Jesenné farebné typy sú charakteristické svojím teplým červeným podtónom vo farbách, typickou farebnosťou jesennej prírody. Ich vlasy sú svetlé zlatisté medené blond, jahodové blond, ryšavé, stredne a tmavo plavé s teplým podtónom, teplé hnedé, tmavšie medené, gaštanovohnedé.

Oči jesenných typov bývajú svetlomodré, jantárové, oceľovomodré, svetlozelené, olivovozelené, zlatohnedé, aj tmavohnedé. Pleť môže byť ultra svetlá, farby šampanského, ale i zlatisto béžová a zlatohnedá. Charakteristický pre všetky jesenné farebné typy je teplý podtón pleti. Pleť je svetlá (u Európaniek) ale aj tmavšia.

Jesenné typy  môžu byť svetlé, tmavé, jasnejšie alebo viac tlmené, žiarivé aj výrazne teplé. Odlišujú sa intenzitou farebnosti, sýtosťou i jasom /tlmenosťou.

Farebné škály pre jesenné typy (pôvodne Svetlá/Tlmená, Tmavá, Žiarivá jeseň) som rozdelila na 6 farebných okruhov: Svetlá jeseň, Tlmená jeseň, Tmavá jeseň, „Jasná“ jeseň, „Žiarivá“ jeseň, Teplá jeseň. Každá zo šiestich jesenných farebných skupín má iné farebné  odtiene.

Jesenných farebných typov, alebo skôr farebných skupín je teda šesť. Majú odlišné zostavy farieb k tvári a od tváre. Väčší počet typov pamätá aj na tie z vás, na ktoré predtým žiadna škála presne nepasovala. Jesenný typ nie je iba jeden, preto rozdelenie podľa teórie ročných období len na štyri farebné typy – jar, leto, jeseň a zima nestačilo. Niektorému jesennému typu pristanú k tvári svetlé tlmené teplé farby, inému tmavé teplé farby a ďalšiemu stredne tmavé teplé farby. Niektoré jesenné typy sú viac, iné menej tlmené. 

Jesenná škála farieb je teplá, v bohatom rozpätí farieb od svetlých tlmených pastelov cez výrazné, živo pôsobiace teplé farby až po tmavé odtiene, akou je napríklad baklažánová.

Jesenných typov nie je u nás veľa, ale ich farby často môžu používať aj letné či jarné typy, takže farebničku s vybranými jesennými farbami si môžete odniesť, aj keď nie ste jesenný typ.

Pre jesenné typy je všeobecne teplota farieb viac dôležitá ako pre jarné typy a len máloktoré si môžu dovoliť pridať k svojej škále aj studené odtiene. Sú to najmä tlmené a tmavé jesenné typy, odtiene fialovej a modrej, kde je najviac možné siahať aj po viac chladnejších alebo pomerne neutrálnych tónoch.

Základnou farbou jesenných typov je červená a oranžová.

Nemusí byť obsiahnutá len v ich pigmentoch. Je obsiahnutá aj vo farbách, ktoré im pristanú. Červené, zelené, fialové, hnedé, aj modré odtiene jarných typov sú oteplené prímesou žltej, oranžovej alebo červenej. Typická pravá jeseň – Teplá jeseň pôsobí zlatisto a hrejivo.

V bytoch sa k jesenným farbám hodia skvele rustikálne štýly, v odievaní môžete vsadiť na etno alebo bohaté vrstvené siluety, štruktúrované materiály. Prírodné farby ako hnedá, zelená, šedá a prírodná biela sú typické pre prirodzený štýl. V jesenných farbách môže byť samozrejme aj elegantný, či športovo-elegantný štýl vašich odevov, záleží od postavy a vašej osobnosti, čo sa k vám hodí.

Farby jesene sú pestré. Vyblednuté a tlmené odtiene listov, trávy a pestré farby ovocia a zeleniny, červenohnedej zeme, kvetov, listov stromov.

Výber konkrétnych odtieňov z mojej bohatej databázy farieb pre jednotlivé typy, resp. pre každú klientku je individuálny – niečo je spoločné, základ farebného typu, ale ďalšie farby sa doladia podľa výšky a typu postavy, profesie, osobnosti, podľa toho čo sa vám páči a pristane vám najlepšie.

foto Julianne Moore , teplá jeseň.

Jesenné farebné typy

Svetlá jeseň (Light Autumn Soft)

Svetlý jesenný typ je z jesenných typov najsvetlejší a jeho farebnosť je svetlá, teplá a mierne tlmená.

Svetlá jeseň je najsvetlejším jesenným typom, pristanú jej tie najsvetlejšie jesenné odtiene.  Najlepšie vyzerá práve v ľahších tlmených odtieňoch teplej palety.

Farebný typ Svetlá jeseň je vizuálne napríklad Ashley Olsen (foto by David Shankbone) . Jej farebnosť je jemná a teplá, zároveň tlmená. Tento typ máva často vlasy v medových odtieňoch blond alebo svetlé blond medené.

Svetlá jeseň pripomína svetlosťou jarné typy, jej škála je podobná, ale jej odtiene sú na rozdiel od jarných škál mierne tlmené.  Typický je odtieň Margarita – svetlá, mierne tlmená žltozelená.

Pristanú jej farby svetlé, teplé a tlmené, napríklad ecru, žltozelená Margarita, svetlá khaki, svetlá tlmená aqua, svetlá tekvicová, svetlá terakota, tan – žltobéžová, tlmená broskyňová, camel, svetlá slivková.

Výber pre účely článku je čisto náhodný len pre ilustračné účely a nie je reprezentatívnym výberom tohto typu. Informácie o vašich odtieňoch dostanete pri konzultácii – farebnej typológii.

