Viete o tom, páni, že dôležitou súčasťou vášho imidžu je okrem oblečenia, topánok, účesu, manikúry aj dokonale oholená pleť na tvári? My ženy o tom vieme svoje. Pri nežných dotykoch v kontakte s vašou tvárou oceníme vašu hladkú pokožku, pretože zle oholená tvár našu jemnú pleť podráždi. Muž so strniskom môže byť šarmantný na fotografii, ale doma máme radšej vašu kultivovanejšiu podobu. Viete ako sa správne oholiť?

Spýtala som sa za vás odborníkov,  ako docieliť dokonalé oholenie.

V tomto príspevku si vám dovoľujeme predstaviť zopár rád ako sa správne oholiť a ktoré prípravky sú vhodné pre zvlášť citlivú pokožku so sklonom k začervenaniu alebo pre hrubé a nepoddajné fúzy.

Prvá otázka, ktorá vám iste pri holení napadne je, čo mám zvoliť na dokonalé hladké oholenie – žiletku, strojček či britvu?

Oholená a hladká tvár je pre mužov symbolom elegancie už celé stáročia. V minulosti a v niektorých krajinách aj dnes si páni nechávali a nechávajú upravovať svoju tvár britvou v kresle holiča. Na Slovensku sa v súčasnosti začínajú objavovať tiež prvé holičstvá, kde vás dokážu dokonale nahladko oholiť britvou a spraviť z holenia príjemný rituál, pri ktorom aj zrelaxujete.

Avšak pre holenie doma alebo na cestách väčšina pánov volí klasickú žiletku alebo elektrický strojček. Keďže každému vyhovuje iný typ holenia, rozhodnutie závisí len od vás a vašej pleti. Aktuálne náš trh ponúka široký výber od klasických holiacich strojčekov so žiletkami až po moderné elektrické. Nie každý druh je však vhodný pre každý typ pleti či fúzov. Ako sa teda medzi nimi zorientovať?

Strojček verzus žiletka

Pri rozhodovaní sa medzi klasickým mokrým holením a šikovným elektrickým pomocníkom môže zohrávať niekedy dôležitú úlohu aj cena. Kvalitné holiace strojčeky vašu peňaženku odľahčia o dvesto eur a viac, čo z nich robí pomerne vysokú vstupnú investíciu. Navyše, jednotlivé frézky takisto nevydržia večne a po istom čase používania a opotrebenia ich treba vymeniť. Šetriť sa dá jedine na pene alebo mydle, ktoré pri suchom holení nie sú potrebné. Oproti tomu je žiletkový pomocník oveľa dostupnejší. Vo všeobecností však platí, že do jednorazových žiletiek sa príliš investovať nevypláca. Je výhodnejšie vybrať si manuálny holiaci strojček konkrétnej značky a následne už len vymieňať hlavice.

Dohladka jedine so žiletkou

Ak túžite po pleti jemnej ako pokožka bábätka, žiletka je pre vás to pravé. Oholená tvár vám navyše dlhšie vydrží bez pocitu strniska a chĺpky len málokedy zarastajú do pokožky. Vo všeobecností platí, že čím viac čepieľok na hlavici použijete, tým bude oholenie hladšie. Hlavica by mala byť mierne pohyblivá, aby sa dokonale prispôsobila kontúram tváre. S používaním manuálneho holiaceho strojčeka sa však spájajú aj nevýhody:

  • nutnosť peny, mydla alebo gélu – bez týchto kozmetických prípravkov holenie nie je možné
  • mokré holenie – musíte sa holiť vždy pri umývadle v kúpeľni, najlepšie s použitím teplej vody
  • riziko poranenia – pri nedostatočnej opatrnosti a zlej technike hrozí poranenie
  • podráždená pokožka – niektorým pánom holenie žiletkou spôsobuje vyrážky, a preto je pre ich pleť absolútne nevhodná

 Ako sa správne oholiť žiletkou

Holenie žiletkou vyžaduje určitý cvik. Navyše aj pokožka potrebuje istý čas, aby si zvykla na holenie. Keď začínate, je dobré riadiť sa inštrukciami: navlhčite porast, najlepšie teplou vodou a dôkladne namydlite štetcom na holenie. Čím dlhšie mydlíte porast, tým ľahšie a jemnejšie ho oholíte. Je vhodné použiť účinné hydratačné krémy na holenie alebo mydlá, nakoľko tieto umožňujú hladké oholenie. Uistite sa, že hlava a držadlo strojčeka sú pevne spojené. Začnite s holením. Držte holiaci strojček v uhle cca 30° k pokožke. Začnite s holením líc, používajte jemný tlak. Vždy sa hoľte v smere rastu chĺpkov. Keď si holíte krk, natiahnite si pokožku pevne voľnou rukou. Pozor, na ňom vám môže rásť ochlpenie v opačnom smere ako na tvári. Nenechajte sa odradiť malými rankami a škrabancami. Ako náhle získate v holení prax, drobné poranenia sa budú stávať čoraz zriedkavejšie. Ak sa vám podarí aj porezať, na trhu sú k dispozícii zastavovače drobného krvácania po holení, ktoré drobné ranky ihneď dezinfikujú, ošetria a zastavia krvácanie.

