Farebná typológia nie je len určenie farebného typu, ako sa mnoho žien mylne domnieva. Farebné poradenstvo nespočíva len v určení farebného typu! To je len jedna časť farebného poradenstva, výber typu farieb ktoré vám najlepšie pristanú priamo k tvári,  k vašej pleti, očiam a vlasom.

Čo je farebná typológia a farebné poradenstvo

  1. zasvätenie do čarovného sveta farieb – budete sa cítiť ako Alenka v ríši divov!
  2. otvorenie očí pre nové vnímanie farieb – nebudete chápať ako je možné, že ste doteraz mnoho vecí nevidela. Odrazu začnete farby aj seba vnímať celkom inak!
  3. pohľad do zrkadla na vás novými očami – uvidíte čo ste doteraz nevideli. Teraz sa sústredíte na farbu ktorú nosíte, ale potom uvidíte aj niečo iné! Seba samu – a čo to s vami robí keď si k tvári priložíte rôzne odtiene tej istej farby.
  4. plán farebnosti celého šatníka – už vás predavačky neobalamutia ako vám to náramne pristane a ako sa to teraz nosí. Vy budete sama vedieť, či sa vám to hodí, alebo nie. A či má zmysel utratiť za to peniaze!
  5. radosť z nákupov – pri vstupe sa už nebudú na vás valiť hory pestrofarebných kusov ako lentinky z krabičky. Vy už zdiaľky dokážete zhodnotiť, či má zmysel vojsť, alebo nie
  6. krása a sebavedomie s novými farbami – vaše krajšie JA!

Prečo by ste mali vedieť aké farby vám pristanú a najlepšie s vami ladia

Je to jednoduché – ak poznáte vaše najlepšie farby, ľahko si ich vyberiete aj v obchode!

Po absolvovaní farebnej typológie, farebného poradenstva, sa budete cítiť ako nevidomý čo odrazu precitol a vidí! Naraz veci dostanú zmysel, budete chápať prečo sa v niektorých tričkách, blúzkach či šatách cítite naozaj dobre a prečo niektoré nenosíte. Väčšina žien 80 % času nosí len 20% svojho šatníka. A niektoré kusy vôbec!

Máte aj vy v šatníku veci ktoré nenosíte? Poznáte príčinu, prečo sa vám do nich akosi nechce? Môže to byť nevhodný strih, materiá, ale veľmi často je to práve farba – presnejšie farebný odtieň! Niektoré sú vám sympatické na vešiaku v obchode, ale vy v nich nemusíte vyzerať dobre. A o to ide – aby ste si vedeli vybrať farebné odtiene, ktoré sa vám hodia a ladia s vami. V ktorých budete vyzerať pekne aj keď nebude váš najlepší deň. Svojím lichotivých odrazom na tvár rozsvietia vaše oči a pleť vyhladia, nedokonalosti zmiznú.  So správnymi farbami pleť bude krajšia, oči výraznejšie a vy sa budete citiť dobre!

Farebné typy prezentované na blogu sú pestrou ukážkou farebnosti ľudí, bielej aj inej rasy ktorá nie je striktne podelená presne na nejaké farebné moduly, ako pri výrobe bábik. Prototypy bábik vyrobené podľa farebných typov s tou istou farbou očí, pleti a vlasov by takto bolo možné podeliť, nie však ľudské farebné typy. To by sme vyzerali rovnako, po svete by chodilo 12 či 16  alebo 24 prototypov s rovnakými vlasmi, očami a pleťou a všetky by nosili také isté farby a odtiene.

Takto to však nefunguje, ženy a muži toho istého farebného typu vyzerajú odlišne. Každý typ má určité rozpätie farebnosti, charakteristické znaky vo svojej farebnosti. Na druhej strane, mnohé farebné typy sa vzhľadovo podobajú a preto nie je tak jednoduché farebný typ určiť.

