etiketa plesového odievaniaUž čoskoro začne sezóna plesov, ktorú v Bratislave každoročne otvára Ples v opere. Pripraviť sa treba včas, veď zabezpečiť vhodné šaty, doplnky, obuv, kabelku, vyžaduje prípravu. Lámete si hlavu nad tým čo si obliecť na ples? Aká je etiketa odievania na plesy a bály?

Určite sa vám zídu rady z etikety spoločenského odievania, dress code na plesy a bály.

Etiketa odievania na plesy a bály, dress code

White tie, cravate blanche znamená pre pána frak, pre dámu jednoznačne veľkú večernú toaletu, dlhé elegantné šaty ( long gowns). Používa sa k nej kožuch, kožušinová štóla či plášť a vhodná večerná kabelka. Dlhé spoločenské rukavičky sa nosia k šatám bez rukávov, dole si ich dávate len pri konzumácii jedla. Pri podávaní ruky ich dole nedávate, ruku podávate v rukavičke.

Šaty by mali byť dlhé až po zem, minimálne zakrývať kotníky, z jemných kvalitných materiálov (šifón, hodváb, satén, čipka …) s dekoltážou, môžu byť doplnené dlhými rukavicami, pravými šperkami a vhodnými večernými lodičkami.

Viac slávnostné sú jednofarebné šaty, preto i na ples sú vhodnejšie šaty ladené v jednej farbe, prípade kombinácii dvoch jednofarebných celkov, viac farieb bez vzoru, ktoré sa prelínajú jedna do druhej.

Odporúčam výber v odtieňoch, ktoré vám pristanú, najviac univerzálne sú farby čierna, červená, fialová, modrofialová, červenofialová. Vyberte si sýtejšie tmavé odtiene, jasné, žiarivé alebo jemné, nežné pastely či už jasné alebo tlmené, podľa svojho farebného typu.

Svetlý, tmavý, jasný, tlmený, teplý alebo studený farebný typ – farba šiat je ideálna v odtieňoch, ktoré vám pristanú najlepšie. Ak stále neviete, ktoré to sú, najvyšší čas zistiť to pri farebnej typológii. Chcete predsa na plese zažiariť, či nie? A to sa úspešne podarí len ak budú šaty vo farbe, ktorá s vami ladí.

Dekoltované šaty môžu byť aj v odtieni, ktorý vám k tvári nepristane, treba sa však správne nalíčiť. Plesové líčenie aj účes doporučujem zveriť do rúk profesionálom, veď pri toľkých nákladoch šetriť na nesprávnom mieste sa naozaj neoplatí. Slávnostné večerné líčenie treba prispôsobiť výberu farby šiat, čo však vôbec neznamená, že ak máte fialové šaty, budú také i očné tiene na vašich viečkach! Zladenie znamená toľko, že líčenie treba vybrať s ohľadom na vašu vlastnú farebnosť, farebnosť šiat. Čierne šaty potrebujú výraznejšie líčenie než svetlé pastely. Ak ste svetlý typ a budete mať čierne šaty, vaše líčenie bude vyzerať inak ako líčenie tmavého typu.

Strih šiat voľte podľa vašej postavy a proporcií – plesové róby môžu byť klasické krinolíny s bohatou sukňou so spodničkou a obrubou, ale i splývavé štíhlejšie pôsobiace modely napríklad so siluetou sirény. Ak máte problém s pásom, alebo širšími bokmi vyberte si empírový strih – šaty prestrihnuté pod prsiami. Trendy v plesovej móde, detaily, materiály, zdobenia a pod. sa inšpirujú celkovým módnym trendom, ale ak si vyberiete model ktorý bude rešpektovať vaše proporcie, sfarbenie a štýl budete sa cítíť aj vyzerať najlepšie. Nie je nevyhnutné mať na sebe najnovší trendový kúsok, plesová móda je viac nadčasová a elegantná.

