Farebný typ TMAVÝ CHLADNÝ  môže byť mierne tmavší letný alebo viac tmavý zimný. Najviac tmavý zo všetkých typov a chladný typ je Tmavá zima.

Farebný typ TMAVÝ môže byť teplý i studený. Tmavé leto, Tmavá zima sú neutrálne až chladné. Na opačnú stranu od neutrálnej teploty farieb je farebná škála Tmavej jesene.

Podtón, teplota farebných tónov (undertone, hue): chladné až neutrálne

Jas/tlmenosť (clarity, chroma): intenzívne, sýte hlboké odtiene zo zo skupiny shades lomené čiernou. Na vzhľad výrazné, živé farby, ale nie svietivé ako u Bright Winter. Žiarivosť týchto intenzívnych farieb je mierne utlmená čiernou prímesou. Farby sú ostré, výrazné. Ako také farby vyzerajú, vidíte na obrázku vpravo. S väčším množstvom čiernej sú tmavé.

Svetlosť/tmavosť (value): intenzívne, pomerne živo pôsobiace shades len s malým množstvom čiernej prímesy až po tmavé. Tmavšie až ultra tmavé.

Dôležité pre tmavý typ je to, aby farby pri tvári neboli bledé. Najdôležitejšia vlastnosť je teda vyššia hĺbka farby, intenzita pigmentov s prídavkom čiernej. Preto si niektoré ženy tohto typu môžu k svojim zimným farbám pridať aj vybrané mierne teplejšie odtiene, ak sú tmavé. Nesmú byť teplé, len neutrálnej teploty. Vyslovene teplé jesenné tóny ako bordová, olivová sú pre tmavú zimu nevhodné. Citlivá na odtiene je hlavne červená a zelená farba. Fialovú a modrú aj zima znesie v neutrálnych podobách.

Bledé, nevýrazné farby tento typ žien urobia chorľavé, staršie, fľakaté. Ich výrazné sýte a tmavé sfarbenie potrebuje adekvátne výrazné odtiene. Nie krikľavé ako u žiarivej zimy, ale dostatočne intenzívne s dotykom čiernej na jemné stlmenie alebo tmavšie farebné tóny.

Najväčšou pohromou sú pre ženy tmavej zimy pastelové teplé alebo svetlé a tlmené farby jesene. Teda opak toho čo potrebujú – opačná teplota, namiesto chladu teplé farby. Namiesto sýtosti nízka sýtosť, intenzita farieb. Aj krásne herečky vyzerajú v takýchto šatách mdlo a nezdravo.

Všetky zimné typy sú studené, teplá zima neexistuje. Miera teploty však môže kolísať na stupnici od ultra chladných tónov (Chladná zima) po neutrálne pásmo a niektoré zimné typy si môžu k svojej palete pridať aj neutrálne až mierne teplé farby. Podmienkou je, že musia spĺňať ďalšie kritériá požadovanej farebnosti. (Napríklad vysokú sýtosť a žiarivosť, u žiarivej zimy).

Celebrity tmavého chladného typu – Tmavá zima

Príklady tmavého zimného typu zo sveta slávnych: Kim Kardashian, Anne Hathaway, Jaime Murray

Nasledovať v obliekaní celebrity podľa farebnej typológie nie je užitočné, pretože hviezdy jednak často menia svoj imidž a často vôbec nenosia svoje najlepšie farby.

Príliš často vidieť ženy tmavého typu so zosvetlenými vlasmi v bledých outfitoch, v úplne nevhodnej farebnosti. Až sa človek diví, že tie celebrity nevnímajú ako si tým škodia. Nuž, ale zaslepenosť peknou farbou šiat zatemní rozum a úsudok a žena si tak vyberie to, čo jej vôbec nepristane. Nevidí to, lebo to nechce vidieť.

Vybrali ste si aj vy niekedy pekné šaty či blúzku, v ktorej ste i nejako cítili, že to nie je ono, ale nedokázali ste odolať? Povedali ste si – veď sa trošku primaľujem a bude to dobré?

Pozrite si aj tipy pre Tmavú zimu na PINTEREST. Na Pintereste sa môžete inšpirovať farbami, farebnými kombináciami, a aj jednotlivými kúskami pre nákup vášho šatníka.

Nájdete tu aj vhodné farby vlasov.

 

Vaše romantické, dramatické, formálne, relaxačné, energizujúce, upokojujúce farby

 

Viete ktoré farby si vybrať na romantické chvíle, ktoré na pracovný pohovor alebo prezentáciu? V ktorých budete vyzerať dobre a cítiť sa uvoľnene pri oddychu?

Ktorá farba vám ráno dodá potrebnú energiu keď sa necítite najlepšie?