Jarné farebné typy sú charakteristické svojím teplým, žltým podtónom vo farbách pleti, očí i vlasov. Ich vlasy sú od svetlých jemných zlatistých blond až po najsvetlejšie hnedé pripomínajúce farbu lesného medu, zlatohnedé. Odlišujú sa intenzitou farebnosti, sýtosťou i jasom, žiarivosťou.

Všetky jarné farby sú svetlé, ich farebnosť je po stredne tmavé, len mierne tmavšie farby (napr. zlatohnedá, svetlejšia námornícka). Jarné farby môžu byť pastelovo svetlé, jasné, žiarivé aj výrazne teplé pripomínajúce svetlú jeseň.

Dôležité je, že nie je iba jeden jarný typ, ale je ich viac! Svetlá jar, Jasná jar, Žiarivá jar a Teplá jar majú vo svojich farebných paletách odlišné odtiene. 

Jarná škála farieb je teplá v bohatom rozpätí farieb od jemných svetlých priezračných pastelov až po veselo žiarivé výrazné živé teplé farby.

Všetky jarné farebné typy sú teplé, pre niektoré je ale táto charakteristika menej dôležitá a k svojej teplej škále farieb si môžu pribrať i niektoré studené odtiene.

Základnou farbou jarných typov je žltá farba, tá je spoločná pre všetky jarné typy žien. Je obsiahnutá vo všetkých ich farbách. Červené, zelené, fialové, aj modré odtiene jarných typov sú oteplené prímesou žltej a pôsobia svetlo, sviežo a sú mäkké, pripomínajú kvety v jarnom období.

Jarné farebné typy majú vo svojich farbách zastúpené teplé pastely, jemné a jasné teplé farby, svieže teplé odtiene aj výraznejšie teplé odtiene až po čisté žiarivé farby, aj tlmené odtiene – béžové a hnedé, vždy s výrazne teplým tónom.Jarné farebné typy - žltá farba je obsiahnutá vo všetkých odtieňoch

Výber konkrétnych odtieňov z mojej bohatej databázy farieb pre jednotlivé typy, resp pre každú klientku je individuálny – niečo je spoločné, základ farebného typu, ale ďalšie sa doladia podľa výšky a typu postavy, profesie, osobnosti, podľa toho čo sa vám páči.

Väčšina jarných typov si môže vybrať aj z iných farebných škál doplňujúce farby šatníka, aj doplnkov. A nezabúdajte na to, že farby ďalej od tváre môžu byť aj iného charakteru ako tie k tvári!

Viete už ktoré farby a odtiene najlepšie pristanú vám osobne?

Každý človek má svoj špecifický kolorit, unikátnu farebnosť. Farby a farebná zostava pre farebný typ je ako dobre padnúca konfekcia. Ak vám sedí, vyzeráte v nej dobre.

Ak ešte stále nosíte do kabínky svetlé, tmavé, stredne tmavé, jasné, žiarivé, tlmené, teplé aj studené farby – je najvyšší čas zoznámiť sa s kolekciou vašich najlepších farieb a naučiť sa ich rozoznávať. To sa môžete naučiť len pri farebnej analýze, farebnej typológii a farebnom poradenstve. Žiadny blog, ani článok, dokonca ani populárna kniha vás to nenaučí – môžete sa len inšpirovať. Články o farebných typoch na blogoch sú na inšpiráciu, ukázanie rozmanitosti farebnosti žien.

V praxi mi často na konzultáciu prichádzajú ženy , koré sa už pokúšali “ zaradiť“, odhadnúť svoj farebný typ. Väčšinou nesprávne. Je to akoby ste sa pokúšali si podľa článkov z médií určiť zdravotnú diagnózu. Téma farieb je samozrejme jednoduchšia, ale keby ste videli odborné knihy, množstvo štúdií o farbách fyzikov, výtvarných umelcov a dizajnérov, jednoduché by vám to rozhodne nepripadalo.

Náuka o farbách je veda, nie je to jednoduchý recept na prípravu večere. Zjednodušuje sa len pre účely farebných konzultácií, asi nikoho by nezaujímal vysokoodborný výklad o vlnových dĺžkach farieb. Tému farieb treba pri výklade odľahčiť a podať jednoducho a zrozumiteľne. Farebnú typológiu prezentujem zrozumiteľným a hravým spôsobom, tak si to najlepšie zapamätáte.