Príklady – sama si farebný typ neurčíte, môžete len hádať

1. Vy a vaša kamarátka môžete byť rovnaký farebný typ. Vyzeráte však odlišne, nemáte dojem, že by ste boli úplne rovnaké. Každý farebný typ má totiž množstvo podôb. Ľudská farebnosť je individuálna. Nevyzeráme všetci ako verné kópie 12, 16, 22 či 24 typov.

2. Blondínka môžete byť vy, aj vaša kamarátka. A napriek tomu možné, že vám pristanú celkom iné farby ako jej! Ona môže byť tlmené leto, vy jasné. Tým pádom ste odlišné farebné typy a pristanú vám aj odlišné skupiny farieb. Ona môže byť jar, vy leto. Svetlých typov je viacero a ich najlepšie farby sú odlišné.

3. Máte hnedé vlasy, hnedé oči a myslíte si, že z toho je jasný váš farebný typ? Ani náhodou! Treba vedieť posúdiť ich teplotu, sýtosť, odtieň. Odtieň pleti, očí a hlavne – vyskúšať reakcie na farebné podnety. Nie len tak náhodne, ale s koncepciou rozdelenia farieb v hlave, poznaním vlastností farieb, ktoré sa v nich prelínajú odrazu a profesionálnou sadou potrebných farieb.

Už chápete? Keď si pozriete farebný typ na blogu a zdá sa vám, že vy vyzeráte podobne ako napríklad modelka Natália Kacinová na fotografii v úvode článku, neznamená to, že vám pristanú rovnaké farby ako jej.  Natália je farebný typ svetlý chladný, Svetlé leto – v kombinácii s paletkou k tvári Jasné leto, ale blondínky sú aj iné farebné typy. Záleží od toho, aká škála farieb im najlepšie pristane. Keď si pozriete ukážku pre žiarivú zimu, známu americkú moderátorku Oprah Winfrey, neznamená to, že všetky žiarivé zimy vyzerajú ako ona a sú černošky!

Väčšina ľudí nemá potrebnú mieru citu pre farby

Väčšina ľudí nevie správne zhodnotiť odtieň svojej pleti, ani vlasov, ani očí. Nerozozná teplé a studené farby, nevie určiť podtón svojej pleti. Nevie posúdiť ani ďalšie vlastnosti farieb, mieru čistoty farby alebo intenzitu.

Je to úplne normálne. Každý človek nemá hudobný sluch. Niekto má talent a danosti na tenis, iný na plávanie. Niektroá žena má úžasný zmysel pre detail, vie krásne vyšívať, iná by nezlátala ani vrece na zemiaky.

Nové farebné škály sú výsledkom 10 ročnej praxe.  Postupne som škály pôvodných 12 typov diferencovala, upravovala podľa individuálnych potrieb až vnikla terajšia podoba úplne nového konceptu Chytrej farebnej typológie. Tak sa dá každému človeku presne priradiť rozmedzie vo farebnosti, ktoré mu pristane.

Farebné typy ani skupiny farieb nie sú na výber ako v katalógu

Farebné typy nie sú „na výber“ ako v katalógu pre samozaradenie sa podľa popisu farby očí, vlasov alebo pleti. To vôbec nie je podstatné, je to len vymenovanie často sa vyskytujúcich sa farieb na človeku.

Časy štvordielneho rozdelenia jarného, letného, jesenného a zimného typu z 80 tych rokov, vďaka ktorému boli mnohým ženám vybrané nesprávne farby a mnohé nebolo možné podľa existujúcich schém zaradiť do žiadneho zo 4 typov tak, aby to vyhovovalo ich koloritu aj osobnosti, sú nenávratne preč. Aj vy možno vlastníte niektorú zo starších kníh o sezónnnej farebnej typológii a pokúšali ste sa márne prísť na to, aký typ ste vy.

Farebná typológia 12 typov z 90 tych rokov je už tiež v dnešnej dobe pomaly ale isto zastaralá a jej systém delenia farieb a spôsob práce dogmatický, nepružný a schématický.

