Farebný typ SVETLÝ môže byť teplý i studený. Svetlá jar alebo Svetlé leto sú dosť podobné a neutrálne. Obe skupiny farieb sú svetlé a jasné. Odlišujú sa len teplotou odtieňov. Svetlá jar je Svetlý teplý a jasný farebný typ. Existuje aj svetlý teplý a tlmený typ, tým je Svetlá jeseň.

Podtón, teplota farebných tónov (hue): mierne teplé až neutrálne

Svetlosť/tmavosť (value): svetlé

Jas/tlmenosť (chroma): jasné jemné odtiene zo skupiny tints

Dôležité pre svetlý typ je hlavne svetlosť farieb pri tvári.

Preto si väčšina žien tohto typu môže k svojim jarným farbám pridať i niektoré odtiene letnej palety, napríklad periwinkle – brčálovo fialovomodrú, alebo cornflowe blue – nevädzovomodrú.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou svetlej jari je jas a jemnosť  farieb.

Sýte, výrazné farby tento typ žien prebijú, ich jemné sfarbenie potrebuje delikátne, jemné odtiene.

Najväčšou pohromou sú pre ženy svetlého jarného typu tmavé, ťažké jesenné farby alebo sýte krikľavé farby studenej palety.

Všetky jarné typy sú teplé, studený jarný typ neexistuje.  Miera teploty však môže kolísať na stupnici od ultra teplých tónov (Teplá jar) po neutrálne pásmo a niektoré jarné typy majú vo svojej palete aj mierne chladné farby. Jarné farebné typy sa líšia aj v stupni pigmentácie alebo jasu, kontrastu. Farby majú od jemných pastelov až po výrazné, čisté a žiarivé teplé farby a aj zlatisto béžové až zlatohnedé odtiene s istou dávkou tlmenosti.

Celebrity svetlého teplého typu – Svetlá jar

Príklady svetlého jarného typu zo sveta slávnych: Paris Hilton, Blake Lively, Kate Hudson, Taylor Swift.

Nasledovať v obliekaní celebrity podľa farebnej typológie nie je možné, pretože hviezdy často menia svoj imidž a často vôbec nenosia svoje najlepšie farby. Výnimkou je speváčka Taylor Swift, ktoré patrí medzi najlepšie oblečené ženy showbiznisu a často nosí farby palety Svetlá jar.

Taylor Swift, Paris Hilton, Blake Lively, Taylor Swift

Vhodné farby pre Svetlú jar

Ženám typu Svetlá jar pristanú najlepšie k tvári teplé a neutrálne pastely, farby lomené bielou.

Medzi typické farby tejto skupiny patria: maslová alebo vlnovo biela, smotanová, svetlá marhuľová, svetlá broskyňová, svetlá koralová, koralovoružová, lososová, melónovočervená, svetlá aqua, svetlá tyrkysová, pastelová žltozelená, zlatisto béžová, brčálová fialovomodrá, nevädzovomodrá.

Na obrázku vľavo periwinkle, brčálová fialovomodrá.

K jemným pastelom k tvári môže svetlý jarný typ doplniť farby svetlé a tlmené až stredne tmavé ďalej od tváre. Napríklad striebristosivú, teplú kamennú šedú, svetlú námornícku, camel, lieskovoorieškovú, karamelovú, zlatohnedú… Aj svetlejšie farby jesene, napríklad svetlú khaki, béžové a svetlejšie hnedé odtiene, farby škály Svetlá jeseň a Tlmená jeseň. Niektoré letné farby, ako napríklad svetlá námornícka.

Individuálny výber vašich osobných farieb

Farebná typológia je typológia farieb, farebných skupín. Ja ich mám vytvorených 22 a k tomu bohatú bázu rôznych farieb.

Viete, že Pantone má vo svojich farebných vzorníkoch tisíce farieb?  V tom najskromnejšom vejári 2.100 farieb? Toľko ich k nákupom určite nepotrebujete, Smart Colour Analysis System – Chytrá farebná typológia je zjednodušený systém pokrytia celej bohatosti farebného sveta systémom tonálnych farebných skupín. A samozrejme dajú sa vypichnúť tie “ naj“  odtiene aj s názvami.

