Chladné farebné typy sú dva – letný aj zimný. Chladný a veľmi delikátne tlmený je farebný typ Chladné leto. (Bianca Balti). Chladný a jasný, kontrastný je farebný typ Chladná zima.

Dominantná vlastnosť farieb chladných farebných typov je výrazne chladný podtón v odtieňoch.

Modrofialová, fialovomodrá, modrá, modrozelená sú farbami ktoré týmto typom najviac pristanú. Môžu však nosiť aj červenú alebo žltú, ak sú v chladných odtieňoch. Žltá musí byť jemná pastelová žltá alebo citrónová bez oranžového nádychu a červená zo škály modrastočervených, magentovočervených odtieňov. Ružové odtiene tiež musia byť chladné. Broskyňovej a marhuľovej, teplej ružovej sa vyhnite!

Teplé farby, ako sú rôzne odtiene žltozelenej, oranžovožltej, alebo teplej oranžovočervenej sú pre tento farebný typ na hornej časti tela nevhodné. Takže ak patríte k chladnému letnému typu, lososovú, koralovú, makovú, limetkovozelenú, lipovú, olivovú, khaki ani teplú žltú si na tričko, top, ani šatku nevyberajte. Budete v nich vyzerať chorá, unavená, staršia a zvýraznia sa všetky nedokonalosti pleti. Oči pohasnú. Naopak, v chladných jemne tlmených odtieňoch tvár ženy chladného letného typu ožije, pleť vyzerá zdravá, svieža, jednofarebná a oči sa rozsietia a zvýrazní sa ich farba.

Podtón, teplota farebných tónov (undertone, hue): výrazne, ultra chladné a chladné

Jas/tlmenosť (clarity, chroma): veľmi jemne, pudrovo mierne tlmené odtiene, TONES. Nie výrazne tlmené, zašedlé farby. Pre niektoré ženy tohto typu  je možné pridať aj odtiene Jasného leta. Ideálne pre Chladné leto sú však tie pudrovotlmené.

Svetlosť/tmavosť (value): svetlé, stredne tmavé odtiene až po mierne tmavšie. Individuálny rozsah.

Chladné leto má najčastejšie stredný  kontrast pleti, očí a vlasov. Vlasy sú tmavoplavé, ale aj svetlejšie. Typické pre Chladné leto sú popolavoplavé odtiene, nie je to však podmienkou.  Niekedy majú aj chladné letné typy vo vlasoch teplé odlesky a to ich mätie. Typická pleť je svetlá, porcelánová. Oči môžu byť rôznych farieb, často sú sivomodré alebo sivozelené.

Chladné leto aj Chladná zima sú chladné farebné typy. Rozdiel medzi nimi je v sýtosti odtieňov/tlmenosti, aj úrovni svetlosti/tmavosti a kontraste – Chladné leto je mierne tlmené a Chladná zima jasná. Chladné letné typy žien sú svetlejšie ako zimné.  Chladné letné typy môžu byť blondínky, plavovlásky aj brunetky. Ich kontrast medzi pleťou, vlasmi a očami nie je tak vysoký ako u zimných typov. Väčšinou je stredný alebo nízky.

VHODNÉ FARBY

CHLADNÉ LETO –  ultra chladné odtiene z viacerých tonálnych skupín – hlavne minimálne tlmených TONES a aj niektoré SHADES. Svetlé, stredne tmavé odtiene studených farieb, aj trochu tmavšie. Niektoré ženy si môžu pridať aj jasné chladné odtiene zo skupiny Jasné leto, TINTS.  Krikľavé a výrazné čisté farby nie sú vhodné, tie sú určené len jari a zime, aj to len pre ich žiarivé typy.

Dôležité pre chladný typ je to, aby farby pri tvári neboli teplé. Najdôležitejšia vlastnosť je teplota farieb.

Najväčšou pohromou sú pre ženy chladného leta žiarivé a jasné teplé farby jari.  Teda opak toho čo potrebujú – opačná teplota, namiesto chladu teplé farby. Namiesto jemnosti farieb krikľavosť a prílišná sýtosť. Ani výrazne tlmené farby leta nie sú vítané. Jarné ani jesenné odtiene nie sú vhodné.

Celebrity farebného typu Chladné letné leto

Mezi známe ženy výrazne chladného letného typu patrí Bianca Balti, Paulina Pořízková a zrejme aj Kate Middleton.

chladne-leto-pinterestPozrite si aj inšpiráciu na Pinterest. Nájdete tu tipy na nákupy, oblečenie, doplnky,  bižutériu, aj kombinácie.

Zistite, či vám farby tohto typu pristanú na farebnej typológii a budete vedieť, či sledovať tento board, alebo rašej vybrať iný.