Tlmená jeseň (Soft Autumn)

Tlmený jesenný typ je typ, ktorému pristanú teplé tlmené odtiene v strednej intenzite tmavosti. 

Tento farebný typ nie je farebne ani tmavý ani svetlý a dominantná je práve tlmenosť. Je najviac tlmeným jesenným typom.

Býva často zamieňaný za iné farebné typy, najčastejšie letný. Vo verejnosti panuje mylná predstava, že jesenné typy sú len  červenovlásky, alebo ženy s tmavohnedými vlasmi a očami. Farebný typ Tlmená jeseň má pomerne neutrálny, viac teplý podtón v pleti, očiach i vlasoch a pristanú mu teplé tlmené farby, nie tmavé ani vyslovene bledé. Rozsah farebnej škály je individuálny, od svetlejších odtieňov až po mierne tmavšie farby.

Tlmená jeseň je svetlejšia ako tmavá jeseň, ale tmavšia ako svetlá jeseň. Tlmené jesenné typy si k svojej farebnej škále môžu obvykle pridať i niektoré vybrané studené odtiene.

Pásmo farebnosti tohto farebného typu je stredné, ani svetlé, ani tmavé. V tejto škále sú farby ako slnečnicová, ružová lístia stromov, sýta tlmená broskyňová, brusnicová, slivkovofialová, čučoriedková, khaki/olive, tan, antracit.

Príklad zo známych osobností tlmeného jesenného  typu, Soft Autumn:
Drew Barrymore by David Shankbone

Tmavá jeseň (Deep Autumn)

Tmavý jesenný typ je najtmavším jesenným typom.  Tmavá jeseň má najčastejšie hnedé oči aj vlasy. Vlasy sú s teplými odleskami, najčastejšie v sýtej medenej, gaštanovohnedej alebo teplej hnedej farbe.

Tmavá jeseň je farebným typom, ktorý pripomína Tmavé leto, alebo zimné typy, preto sú i často zamieňané. Známe ženy tmavého jesenného typu sú Natalie Portman, Emma Watson, Ashley Green.

Tmavým jesenným typom pristanú odtiene sýtych tlmených teplých farieb, aj tmavé odtiene. Napríklad tmavá petrolejová, baklažánová, gaštanovohnedá, tmavá machovozelená, černicová.

Na rozdiel od teplého jesenného typu si tmavý jesenný môže pridať k svojej teplej škále odtieňov aj niektoré studené farby, napríklad uhľovočiernu, námornícku modrú.  

Jasná jeseň (Clear Autumn)

jasná jeseňje jesenný typ ktorý je z jesenných typov najviac jasný.  Odtiene jasnej jesene sú pudrové a len mierne tlmené.

Posudzovanie celebrít len podľa fotografií je zradné, pretože len na nenalíčenej tvári a dennom osvetlení, alebo so špeciálnou žiarovkou sa dá reálne posúdiť farebnosť človeka. Nalíčená a s vhodným osvetlením a postprodukciou fotografie bude každá žena i vo farbe ktorá jej inak nepristane vyzerať mätúco. Preto sa aj v názoroch na príklady farebných typov typológovia veľmi často nezhodnú, sú to len a len odhady. Navyše názvy farebných typov sú v rôznych typológiách odlišné a odlišná je i škála farieb farebného typu.

Pri farebnej typológii sa skúma individuálna farebnosť nenalíčenej tváre s farebnými podnetmi a podľa toho sa dá odborne zistiť farebný typ s prislúchajúcou farebnou škálou, ktorá je v každom systéme iná.

Žiarivá jeseň (Bright Autumn)

Žiarivá jeseň má v palete výrazné sýte alebo aj žiarivé farby. Na rozdiel od viac tlmených typov jesene (Svetlá tlmená jeseň, Tlmená jeseň, Tmavá  jeseň) sú najlepšie farby tohto typu len málo tlmené sýte  odtiene z jesenných farieb i niektoré sýte z jarnej palety. Sýte a takmer čisté, len mierne tlmené tóny, napríklad jedovatá žltozelená tomuto typu zvlášť pristanú. Jeseň hýriaca farbami sa doplní tlmenými odtieňmi.

Teplá jeseň (Warm Autumn)

Jahodová blond, ryšavé vlasy, medené, výrazne červené, gaštanové. Oči teplého jesenného typu môžu byť zelené, zelenomodré, orieškové, topásové.

Teplá jeseň je typom výrazne teplým, s evidentne teplými pigmentami v pleti, očiach a vlasoch.

Marcia Crosss, Julianne Moore, http://www.flickr.com/photos/26230969@N08/3917388147/

Linsay Lohan, Sarah Ferguson, Isla Fischer.

Teplý jesenný typ je pravou jeseňou, pristanú mu všetky nádherné teplé odtiene jesene. Karamelová, teracota, olivová, kari, hrdzavá, karmínová, paradajková, bamboo… Horčicová robí iné typy mdlými, ale pre teplú jeseň je jednou z najlepších farieb. Teplá olivovozelená je typickou jesennou farbou a teplej jeseni znamenite pristane.

Dôležité pri výbere farieb nie je len zistenie k akému farebnému typu patríte, ale aby ste pochopili farebnú teóriu, naučili sa farby a ich odtiene rozoznávať.

Ja učím i to, akú otázku si položiť pri vstupe do obchodu. S mojimi radami hravo nájdete svoje farby, nebudete strácať čas pri kusoch, ktoré nemá zmysel bližšie skúmať. Moje klientky mi potvrdzujú, že po absolvovaní farebného poradenstva je nakupovanie ľahké – už od dverí vidia čo áno a čo nie. Tešia sa aj z pozornosti a komplimentov svojich známych a priateľov.