Farebná kompozícia pre vás, Svetlú jar

Poskladanie vašich farieb a paliet je ako hudba, nie je to len o tom, že vyberiem “ farebný typ“ a dostanete kompletnú paletu vopred pripravenej celej zostavy. Je to oveľa zábavnejšie a kreatívne, ako zložiť skladbu. Ked niekto vie zahrať pár nôt a odbrnká stupnicu alebo  “ Prší, prší…“ neznamená to ešte,  že rozumie hudbe a vie hrať. Preto i s farbami treba vedieť narábať – s ich vlastnosťami, psychologickým pôsobením… Vyberáme farby podľa vašej osobnej farebnosti, podľa toho či sa vám blízke jarné, letné, jesenné alebo zimné ladenie … podľa toho či ste extrovert alebo introvert, cholerik, sangvinik, melancholik alebo flegmatik… atď. Podľa toho aké farby máte vo svojich očiach, vlasoch, v pleti …Je to veľmi zaujímavé a tvorivé hľadanie. Výsledkom je zostava vašich farebných paletiek, kde máte vybrané farby k tvári a farby od tváre.

Ak máte rada jeseň, ako moja klientka, ktorá u mňa bola nedávno, k svojim jarným farbám si môžete pridať i tie jesenné. Ale nie tmavé. Svetlá a tlmená jeseň má kopu farieb, ktoré budú pekne ladiť s vašimi jarnými topmi.

Nízky kontrast

Svetlé typy majú nízky až stredný kontrast a preto ich najtmavšie farby sú len stredne tmavé, mierne tmavšie. Svetlá námornícka, ametystová alebo stredne tmavá modrofialová, karamelová, nugatová, čokoládová v odtieni mliečnej čokolády, zlatohnedá, lieskovooriešková sú ideálnymi doplňujúcimi farbami na odevy ďalej od tváre.

Farebný typ svetlý nemusí nosiť len svetlé farby od hlavy po päty! Svetlé farby treba skombinovať s ďalšími, svetlý typ znesie i mierne tmavšie farby, len nie vyslovene tmavé. Na saká a svetríky si vyberte svetlé a stredne tmavé farby.

Dôležité je kde akú farbu nosíte, s čím to skombinujete a tiež akú máte postavu. A samozrejme aké farby máte rada, vždy sa nájde spôsob ako ich zakomponovať do vášho šatníka či doplnkov. Dôležité je aby sa vám vaša škála farieb páčila, aby ste sa v nich cítili dobre. Farbami môžete vyjadriť svoje pravé JA, treba ich vybrať citlivo s ohľadom na vaše sfarbenie, ale i na vašu povahu, temperament. Výber vhodných farieb záleží vždy aj od príležitosti na ktorú ich vyberáte.

Viete ktorá biela vám najlepšie pristane a najviac harmonizuje vašu pleť? Ktoré farby si obliecť na rande, na príležitosti keď túžite byť sexi? Ktorú farbu si vybrať na pracovný pohovor, ktorú na svadbu sesternice a ktorú na univerzálne koktailky?

Vaše romantické, dramatické, formálne, relaxačné, energizujúce, upokojujúce farby

Každý človek má svoje najlepšie romantické, dramatické, relaxačné, formálne farby.  Viete, ktoré konkrétne sú tie vaše?

Pozrite si aj tipy pre Svetlú jar na PINTERESTe.

Nájdete tu tipy na nákupy, oblečenie, doplnky, farebné kombinácie, bižutériu…všetko vzájomne ladí a tak je ranné ladenie farieb a odevov ľahké. Nakúpite si podľa tipov, veci ľahko skombinujete a ak je toto vaša najlepšia farebná skupina, vždy budete dobre vyzerať a skvele sa cítiť.

Z boardu Svetlá jar na Pinterest – tipy na oblečenie, šperky, bižutériu, doplnky. Všetko ľahko zladíte!