Pre dokonalé oholenie je potrebné vybrať si  aj vhodný holiaci gél, penu či mydlo. Vo všeobecnosti sa odporúča, aby obsahovali vitamín A a výťažky z Aloe Vera. Ak sú kombinované so zeleným čajom sú špeciálne určené pre veľmi citlivú pokožku. Peny a mydlá s obsahom výťažkov zo santalového dreva a bambuckého masla sú vhodné zasa pre výnimočne suchú pokožku, zjemňujú a zmäkčujú fúzy, čím poskytujú po holení pocit hebkosti. Pre tých pánov, ktorí majú radi pocit sviežosti, odporúčame peny a mydlá s obsahom eukalyptu a mentolu.

Nezabúdajte, že aj po holení potrebuje vaša pleť starostlivosť. Existujú aj špeciálne prípravky po holení, ale v celku postačí aj upokojujúci hydratačný krém, ktorý nanášajte po každom holení tváre a krku. Po holení vynechajte prípravky obsahujúce alkohol, pretože pokožku zbytočne vysušia.

Holiaci strojček prináša pohodlie

Elektrický holiaci strojček bol navrhnutý tak, aby ho páni mohli používať kdekoľvek a kedykoľvek. Pri holení až 90% strniska padá do zbernej nádobky, a teda nehrozí zašpinenie oblečenia. Je ideálny pri častom cestovaní, kedy dôležitú úlohu zohráva aj možnosť napájania. Baterkové strojčeky sú v podstate prežitkom, v súčasnosti prvé husle hrajú akumulátorové. Ešte stále sa však vyrábajú aj tie s napájaním do siete, ktoré bývajú spravidla lacnejšie. Pri tomto type holenia platí, že pokožka nikdy nie je taká hladká ako pri oholení žiletkou a strnisko oveľa rýchlejšie dorastá. Na trhu medzi sebou súperia dva hlavné typy – rotačný a planžetový.

Rotačný strojček pre poriadnych chlapov?

Rotačné strojčeky sú ideálne pre tých pánov, ktorí zápasia s hrubšími, vlnitými, prípadne dlhšími fúzmi (dvojdňové strnisko). Tri rotačné disky vďaka otáčavému pohybu dokonale kopírujú zakrivenia tváre a uľahčujú holenie aj na ťažšie dostupných miestach ako krk a brada. Pred použitím rotačného strojčeka sa radšej neumývajte, pretože čím je tvár suchšia, tým ľahšie sa zachytia chĺpky. Strojčekom pohybujte po tvári krúžením.

Planžety zabezpečia presnosť

Planžetové holiace strojčeky sú obľúbené u pánov s jemnejšími fúzmi, predovšetkým na úpravu oblasti nad hornou perou a na brade. Vlastnosti planžety totiž umožňujú pomerne precízne zastrihnutie na cielenom mieste. Holenie je síce zdĺhavejšie, ale hladšie. Strojčekom pohybujte po tvári s miernym tlakom v smere alebo v protismere rastu chĺpkov.

Údržba predlžuje životnosť

Akýkoľvek holiaci strojček treba po každom holení vyčistiť a nechať vysušiť, aby slúžil čo najdlhšie. Pri elektrických holiacich strojčekoch použite buď kefku, ktorá je súčasťou balenia alebo tečúcu vodu, ak máte do činenia s umývateľným typom. Novšie modely v sebe zahŕňajú funkciu samočistenia – po odložení sa automaticky dobijú aj vyčistia.

Ak sa chcete o svete holenia a starostlivosti o muža dozvedieť omnoho viac (tipy, rady, videá), prípadne si zadovážiť konkrétny strojček (klasický alebo elektrický), štetec či prípravky na holenie vhodné pre všetky typy pleti, navštívte stránku www.holenie.com.

Chcete dobre  vyzerať? Presadiť sa v živote a užívať si život o akom snívate?

K úspešnému vzhľadu patrí nielen dobre oholená tvár. Vyznáte sa v pánskej móde? Ako sa dobre obliecť a skvele vyzerať sa dozviete tu: vizazista.sk/muzi/

Čítajte ďalej a dozviete sa ako je pre muža dôležitý výber farieb, štýlu, dobrých strihov. Ako vám upravený vzhľad pomôže docieliť svoje ciele v živote, v biznise aj u žien.