Lámete si hlavu, aké tiene použiť pre svoj očný make up? Poradím vám, aké tiene si vybrať podľa farby vašich očí z dekoratívnej kolekcie SOTHYS. A pokiaľ máte doma inú značku, sledujte farebnosť.

Krabička má exkluzívne zlaté puzdierko a tiene sa dajú vyskladať pre vás individuálne. Do jednej krabičky sa zmestia tri tiene, tak je to aj ideálne pre vaše líčenie.

Prvý tieň, najsvetlejší, by mal byť veľmi svetlý v telovom, žltobielom alebo bielom odtieni. Nanáša sa hlavne po oblúk obočia a obvykle i do vnútorného kútika očí. Stredný tieň môže mať rôznu intenzitu i farbu, záleží na type líčenia.

V krabičke vidíte kombináciu najsvetlejšieho odtieňa pod obočie Nuage narcé – biela perleť, jemne ružovej – Rose tender, ktorá sa hodí u väčšiny žien na pohyblivú časť viečka nad mihalnice a najtmavší, kontúrovací, ktorým sa oku dodáva hĺbka, kontúra. Obvykle sa nanáša nad lom viečka, na vonkajší kútik k mihalniciam a popod mihalnice na dolnom viečku.

Pri líčení očí nie je nutné vedieť, k akému farebnému typu patríte. Líčenie má iné pravidlá, ako odievanie. Môžete použiť chladné i teplé tiene – treba ale vedieť ako a na aké veľké plochy. Teplotný typ (chladný alebo teplý) je dôležitý len pri výbere make upu, líčiek a rúža na pery.

Stačí ak viete posúdiť, či je vaša pleť svetlá, stredne tmavá, alebo tmavšia snedá. Farbu očí si pozrite v zväčšovacom zrkadielku, ak ju neviete jednoznačne pomenovať, pravdepodobne je vo vašich očiach viac farebných pigmentov. Skúste si vybrať podľa nasledovného popisu: svetlo modré oči, svetlo zelené oči, tmavomodré oči, sivomodré oči, sivozelené, zelenomodré (menia farbu podľa svetla, niekedy sa javia modré, inokedy zelené) kávovohnedé, modré alebo zelenomodré a okolo zreničky je hnedý kruh – orieškové oči, zelenohnedé, olivovozelené (tmavšie zelené), svetlé hnedé, stredne tmavé hnedé a tmavohnedé až hnedočierne, šedé.

Čím svetlejšia pleť, tým jemnejšie líčidlá by ste mali používať.

Modré oči

Vaše oči môžu byť od svetlo modrých, cez sivomodré strednej intenzity až po sýte tmavšie modré. Môžu byť tiež zelenomodré, v očiach sú zelené i modré pigmenty. Ak chcete posilniť tie modré, vyberte si tiene pre modré oči, ak tie zelené, vyberte si tiene pre zelené oči.

K modrým očiam sa hodia najlepšie béžové a hnedé odtiene tieňov, zlatistobéžové, studené kávovobéžové, medené, červenohnedé, sýte burgundské a  fialové odtiene.

Pre prirodzený štýl líčenia sa pod oblúk obočia najlepšie bude hodiť svetlá banánová, žltkastobiela. K strednej intenzite béžového alebo hnedého tieňa môžete pridať ešte tmavohnedý na zvýraznenie.

 

Zelené oči

Zelené oči môžu byť svetlé jasné číre, sivozelené, výrazné jasné alebo tmavšie, olivovozelené. Zelené oči najlepšie zvýrazníte líčením v ružových a fialových odtieňoch. Môžete si vybrať tiež hnedé tiene, medené, béžové, kávové, a tmavohnedé na kontúrovanie oka.

Trojkombinácia pre vás je zobrazená vedľa a aj s tretím tieňom na obrázku s krabičkou. Zobrazená ružová a biela je dosť chladná a preto aj ste výrazne teplý typ s medenými, gaštanovými vlasmi, vyberte si radšej iné odtiene. Teplú ružovú, broskyňovú a žltkastú bielu, maslovobielu.

 

Hnedé oči

Hnedé oči môžu mať rôzne odtiene aj intenzitu. Od svetlých jantárovo hnedých, cez orieškovohnedé, kávové , zelenohnedé, až po tmavohnedé.

