Nový farebný typ TLMENÝ chladný – Tlmená zima je v mojom systéme jemnejšou verziou tmavej zimy. Pre niektoré ženy zimného typu sú ostré hlboké zimné farby s menším množstvom čiernej príliš výrazné. Potrebujú trošku „odľahčenejšiu“ verziu a viac tlmenosti. Vo farbách šedú alebo čiernu. Kým Tmavá zima má v palete všetky chladné odtiene skupiny shades, pre tlmený zimný typ sú niektoré odtiene príliš ostré, alebo naopak pritmavé. Tlmená zima je chladná, má menej výrazné farby, tmavé a tlmené.

Podtón, teplota farebných tónov (hue): chladné

Svetlosť/tmavosť (value): tmavšie, ale nie ultra tmavé. Stredne tmavé bez evidentnej zašedlosti.

Jas/tlmenosť (chroma): viac intenzívne, chladné tlmené odtiene zo skupiny tones, vybrané shades

Dôležité pre tlmený zimný typ je hlavne chlad farieb pri tvári v kombinácii s tlmenosťou. Je to niečo medzi zimou a letom. Kým typické Tmavé leto sa dá označiť ako „leto do jesene“, Tmavá zima je „zima do leta“.  Vy si však nemusíte lámať hlavu s názvoslovím, to podstatné je vedieť, aké farby vám pristanú, ako ich identifikovať a vidieť na farebnici ako vaše farby vyzerajú.

Vhodné farby

TLMENÁ ZIMA – tlmené, chladné odtiene. Stredne tmavé a mierne tmavé.

Najväčšou pohromou pre tlmené zimné typy sú teplé jasné farby jarnej palety.

Tlmené farby zimy treba vedieť vhodne kombinovať, aby váš vzhľad nebol fádny. Ako na to sa naučíte pri konzultácii Farebná typológia a náročnejšie kombinovanie pri konzultácii Kombinovanie farieb.

Na začiatok vám však celkom iste budú vyhovovať jednoduchšie spôsoby a oceníte súbor paletiek k tvári a od tváre, ktorý vám uľahčí rozhodovanie, akú farbu si na aký kus odevu kúpiť. Farby sú navzájom zladené, takže ich skombinujete veľmi ľahko.

Samozrejme k tomu dostanete i odporučenie na farby bižutérie, doplnkov, obuvi , kabeliek…

Celebrity tlmeného chladného typu – Tlmená zima

Príklady tlmeného zimného typu zo sveta slávnych je uviesť ťažšie, pretože tento typ je nový aj v zahraničných typológiách. Naviac, v zahraničných typológiách nie je Tmavé leto, len rozdelenie tlmeného letného typu na dva podtypy – svetlejší a tmavší. To sa farebne prekrýva s mojimi troma letnými typmi – Tlmené leto svetlé, Tlmené leto a Tmavé leto. Ako príklad Tlmenej zimy sa uvádza Jennifer Garner, ktorá u mňa predstavuje Tmavé leto. Ako Tlmenú zimu k mojej farebnej palete sa dá tipovať Ginefer Goodwin. Uvádzanie celebrít ako príkladov farebného typu je vždy len odhad z fotografií a typológovia sa pri ich zaraďovaní nezhodujú.

Dôležité však nie je správne a presne určiť farebný typ celebrity, ale správne určiť farby, ktoré pristanú vám osobne. A k tomu je potrebné vaša tvár pri dobrom dennom svetle, výbava farebných šatiek alebo látok v potrebných odtieňov na testovanie, know – how v hlave typologičky a tiež jasnozrivé oko pri pohľade na farby a vašu tvár. A skúsenosti. Posledné považujem po 12 rokoch za nesmierne dôležité, pretože po kurze farebnej typológie sa ešte nikto majstrom nestane. K tomu je potrebné viac, ako sa naučiť základy.

K zvládnutiu akéhokoľvek oboru ľudskej činnosti na úrovni, ktorá človeka posúva úplne do iných dimenzií je vraj potrebné 10.000 hodín. (pozri pravidlo 10.00 hodín alebo 10 rokov). Nuž, môžem potvrdiť, že za 12 rokov praxe je môj pohľad na farebnú typológiu a farby celkom iný ako na začiatku.

Pozrite si aj inšpiráciu pre Tlmenú zima na Pinterest.