Čo je farebná typológia a k čomu slúži

Farebná typológia je farebná analýza vašich pigmentov a hľadanie  farebných harmónií rôznych farieb a odtieňov s vašou pleťou, očami a vlasmi. Farby sa dajú podeliť podľa rôznych kritérií na skupiny, v ktorých sa prelínajú vlastnosti farieb v rôznych kombináciách – svetlé a teplé jasné, svetlé a teplé tlmené, svetlé a studené jasné, svetlé a studené tlmené…

Moderná farebná typológia sa dá prirovnať k šitiu na mieru. Z vopred pripravených materiálov – farebných škál s rôznymi farbami vám vyberiem podľa rôznych stupňov harmónie najviac vhodné farby a odtiene podľa vašich individuálnych parametrov.

Individuálne farebné poradenstvo je ako haute couture – je ušité len pre vás osobne, presne podľa vašich prianí a parametrov. Jednotlivé časti – farby, odtiene na rôzne kusy odevov sa skladajú do návrhu šatníka osobne pre vás.

Štyri jarné farebné typy

Svetlá jar (Light Spring)

Svetlej jari najlepšie pristanú jemné pastelové farby, malý ukážkový výber 8 odtieňov na obrázku. Svetlá jar má pochopiteľne vo svojej palete množstvo ďalších farieb, ktoré dostanete pri konzultácii – 48-81 rôznych odtieňov.

K svojej škále jarných farieb si obvykle môže pridať i niektoré jemné jasné odtiene zo studenej škály farieb, jemné letné pastely alebo ľadové zimné odtiene. Príliš výrazné žiarivé farby už tento typ farebne prebíjajú. Farebnosť je podobná letnej jemnej pastelovej škále Svetlého leta/Jemného jasného leta, len je teplá. 

Svetlá jar parí k Svetlému tonálnemu typu, dôležitá je svetlosť a jemnosť farieb. Nepristanú jej tmavé farby, tvrdé a výrazné studené farby. Farebný typ Svetlá jar je napríklad Taylor Swift, foto .

 

Jasná jar (Clear Spring)

Jasná jar je mierne výraznejší jarný farebný typ ako Svetlá jar, pristanú jej jasné veselé teplé farby nie však krikľavé. Môže si priradiť i niekoľko farieb studenej škály, svetlé jasné odtiene. Malý ukážkový výber 8 teplých odtieňov vidíte na obrázku.

 

Jasná jar a Žiarivá jar sú podobné, líšia sa však v úrovni sýtosti a hlavne jasu, žiarivosti farieb.

Kým jasnej jari pristanú o niečo jemnejšie jasné farby, žiarivá si môže dovoliť  svetlé  jemne žiarivé farby a tiež aj výrazné, sýte a žiarivé farby jarnej škály, bright colors.

Jasná jar parí k Jasnému tonálnemu typu, dôležitý je preto jas farieb, tlmené odtiene jej nepristanú. Jasná jar si môže dovoliť aj niektoré chladnejšie jasné odtiene. Ako Jasná jar je napríklad uvádzaná   Jenny McCarthy, Emilie De Ravin, foto .

CMB má kategóriu clear a bright spolu v jednom type, takže celebrity na ilustráciu môžem vybrať len odhadom. Je to „kontrastná“ jar, jasná či žiarivá jar. V mojom systéme je škála farieb presnejšie  špecifikovaná a odstupňovaná pre jasnú a žiarivú podobu jari. Jas a žiarivosť sú rozdielne stupne škály jasu, pri typológii sa presvedčíte, že hranica medzi nimi môže byť tým, čo určí či vám odtieň pristane, alebo už vás farebne prebíja. Na to, aby farba žiarila tiež nemusí byť sýta! Jasná a Žiarivá jar majú odlišné farebné škály, líšia sa v sýtosti i jase.

Žiarivá jar (Radiant Spring)

Žiarivá jar je najvýraznejšia vo farebnosti, ktorá jej pristane, jej farby sú najviac sýte. Sýte čisté teplé farby sú základom jej farebnosti. Môže nosiť  jasné a jemne žiarivé farby jarnej palety, aj  najvýraznejšie  sýte jarné farby. Malý ukážkový výber 8  odtieňov na obrázku.

Žiarivá jar parí k Žiarivému tonálnemu typu, dôležitý je preto jas, žiarivosť farieb. Nepristanú jej tmavé, ani tlmené farby, pri tvári potrebuje pestré výrazné farby.

Okrem jemnejších jasných odtieňov si môže dovoliť svetlé jemne žiarivé aj sýte a výrazné  žiarivé odtiene. Žiarivá jar parí k Žiarivému tonálnemu typu, dôležitý je preto jas/žiarivosť farieb. V praxi jarný žiarivý typ môže nosiť celkom pokojne aj jasné , aj žiarivé jarné farby.