Nacyklostylované materiály pre 12 typov, farebné škály pre 12 typov žien či mužov už v dnešnej dobe nahrádzajú novšie, pružné a inteligentné systémy farebnej typológie.  Obľúbené sezónne názvy farebných typov po období pokusu o iné pomenovania ( Svetlý a studený, Svetlý a teplý…) opäť slávia svoj boom. Takže Svetlé leto, Jasné leto, Tlmené leto, Tmavé leto …. Názvy ročných období sú stále populárne. Len farebná typologia je už iná!

Schéma farebných typov slúži pre orientáciu v typoch farebnosti, ale individuálne určenie určenie farieb, ktoré vám pristanú je proces skúmania farebných látok a podnetov s profesionálnym pozorovaním.

Ako prebieha farebná konzultácia, farebná typológia v praxi?

1. Pri konzultácii musia byť zachované podmienky pre jej úspešnú realizáciu. Dobré denné svetlo alebo špeciálna žiarovka s osvetlením, ktorá imituje denné svetlo. Konzultáciu robím bežne aj pri umelom osvetlení so špeciálnou žiarovkou, ale klientkam vždy odporúčam pokiaľ je to len trochu možné, aby prišli počas dňa. Vtedy totiž lepšie uvidia čo ukazujem. Na rozdiel od väčšiny konzultantov nepozorujem tvár klientky v zrkadle, ale spredu – tak vidím presne, čo to s tvárou robí. Moje oči cvičené 10 rokov to vidia aj v nie úplne dokonalom svetle, ale chcem, aby to čo pozorujem ja, videla aj klientka.

2. Ideálne je, ak je tvár úplne nenalíčená – tak možno pozorovať zmeny v očiach aj na pleti. Rôzne odtiene farieb spôsobia ožltnutie pleti, nezdravý alebo naopak svieži vzhľad, v niektorých sa tvár úplne vypne ako po liftingu. Na farebné podnety reaguje pleť aj oči. Dokonca sa zmenia črty tváre, vyzerá plnšia, hranatejšia, brada či nos pôsobia výraznejšie alebo naopak ….

Na to, aby to človek videl spoľahlivo, treba mať cit pre farby a vycvičené oči. Aj barysta rozozná presne chute kávy a vy len cítite či vám chutí alebo nie. Sem tam postrehnete nejakú príchuť. Človek, ktorý sa živí tým, že privoniava k parfumom, parfumista, musí mať veľmi dobrý nos! Farebný typológ musí mať dobrý cit pre rozoznávanie farieb a odtieňov, vnímanie drobných zmien. Okrem fyzickej dispozície sa musí v tých farbách a odtieňoch vyznať. Počas farebnej analýzy sa bežne testuje najmenej niekoľko desiatok až 180 farebných odtieňov. Čo ich spája do skupín a ako, vy netušíte, to vie odborník.

3.Pokiaľ má klientka farbené vlasy, je potrebné ich zakryť, aby neovplyvňovali farebný dojem.

4. Šatková metóda. K tvári prikladám farebné látky rôznych odtieňov a pozorujem zmeny na pleti, v očiach, optickom vzhľade tváre. Pozerám sa nielen ja, ale aj klientka. Ak vysvetlím a ukážem na čo sa sústrediť a AKO sa pozerať, zrazu vidí čo si predtým vôbec nevšimla.

5. Ešte pred začiatkom analýzy preberieme farebnú teóriu a názorne vysvetlím a ukážem rôzne typy farieb, vlastnosti farieb. Klientka mi ukáže farby, ktoré sa jej osobne páčia. Je dôležité, aby klientka pochopila vlastnosti farieb a čo je pre ňu dôležité. Samozrejme v zjednodušenom vysvetlení.

6. Dôležitosť vlastnej skúsenosti s farbami. Postupne ukazujem nielen vhodnosť farieb pri tvári, ale aj príklad čo sa k nim dá skombinovať a a imitujem látkou sukňu, svetrík či  blúzku. Tak klientka hneď pekne vidí celkový dojem a môže načerpať inšpiráciu pre svoje odievanie.