K hnedým očiam treba tiene vyberať podľa ich odtieňa. Ak máte skôr svetlé a teplé jantárové žltohnedé oči, budú sa k nim hodiť hnedé , medené i fialové tiene, burgundská.

Ak sú stredne tmavé, kávovohnedé, pristanú k nim modré, fialové i hnedé tiene. K tmavohnedým očiam sa hodia všetky farby tieňov, ja doporučujem pre prirodzené líčenie zlatisté, béžové, orieškovohnedé a hnedé tiene a jemné svetlomodré a s decentným tmavomodrým pre kontúrovanie.

Orieškové oči

Oči nazývané orieškové obsahujú rôzne farby – okolo dúhovky je svetlohnedý orieškový základ a okolo modrá so zelenou, alebo len zelená. Farbu tieňov si preto môžete vybrať podľa toho, ktorú farbu vo vašich očiach chcete zvýrazniť – hnedý stred, modrú či zelenú?

Podľa toho si vyberte komplementárnu farbu tieňov pre modré, hnedé, či zelené oči.

Líčenie sa dá robiť rôznymi spôsobmi a preto sa dajú používať aj mnohé ďalšie farby tieňov, ja som vám vypísala tie, ktoré zvýraznia vašu farby očí, teda dúhovky. Ak si vyberiete priveľmi výrazné tiene na očné viečka vytvoríte síce pekné farebné líčenie na zavretom viečku, ale vaše oči by tak nevynikli. Takže voľba je len na vás – prajete si farebne výrazné viečka, alebo to, čo je pod nimi skryté, vaše dúhovky?

Napokon nezabudnite na presvetlenie pod očami, korektor na kruhy pod očami. Rozjasňujúci korektor Sothys presvetlí vaše viečko a dodá očiam jas.

 

 


Moje tipy:

4 – Nuage Nacré = Hmlová perleť, perleťový biely, (pod obočie a vnútorný kútik, hlavne k ružovému a fialovému)

5- Rose tender Trblietavý jemný ružový, (tip – na viečko nad mihalnice hlavne k zeleným očiam)

19 – Lavande – svetlý matný levanduľovo fialový, (zelené, modré, hnedé, šedé oči)

6 – Prune intense – Slivkovofialový, tmavý kontúrovací, skvelý k ružovému a bielemu. Aj samostatne.

2 – Lumiére- zlatý tieň na stred oka nad mihalice rozjasní oči – hlavne pre modré, zelené, aj hnedé oči. Vhodný aj pre studené typy –   ľahký  dotyk na stred hodného viečka nad mihalnice.

3- Feu , bronzový – hlavne pre modré oči. Ale i zelené a hnedé.

1- Chimére – dymový fialkastošedý tieň. Vhodný pre dymové líčenie.

7. Poudre d´or – svetlo zlatý, perfektný pre modré i hnedé oči na horné viečko nad mihalnice. I pre studené typy!

8 Coquilage – lastúra, jemný béžový vhodný pre modré, zelené i hnedé oči, hlavne na viečko od vnútorného kútika nad mihalnice, skvelý s hnedým!

9 – Beige dore – zlatistobéžový pre modré, zelené i hnedé oči.

10- Noisette , orieškový – skvelý stredný tieň na modelovanie oka nad lomom. Pre modré, zelené i hnedé oči.

7- brun mat- tmavohnedý – perfektný ako kontúrovací, vhodný v jemnom nánose i ako modelovací nad lom oka. výborný na hnedé dymové líčenie okolo celého oka. Pre modré, zelené i hnedé oči.

8 – Tendre abricot – veľmi svetlý matný pudrový tieň, vhodný aj pod obočie, do vnútorného kútika, pekný hlavne s hnedými tieňmi. Zvlášť pre modré oči.

9- Vert Emeraude – smaragdovozelený tieň – v jemnom odtieni výborný hlavne pre hnedé a sivé oči na pohyblivú časť viečka nad mihalnice.

Aktualizácia 2017

Tiene zobrazené na stránke už Sothys neponúka, je nová rada dekoratívnej kozmetiky. Rada vám poradím s výberom.

Pri voľbe inej značky sa môžete inširovať farebnosťou z obrázkov.