Black Tie – smoking, pre dámu obvykle značí podľa protokolu požiadavku na malú večernú toaletu, ktorá môže byť dlhá, keď sa používa po 20.00 hod, alebo krátka po 19.00 hod., s menšou dekoltážou s krátkymi alebo dlhšími rukávmi. Príležitostí na ktoré sa dáma môže obliecť dlhé šaty je po vymiznutí fraku ako hlavného pánskeho večerného spoločenského odevu málo a tak do istej miery nahradil frak smoking a používajú sa k nemu dlhé šaty. Na ples určite, i k najmenej formálnemu pánskemu večernému odevu, tmavému obleku.

Najčastejší večerný spoločenský odev je tmavý oblek pre muža. Na pozvánke býva označenie formal dress alebo dark suit.

Formal dress – tmavý oblek, biela košeľa, slávnostná kravata ( univerzálna je strieborná), čierne kožené topánky s tenkou podrážkou a uzavretým šnurovaním. Prvou voľbou sú tiež dlhé šaty. Na menej náročné bály, fašiangové veselice si môžete vybrať koktailové šaty, to znamená šaty v dĺžke pod kolená, mierne nad kolená ( cca 10 cm , na šírku dlane).

Puzdrové šaty – jednoduché priliehavé krátke šaty sa na plesy, ani fašiangové zábavy nehodia, sú vhodné počas dňa, alebo na recepcie.

Čím slávnostnejší , honosnejší ples, tým tradičnejší ráz šiat je vhodný.

Tipy čoho sa vystríhať

  • „Malé čierne“, malá večerná toaleta sa na ples nehodí.
  • Na ples prichádzame už v spoločenskej obuvi. Prísť obutá v čižmách s igelitkou v ruke s lodičkami sa nehodí. Ak idete na menej honosný ples, alebo fašiangovú zábavu a nie je možné sa doviezť autom až pred dvere, rozhodne aspoň igelitku vymeňte za vkusnú tašku, do ktorej si lodičky či sandálky uložíte.
  • Váš partner by na spoločenský odev mal mať dlhší vlnený kabát, univerzálny je uhľovočierny, či tmavošedý. Kabát športového strihu či materiálu alebo bunda sa na slávnostný večerný odev nehodí partnerovi, ani vám. Vy zvoľte elegantný kabát alebo kožuch.
  • Hodinky sa na ples nenosia, ani elegantné.
  • Najvhodnejšie topánky sú lodičky alebo sandáliky s uzavretou špicou a otvorenou pätou. Ďalšia voľba sú elegantné pásikové sandáliky farebne a materiálovo zladené.
  • Ak máte otvorené topánky, dbajte zvlášť na upravenosť nôh i nechtov. Protokolárnu požiadavku pančušiek do spoločnosti môžete riešiť k dlhým šatám podkolienkami, samodržiacimi pančuškami a v prípade dokonale upravených nôh do otvorenej topánky môžete ísť  bez pančúch. Ak zvolíte pančušky tak tie, ktoré majú menej denierov ( čo najtenšie) a sú samozrejme bez zosilenej špice a päty, aby neboli viditeľné. Ja doporučujem k sandálkam naboso s upravenými nohami a nechtami. Prehreškom nie sú pančušky do sandálok, ale také, ktoré je vidno, teda ak si vyberiete tenučké ako pavučinka a bez zosilnených partií špice či päty, žiadne faux pas sa nekoná.
  • Menej je viac – pamätajte na to pri výbere doplnkov, šperkov, kabelky, obuvi. Čierne topánky, strieborné alebo zlaté sa hodia k väčšine modelov a farieb. Ďalšou elegantnou voľbou je výber ladenia tón v tóne, teda vyberte si na doplnky, kabelku či obuv iný odtieň farby vašich šiat.

Všetky šaty, ktoré sú tu zobrazené, nájdete v Zaira.sk.

P.S. Pozrite si aj novší článok, publikovaný v januári 2013