Farebný typ TMAVÝ CHLADNÝ môže byť mierne tmavší letný alebo viac tmavý zimný. Mierne tmavý je Tmavé leto, tmavý je Tmavá zima.

Farebný typ Tmavé leto  je najviac tmavým tlmeným letným typom.

Teplota, podtón (hue) : neutrálny až chladný

Jas/ tlmenosť ( chroma): tlmené odtiene, tmavšie a tmavé farby

Svetlosť/tmavosť (value): mierne tmavšie a tmavé farby

Dominantná vlastnosť:  vyššia tmavosť letných farieb, nie extrémne tmavé farby!

Tmavé leto má však rôzne podoby a kombinácie s ďalšími farebnými skupinami: Tmavé leto/ Tlmená jeseň, Tmavé leto/ Tmavá jeseň a chladné Tmavé leto/Tmavá zima.

Ako už názvy napovedajú, ku škále letných odtieňov sa môžu pre jednotlivé typy pridať vybrané odtiene z ďalšej farebnej skupiny uvedenej v názve.

TMAVÉ LETO všeobecne – stredne tmavé, mierne tmavšie tlmené až tmavé letné, mäkké, zamatovo tlmené tones. Neutrálne až mierne chladné odtiene zo skupín TONES a SHADES (napr. námornícka modrá, vínovo-červená, purple, smaragdovo-zelená, horká čokoláda).

Dôležité pre tmavý letný typ je hlavne to, aby farby pri tvári pod bradou neboli bledé a celkový outfit nebol ladený v svetlých pasteloch. Pre Tmavé leto je dôležité okrem zvýšenej tmavosti aj to, aby farba nebola krikľavá, žiarivá, ani jasná. Farby by mali byť decentne tlmené. S podtónom, teplotou farieb je to rôzne u jednotlivých podtypov.

1. Tmavé leto/Tlmená jeseň môže nosiť  aj k tvári mierne chladné, neutrálne a aj niektoré mierne teplé farby z palety tlmenej jesene.

2. Tmavé leto/Tmavá jeseň je žena, ktorá si môže k tvári dopriať aj viac tmavé farby zo škály tmavého leta aj tmavej jesennej palety, napríklad baklažánovú.

3. Tmavé leto/Tmavá zima je zmiešaný typ tmavej ženy, ktorej pristanú farby z oboch paliet. Bežne to tak nebýva, tmavé leto býva označované ako neutrálny typ. Miera teploty, neutrality až chladu je však individuálna. Z praxe viem, že niektorým ženám tmavého letného typu pristanú letné i zimné farby a jesenné nie. Tento typ tmavého leta sú vhodné farby len zo studenej škály.

Najväčšou pohromou pre ženy tmavého letného typu sú bledé farby. Ak sa k nim pridá ešte aj teplý podtón, je skaza zavŕšená. Vyhnite sa preto pastelovým jarným odtieňom. Vaše sýte, intenzívne a tlmené sfarbenie potrebuje vyššiu intenzitu farieb, tlmenosť a tmavosť.

Celebrity tmavého neutrálneho až chladného typu –  Tmavé leto

Príklady tmavého letného typu zo sveta slávnych:

Jennifer Garner, možno Kristin Davis, Rose Byrne

Individuálny výber vašich osobných farieb

Farebná typológia je typológia farieb, farebných skupín. Ja ich mám vytvorených 22 – s variantami tmavého leta je to 24 farebných typov/ farebných skupín a k tomu bohatú bázu rôznych farieb.

Smart Colour Analysis System – Chytrá farebná typológia je zjednodušený systém pokrytia celej bohatosti farebného sveta systémom tonálnych farebných skupín. A samozrejme dajú sa vypichnúť tie “ naj“  odtiene aj s názvami.

Poskladanie vašich farieb a paliet je ako hudba, nie je to len o tom, že vyberiem “ farebný typ“ a dostanete kompletnú paletu vopred pripravenej celej zostavy. Je to oveľa zábavnejšie a kreatívne, ako zložiť skladbu.

S farbami treba vedieť narábať – s ich vlastnosťami, psychologickým pôsobením… Vyberáme farby podľa vašej osobnej farebnosti, podľa toho či ste extrovert alebo introvert, cholerik, sangvinik, melancholik alebo flegmatik… atď. Podľa toho aké farby máte vo svojich očiach, vlasoch, v pleti. Je to veľmi zaujímavé a tvorivé hľadanie. Výsledkom je zostava vašich farebných paletiek, kde máte vybrané farby k tvári a farby od tváre.

Farebný typ tmavý nemusí nosiť len tmavé farby od hlavy po päty! Tmavé farby treba skombinovať s ďalšími, stredne tmavými a len mierne tmavšími pestrými odtieňmi. K tmavým farbám treba doplniť farebné akcenty, aby váš vzhľad nebol nudný a ponurý.

Dôležité je kde akú farbu nosíte, s čím to skombinujete a tiež akú máte postavu. A samozrejme aké farby máte rada, vždy sa nájde spôsob ako ich zakomponovať do vášho šatníka či doplnkov. Dôležité je aby sa vám vaša škála farieb páčila, aby ste sa v nich cítili dobre. Farbami môžete vyjadriť svoje pravé JA, treba ich vybrať citlivo s ohľadom na vaše sfarbenie, ale i na vašu povahu, temperament. Výber vhodných farieb záleží vždy aj od príležitosti na ktorú ich vyberáte.

Vaše romantické, dramatické, formálne, relaxačné, energizujúce, upokojujúce farby

 

Tmavým letným typom pristanú sýte malinové, vínové, ružovočervené odtiene. Rúž Rose Passy Sothys.

Každý človek má svoje najlepšie romantické, dramatické, relaxačné, formálne farby. Viete, ktoré konkrétne sú tie vaše?

Pozrite si aj tipy pre Tmavé letné typy na PINTEREST