7. Postupne prejdeme všetky farby, hlavne tie obľúbené , ale aj tie, ktoré zatiaľ nevyskúšala. Veľakrát sú ženy veľmi prekvapené ako dobre vyzerajú vo farbách, na ktoré by ani nepozreli. Zrazu sa im rozsvieti v hlave a spomenú si na tú nenosenú blúzku doma. Pomôžem vysvetliť a pomenovať, prečo ju nikdy nenosili.

8. Ak pozorujete farby odevov bežne v obchode, neviete ich rozdeliť. Skúšate a pozeráte či vám to pristane alebo nie. No skúšate napríklad vínovočervenú a zase si kúpite až v poradí 6- ty pulóver tohto odtieňa, lebo raz ste to skúsili, a okolie to priaznivo ohodnotilo. Netušíte však aké množstvo ďalších farieb by vám možno pristalo lepšie. Skúšate tmavomodrú blúzku a zdá sa vám, že niečo vás ruší. Ale vy neviete čo to je. Materiál, niektorá vlastnosť farebného odtieňa? Neviete to posúdiť. Neviete abstrahovať vlastnosti farby a povedať čo obsahuje. Môžete snažiť koľko chcete, proste neviete. Neviete odlíšiť tie vlastnosti vo farbách a vlastne ani neviete čo znamenajú. Niečo si predstavujete pod slovami, ktoré ste niekde počuli alebo čítali, ale nikde nie je ukážka čo presne to znamená. Pri farebnej typológii sa dozviete, aké typy farieb vám pristanú a hlavne – uvidíte ako vyzerajú! Ako vyzerá koktail farebných komponentov namiešaný do vašich farebných odtieňov. Vzorkovník si odnesiete so sebou. A v hlave aj pochopenie, že nemusíte hľadať presné odtiene zo vzorkovníka. Ten je len pomôckou pri nákupoch. Vy sa naučíte ako spoznáte tie pravé odtiene.

9. Na to aby klientka vedela na čo sa pri nákupe zamerať dostane inštrukcie a farebnú kartičku, kde sú ukážky najlepších farieb . Rôzne – od tých najsvetlejších po najtmavšie, ktoré môže nosiť. Dostane vysvetlené konkrétne pre seba ( nie farebný typ), ale Klaudiu Príkladnú, akej farby si má kúpiť nohavice, sukne, kostýmy, kabáty, svetre, saká , tričká, pulóvre…aby sa to hodilo do práce, na jej postavu – no a samozrejme aby sa jej to páčilo. Pretože nikdo nebude nosiť to, čo preňho nie je estetické a príjemné.

10. Všetko je vymyslené tak, aby sa jej farby ľahko kombinovali.

11. Po absolvovaní farebnej typológie už vie, čo jej pristane a vie to pomenovať, nájsť v obchode a odlíšiť od ostatných farieb. Nakupovanie sa z nočnej mory zmení na radosť a pôžitok.

12. A to najdôležitejšie pre všetkých –vychutnáva si radosť z komplimentov v nových farbách, zrazu vyzerá mladšia, krajšia, alebo štíhlejšia. S farbami sa dá čarovať, optické ilúzie predstihnú všetky očakávania!

13. Color surgery!

Zmena vizáže, premena imidžu s farebnou typológiou

Fotografie Kristíny z Premeny imidzu v City Lady, Televízia Bratislava

Už dva roky televízne Premeny imidžu pre Televíziu Bratislava. http://www.vizazista.sk/media-referencie.html

Kristína je farebný typ Jasná zima, tlmená šedá jej tvári nelichotí. Je síce studená, ale fádna. Tlmenosť jej tvári nepristane. V kontrastnom ladení a jasných studených farbách pri tvári sa jej pleť javí čistejšia, oči žiarivejšie, a celkovo vyzerá výrazne a atraktívne. Azurovomodré sako jasného odtieňa s bielym tričkom Kristínu rozžiarilo, tak ako aj ďalšie vhodné farby z jej farebnej palety.