Farebný typ ŽIARIVÝ môže byť teplý i studený. Žiarivá jar (Heather Hraham) je teplý žiarivý typ, Žiarivá zima (Oprah Winfrey) je chladný žiarivý farebný typ. Rozdiel medzi nimi je v teplote odtieňov. Žiarivá zima je teda chladný žiarivý farebný typ.

Podtón, teplota farebných tónov (hue): chladný až neutrálny

Svetlosť/tmavosť (value): svetlé, stredne tmavé výrazné farby

Jas/tlmenosť (chroma): sýte, čisté chladné odtiene zo skupiny hues a výraznejšie jasné chladné farby zo skupiny tints

ŽIARIVÁ ZIMA  má sýte chladné až neutrálne farby.  Ich spoločným znakom je pestrá veselá živá farebnosť.  Takto intenzívne živé odtiene nájdeme v prírode v exotických krajinách, najmä vo farbách kvetov.

Keď sa pozriete na základnú farebnú škálu Žiarivej zimy a pestrý kvet vzácnej ruže na fotografii, vidíte tu podobnosť farieb.

Len ženy žiarivých typov unesú takto výraznú farebnosť. Samozrejme, intenzívne sýte farby nemusia nosiť od hlavy po päty, to dôležité je, aby ich mali pri tvári, hlavne na topoch.

Žiarivá zima má naviac vysoký kontrast, takže k týmto výrazným, sýtym farbám si pridá tmavé farby zimnej škály a tak nebude vôbec pôsobiť krikľavo. Ženy žiarivého zimného typu majú tmavšiu pleť, aj Európanky. Výrazné farby na nich nevyzerajú vôbec preplácane, ich farebnosť to unesie a naopak – v žiarivých a sýtych farbách žiari aj ich tvár.

VHODNÉ FARBY

Vhodné farby pre chladné žiarivé farebné typy sú teda:

žiarivé, sýte a intenzívne

chladné až neutrálne

V niektorých typológiách je tento zimný typ spolu s Jasnou zimou nazývaný spoločne Kontrastná zima. Farby v škále „kontrastnej zimy“ sú dosť odlišné vo svojej sýtosti. Takáto skupina je príliš široká a málokedy jednej žene pristane v celej svojej rôznorodosti.

Pre ženy Jasnej zimy sú maximálne sýte a žiarivé odtiene predsa len priveľa a lepšie im pristanú jasné farby v dosť výraznej, ale predsa len o čosi jemnejšej podobe.

Chceli by ste vedieť, či tieto farby pristanú i vám a ako ich nosiť a kombinovať?

Prihláste sa na konzultáciu Chytrá farebná typológia, kde sa dozviete viac.

Žiarivá kontrastná zimaFarby a inšpiráciu pre túto farebnú skupinu nájdete na Pinterest v boarde Radiant Winter.

Žiarivá zima a Žiarivá jar si môžu niektoré farby požičiavať a niektoré – tie teplotne neutrálne majú spoločné. Pre tieto farebné typy je najviac dôležitá intenzita, sýtosť pigmentov, žiarivosť a až potom teplota.

Stupeň chladnosti je individuálny a preto bezpečná voľba je škála chladných až neutrálnych farieb.