 Teplá jar (Warm Spring)

Teplá jar je typom, ktorý pripomína jesenné typy a pristanú jej i niektoré svetlé farby z jesennej palety.  Teplému jarnému typu pristanú teplé a sýte odtiene farieb, čisté alebo len mierne tlmené. Teplá jar je často identická so Žiarivou jarou. Teplá je každá jar – teda aj jasná, svetlá, žiarivá, farebný typ Teplá jar je ale o čosi viac teplý smerom k jeseni, je oteplený nielen žltou, ale i červenou. Vlasy teplého typu sú výrazne zlatisté, alebo v jahodovej blond (červenkastej blond).

Malý ukážkový výber 8 + 8 odtieňov vhodných pre Teplú jar na obrázku.  Žltá, oranžová, oranžovočervená , zelenožltá, žltozelená a hnedé tóny, k tomu červenofialová, zelenomodrá…

Teplý jarný typ pripomína niekedy svetlý, jasný alebo žiarivý jesenný. Má vlasy v jahodovej blond, alebo v miernom nádychu svetlej blond medenej. Predstaviteľkou teplého jarného typu môže byť Aňa Geisler, tiež ale je to len odhad pre ilustráciu, pretože na typológii u tých ktorí ju uvádzajú nebola, takže pokojne môže byť svetlý jesenný jasný typ.

Typológovia uvádzajú celebrity len ako príklad, ale reálne posúdiť farebnosť a farebný typ sa dá len konzultáciou a analýzou. Môžete si všimnúť, že niektoré celebrity odhadnú viacerí typológovia ako rôzne farebné typy. To čo je seriózne, je len osobná analýza. Fotografie sú vždy graficky upravované, a fotka môže ladiť do tepla alebo studena podľa toho ako sa s ňou popasuje grafik.

Teplá jar parí k Teplému tonálnemu typu, dôležitá je preto teplota farieb, studené farby v žiadnej podobe tomuto typu nepristanú. Najlepšie farby pre tento jarný typ sú tie najteplejšie, oranžová, hnedá, zelenožltá a žltozelená. Teplý jarný typ je napríklad Reba McEntire.

Tangerine Tango, mandarínková,  je odtieň ako stvorený pre Žiarivú alebo Teplú jar. Sýty a súčasne je aj  veľmi teplý.

Ako funguje farebná typológia v praxi

Farby, ktoré sú zobrazené pri farebných typoch sú len ilustračným ukážkovým výberom pre účely článku, každý typ má vo svojej škále žlté, oranžové, červené, fialové, modré, zelené, tyrkysové, ružové …  Konkrétne farby a odtiene sa vyberajú pre klientku počas procesu farebnej typológie.

Dôležité pri výbere farieb nie je len zistenie k akému farebnému typu patríte, to je len ukážka rôznorodosti typov a ukážka, ako sú rozdielne.

Pre vašu spokojnosť, sebavedomie a radosť zo spoznania nových farieb je dôležité najmä to, aby ste v procese farebnej typológie našli farby ktoré vás urobia krajšou a budú vám i pocitovo príjemné.

Treba tiež vedieť, ako tie svoje najlepšie odtiene rozoznáte v obchode a ako spoznáte tie správne. Často sa rovnakým názvom označuje niekoľko podobných odtieňov farby – pre vás nie je dôležitý názov, ale aby ste vedeli, ako farby fungujú, a ako vyzerajú vaše fialové, vaše modré, vaše zelené, vaše žlté, vaše oranžové ( ak ich máte v palete), vaše červené, hnedé, béžové, a tiež tyrkysové a ďalšie.

Pri farebnej typológii  vám ukážem rôzne farebné odtiene, najlepšie k tvári, aj  na kombinovanie na sukne, nohavice, saká, kabáty… Zároveň mi vy ukážete, ktoré sa vám páčia a ak sú to aj studené farby, ukážem vám ktoré, a ako ich môžete nosiť. Podľa princípov farebných harmónií a kombinácií môžete spolu ladiť aj teplé a studené farby, treba len vedieť ako! Pre jednoduchšie kombinovanie dostanete farby na paletke už zladené.

Pozrite si inšpirácie v boardoch Svetlá jar/Light Spring, Jasná jar/ Clear Spring, Žiarivá jar/ Bright Spring, Teplá jar/ Warm Spring na Pinterest

 

 

Ukážka výberu červených odtieňov pre jednotlivé jarné typy. Svetlá jar si môže vybrať napríklad melónovočervenú, Jasná jar koralovú, Žiarivá jar výraznú makovočervenú alebo ohnivočervenú, Teplá jar mangovú.